O familie de 11 elefanti a fost ucisa in Kenya de braconieri, a anuntat marti Serviciul pentru fauna din aceasta tara (KWS), precizand ca este in cautarea autorilor celui mai mare masacru de pachiderme din Kenya de peste doua decenii, scrie AFP.

"Nu am pierdut atat de multi elefanti intr-un singur atac de la inceputul anilor 1980", a precizat Patrick Omondi, seful programului pentru elefanti de la KWS, "este un semnal clar ca lucrurile se inrautatesc".

Corpurile pline de gloante ale elefantilor, printre care si un pui de doua luni, au fost descoperite sambata, in parcul national Tsavo, in sud-estul Kenyei. Coltii acestora fusesera taiati.

"Primele indicii arata ca au fost cel putin zece braconieri", a continuat Omondi.

Potrivit acestuia, cresterea cererii de fildes in Asia - unde este utilizat in medicina traditionala si in productia de obiecte decorative - a condus la o majorare importanta a braconajului de elefanti in Africa.

"Un kilogram de fildes poate ajunge la circa 2.500 de dolari pe piata neagra, bani care finanteaza grupari extrem de organizate si dotate cu arme sofisticate", a subliniat acesta.

In 2012, aproximativ 360 de elefanti au pierit sub gloantele braconierilor in Kenya, fata de 289 in anul precedent, potrivit KWS. Cel putin 40 de braconieri si sase "rangers" (gardieni inarmati ai parcurilor) ai KWS au fost ucisi in 2012.

Comertul international de fildes este, cu rare exceptii, interzis din 1989. La finele anilor 1980, in Africa nu mai traiau decat aproximativ 600.000 de elefanti, fata de cateva milioane la mijlocul secolului al XX-lea.