Comisiile de Cultura reunite ale Parlamentului au validat, marti, propunerile pentru Consiliul de Administratie al SRTV, acestea urmand sa fie inaintate plenului reunit spre a fi votate. Sedinta a fost una tensionata, reprezentantii USL refuzand sa audieze candidatii PDL pentru CA al televiziunii publice. PDL a parasit sala de sedinte in semn de protest si ameninta ca va contesta raportul comisiei la Curtea Constitutionala. Desi, in repetate randurii liderii USL au anuntat public ca doresc depolitizarea televiziunii publice, cu o zi inainte liderii grupurilor parlamentare au decis ca PDL sa fie exclus din CA motivand ca" majoritatea comitetului liderilor de grup stabileste algoritmul prin care se impart aceste functii ". Mircea Toader (PDL) a spus marti ca in dezbaterile din cursul diminetii "Comisia nici macar nu a dorit sa-i audieze" pe cei propusi de acest partid pentru locuri in viitorul CA al TVR.

  • Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv si SRR, "grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament".

17:30Camerele reunite ale Parlamentului au votat, marti, noul Consiliu de Administratie al TVR, ai carui membri au primit avizul Comisiilor de Cultura in cursul diminetii. Noul CA al Televiziunii publice nu include niciun membru PDL, in conditiile in care membrii Comisiilor au respins, in cursul diminetii, propunerile acestui partid

UPDATE 17:20 Votul s-a incheiat

UPDATE 2 Parlamentarii PDL au parasit sala de sedinte inainte sa incepa votul pentru componenta CA al TVR. La dezbaterile din plen liderul grupului PDL, Mircea Toader a solicitat retrimiterea raportului TVR la Comisiile pentru cultura si audierea candidatilor propusi de PDL pentru CA. Solicitarea a fost respinsa cu 221 voturi impotriva, 28 de voturi pentru retrimitere si 11 abtineri.

Radu F Alexandru, senator PDL: "Azi s-a consumat in Parlament o premiera nefericita. Domnul deputat Zgonea cu un om cu o indelunga experienta parlamentara ne vorbeste de o negociere. Este adevarat, negocierea face parte din practica parlamentara, negocierea ese utila este o cale de comunicare si pe care trebuie sa o cultivam cu toata disponibilitatea, dar nu se poate negocia nimic impotriva legi (...)

Nicio clipa nu a existat disponibilitate din partea reprezentilor arcului guvernamental de a inregistra apelurile noastre la ratiune si la respingerea unui precedent de o gravitate extrema, incalcarea fragranta a legii, in conditiile in care nu exista nicio motivatie politica"

Valeriu Zgonea, lider de grup PSD: "Pentru mine este o consternare ca astazi iti negi propriul tau comportament si propria ta atitudine. Pe de alta parte, eu nu v-am vazut domnule Radu F. Alexandru atat de consternat si de nemultumit cand ati pus un om la Curtea Constitutionala nelegal, cand nu v-a convenit si ati refacut votul a doua zi. Si nu v-am vazut suparat cand ati fortat la CCR sa desfiintati deciziile comisiilor permanente. Domnul Toader ne zambea si ne spunea ca noi suntem la guvernare si spunea "

Comisiile reunite ale Parlamentului au validat candidatii in absenta reprezentantiilor PDL cu 20 de voturi pentru si o abtinere. Sapte dintre cei 13 membri ai viitorului Consiliu de Administratie al TVR, care au primit, marti, avizul Comisiilor de Cultura, au fost membri si in precedentul Consiliu, condus de Alexandru Lazescu, iar unii - Anne Juganaru, Sorin Burtea - au fost membri si in CA-uri mai vechi.

Este vorba despre propunerile PSD Anne Juganaru, Claudiu Branzan si Cristian Nitulescu, propunerea PNL Lucia Hossu Longin, propunerea UNPR Nicoleta Nicolicea, cea a minoritatilor nationale - Cornea Raico si unul dintre cei doi membri alesi de angajatii TVR - Sorin Burtea.

