Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Laszlo Borbely: Este posibil ca România sa poata tranzacțona din nou certificate de dioxid de carbon din martie 2012

Programul "Rabla" a scos din uz, în ultimii doi ani, peste 300.000 de mașini cu o vechime mai mare de 10 ani. Declaratia a fost facuta de ministrul Mediului, László Borbély, care a prezentat saptamana aceasta bilanţul Ministerului pentru anul 2011. Pe baza tichetelor din programul Rabla au fost achizițonate aproape 100.000 de mașni noi, din care peste 40.000 din industria autohtonă. In ce priveste investitiile, ministrul a precizat 66% dintre fondurile destinate investitiilor au fost alocate în primul semestru al acestui an. Ministerul Mediului a beneficiat in 2011 de un buget în valoare de peste 2 miliarde de lei, din care aproape jumatate reprezintă suma alocată pentru investiţi. La Fondul pentru Mediu au fost alocate contracte pentru economia verde în valoare de circa 3 miliarde de lei, a precizat Laszlo Borbély. În ceea ce privește Casa Verde pentru persoane fizice, anul acesta au fost aprobate peste 16.000 de dosare din cele depuse în 2010, în valoare totală de aproape 100 de milioane de lei, iar în 2011 au fost depuse alte 24.000 de dosare. Programul va continua si anul viitor, a anuntat ministrul Mediului. In ce priveste punctele nevralgice ale ministerului pe care il conduce, pe primul loc pe lista nemultumirilor se afla slaba absorbtie a fondurilor europene. O altă problemă este suspendarea României de la tranzacțonarea certificatelor de dioxid de carbon. Laszlo Borbely sustine, insa, ca este posibil ca România sa poata tranzacțona din nou certificate din martie 2012.

Ministrul Mediului a semnat un protocol pentru asigurarea protecței pădurilor virgine din România

Ramanem tot la Ministerul Mediului, unde László Borbély a semnat impreuna cu directorul Asociaței World Wide Fund for Nature - Programul Dunăre Carpați România, un protocol pentru asigurarea protecței pădurilor virgine din România. Prin intermediul acestui protocol, pădurile virgine din România vor primi statutul de păduri strict protejate, iar Ministerul Mediului va colabora pentru identificarea şi protecţia acestora. László Borbély a precizat ca obiectivul este ca pana la sfarsitul anului 2012 inventarierea padurilor, la nivel national, sa fie completa. Prin reincadrarea padurilor virgine intr-o categorie mai stricta de reglementare, nu se va mai putea face nicio interventie in perimetrul lor, a precizat ministrul. In ce priveste compensatiile acordate proprietarilor de astfel de paduri, Ministerul Mediului si World Wide Fund for Nature vor inainta o propunere Comisiei Europene, in care vor cere includerea lor în plătile compensatorii pentru păduri în perioada de programare 2014 - 2020, a anuntat Borbely. Pădurile virgine sunt ecosisteme stabile, care supravietuiesc fara intervenţe umană si în care trăiesc până la 13.000 de specii.

Trei marci vor lansa in 2012 masini electrice in Romania

Grija pentru mediu isi face prezenta tot mai mult si in domeniul auto. Anul viitor, trei marci vor lansa in Romania masini electrice. In prima parte a anului 2012, Renault va lansa oficial in tara masinile electrice Fluence ZE si Kngoo ZE, iar la vara ajunge pe piata Ampera, primul automobil electric al Opel. Toate aceste masini au fost aratate publicului roman pe parcursul anului acestuia, insa nu se gasesc in showroom-uri. In toamna lui 2012 si marca Smart va veni cu o masina electrica, dar per total aceste masini vor avea vanzari foarte modeste, se arata intr-o analiza 0-100.ro. In acest moment, doar Mitsubishi, Peugeot si Citroen au masini electrice in oferta, dar nici zece masini nu s-au livrat anul acesta.