Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Actualul sistem de incasare a taxei de poluare va ramane neschimbat cel putin pana in 2013

Actualul sistem de incasare a taxei de poluare va ramane neschimbat cel putin pana in 2013, a anuntat miercuri ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Taxa auto se va aplica si in 2012 in forma din prezent, astfel ca la anul nu se pune problema inlocuirii ei cu un impozit anual, a explicat ministrul. Laszlo Borbely declarase recent ca actuala taxa va fi inlocuita de o carte verde. "Ceea ce pot sa spun sigur e ca pana in 2013 nu va fi un alt sistem, va fi taxa de prima inmatriculare care exista acum", a anuntat ministrul Mediului. El a adaugat ca spera ca Parlamentul sa adopte cat mai repede modificarile la taxa auto, care prevad o reducere de 25% a taxei platite de cumparator la prima vanzare, pentru toate autovehiculele inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007. Borbely declara, la inceputul lunii septembrie, ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare, urmand ca autovehiculele sa aiba o carte verde care sa certifice gradul de poluare.

Reprezentant Rosia Montana Gold Corporation: Reducerea nivelului de cianura la Rosia Montana ar costa zeci de milioane de dolari

Reducerea nivelului de cianură în lacul de acumulare al exploatării miniere a Roşia Montană Gold Corporation, solicitată de Guvern, ar costa compania "mai multe zeci de milioane de dolari", a declarat vicepreşedintele pentru Mediu al RMGC, Horea Avram, într-un interviu pentru AFP. Proiectul minier de la Roşia Montană, la care compania canadiană Gabriel Resources are o participaţie de peste 80%, se află în centrul unei controverse, inclusiv din cauză că intenţionează să folosescă cianură în procesul de extragere a aurului. Statul român deţine restul acţiunilor prin intermediul Minvest Deva. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut în luna august reducerea nivelului de concentrare de cianură în lacul de acumulare a reziduurilor, afirmand ca investitorul a propus o concentraţie de cianuri care este la jumătate faţă de maximul admis. Gabriel Resources intenţioneză să extragă 300 de tone de aur şi 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Roşia Montană. Proiectul este susţinut de preşdintele Traian Băsescu, dar este contestat de unele asociaţii de protecţie a mediului, în timp ce populaţia locală este divizată.

Subventiile guvernamentale nu ii conving pe europeni sa isi cumpere masini electrice. In Romania s-au vandut doar doua in primul semestru, in toata Europa nu s-a trecut de 6.000

Subventiile guvernamentale nu ii conving pe europeni sa isi cumpere masini electrice. In Romania s-au vandut doar doua astfel de masini in primul semestru, iar in toata Europa nu s-a trecut de 6.000 de masini electrice vandute. Desi guvernele europene acorda subventii de pana la 20.000 euro cumparatorilor de masini electrice, vanzarile au fost totusi slabe in primul semestru, totalizand 5.200 de unitati in cele 15 tari incluse intr-un studiu al companiei de cercetare JATO. In Germania si Franta s-au vandut circa 1.000 de masini electrice, iar in Romania, doar doua, arata studiul potrivit caruia cele mai mici subventii sunt in Cehia (271 euro), iar cele mai mari sunt in Danemarca (peste 20.500 euro). In cele 15 tari incluse in analiza s-au vandut in primul semestru 5.222 de masini electrice - jumatate dintre ele Germania, Franta si Norvegia. La nivel european, masinile electrice au reprezentat 0,07% din vanzarile totale de masini noi, insa cea mai buna cota de piata a "electricelor" a fost in Norvegia (1,2%) si in Danemarca (0,32%). In aceste tari s-au dat cele mai mari subventii pentru masinile electrice (17.500 de euro, respectiv 20.500 de euro). In plus, in aceste tari, masinile conventionale sunt cele mai scumpe din Europa. In Cehia, unde subventia pentru masini electrice este cea mai mica din Europa, s-au vandut 43 de astfel de autoturisme. In schimb, in Suedia, in ciuda subventiei scazute (470 de euro), s-au vandut 111 unitati. In Romania au fost inmatriculate doar doua masini electrice, iar subventia este de 3.700 euro. Concluzia studiului este aceea ca subventiile nu au efectul scontat asupra consumatorilor, care se arata ingrijorati de problemele de utilizare in viata de zi cu zi. Vanzarile sunt influentate peste asteptari de factori precum geografia urbana, existenta statiilor de incarcare si avantaje precum parcare gratuita in oras, dreptul de a folosi banda de autobuz si exceptarea de la taxele de intrare in oras aplicate in unele metropole precum Oslo sau Londra.