Guvernul francez a cerut inca o data Comisiei Europene sa suspende autorizatia de cultivare a porumbului OGM MON810, al firmei Monsanto, pe baza unor noi studii stiintifice, a anuntat luni ministerul francez al Mediului, citat de AFP.

Un prim moratoriu asupra organismelor modificate genetic, lansat de Franta in februarie 2008, a fost invalidat de Curtea Europeana de Justitie.

Guvernul isi anuntase in 28 noiembrie opozitia fata de autorizarea acestei culturi iar ministrul Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, anuntase recent ca va solicita din nou interzicerea OGM MON810.

Aceasta cerere, precizeaza ministerul, intr-un comunicat, "se bazeaza pe ultimele studii stiintifice", si in special pe un aviz al Agentiei Europene pentru Securitatea Alimentara (AESA), publicat in data de 8 decembrie 2011, care "arata ca acest porumb prezinta riscuri importante pentru mediu".

Avizul AESA vizeaza porumbul OGM Bt11, dar "s-a argumentat ca numeroase probleme ridicate de Bt11 se pot transpune la Monsanto 810", potrivit sursei citate.

"Daca Uniunea Europeana nu actioneaza, am putea adopta o clauza de salvgardare", asa cum au facut deja alte sase tari europene, precizeaza ministerul Mediului de la Paris.