Candidatii pentru noul Consiliu de Administratie ale TVR:

PSD

  • Anne Juganaru  - membru titular
  • Claudiu Branzan - membru titular
  • Cristian Nitulescu - membru titular
  • Mihai Cernea - membru supleant
  • Luminita Violeta Ristea - membru supleant
  • Vasile Arhire - membru supleant

PNL

  • Claudiu Saftoiu - membru titular
  • Irina Radu - membru titular
  • Lucia Hossu-Longin - membru titular
  • Dida Dragan - membru supleant
  • Daniela Barsan - membru supleant

UNPR

  • Nicoleta Nicolicea - membru titular

UDMR

  • Nagy Zoltan Levente - membru titular
  • Peter Istvan Rostas - membru supleant

Grupul Minoritatilor Nationale

  • Corneo Raico - membru titular
  • Ghita-Jalica Andreea - membru supleant

Guvern

  • Gabriel Tufeanu

Presedintie

  • Romina Surugiu

Angajatii TVR

  • Valentin Nicolau - membru titular
  • Sorin Burtea - membru titular
  • Mihai Radulescu - membru supleant
  • Ioana Popescu - membru supleant

Sedinta a fost una tensionata, reprezentantii USL refuzand sa audieze propunerile PDL cu 15 voturi impotriva, noua pentru si doua abtineri. In urma cu o zi liderii grupurilor politice au decis ca PDL sa nu primeasca niciun loc in viitorul Consiliu, dar marti dimineata PDL a inaintat trei propuneri: Radu Carp, Ioan Stanomir si Andrei Postelnicu.

Presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor le-a cerut membriilor comisiei sa audieze propunerile PDL pentru a nu crea un precedent.

"Va fac propunerea cu rugamintea de a cantari bine situatia televiziunii publice, ca noi, cei din comisii, sa putem audia si persoanele din partea Partidului Democrat Liberal, iar Parlamentul care este suveran sa decida".

Radu F. Alexandru, senator PDL: "Sunt deplin constient ca sunteti intr-o situatia inconfortabila. Aveti de ales intre a urma decizia liderilor de grup sau de a va urma constiinta. A urma decizia liderilor de grup inseamna o incalcare grosolana a legii"

Marton Arpad, deputat UDMR: "Cei din PDL au dreptul la doi membri in cadrul Consiliului de Administratie si orice alunecare spre dictatura, tot la dictatura duce. Consider ca trebuie ca propunerile PDL sa fie audiate in comisie".

Deputatul PSD Victor Socaciu le-a spus pedelistilor ca in decizia Comitetului liderilor de grup care a propus comisiilor de cultura un proces verbal nu se regasesc propunerile PDL pentru CA al TVR.

Senatorul PSD, Georgica Severin a replicat declarand ca in timpul guvernarii PDL nu a tinut cont de algoritmul politic si si-a impus numiri la Curtea de Conturi si l-a inlocuit pe Grigore Zanc la CNA. Totodata, Severin a argumentat pentru mentinerea deciziei de ieri a grupurilor politice din Parlament, ca PDL sa nu primeasca niciun loc, argumentand ca cei care ar fi vinovati de situatia actuala a TVR ar trebui sa nu mai fie reprezentati in conducerea institutiei.

Radu F. Alexandru a replicat: "Aveti oricum majoritatea in viitorul CA. Nu se pune problema daca, avand sau nu reprezentanti PDL in CA, veti reusi sa treceti sau nu o decizie in viitorul CA (...) Cine seamana furtuna, ce va culege? (...) Nu e primul gest in care USL desconsidera in totalitate legea".

Sergiu Nicolaescu senator PSD: "Ati uitat ca nu mai sunteti la putere. Este o hotarare pe care au luat-o Birourile Permanente"

UPDATE Mircea Toader (PDL) a spus marti ca in dezbaterile din cursul diminetii "Comisia nici macar nu a dorit sa-i audieze" pe cei propusi de acest partid pentru locuri in viitorul CA al TVR. Oficiali PDL la iesirea de la audierile din Comisii:

  • Mircea Toader: La negocierile de ieri, majoritatea a stabilit ca PDL nu va primi niciun post in viitorul CA. Motiv pentru care am considerat ca nu este corect si nici nu am semnat acel proces verbal, mai ales ca PDL are 147 de parlamentari (...) Mi se pare total incorect ca cel mai mare grup parlamentar sa nu aiba niciun loc in acest Consiliu. (...) Motiv pentru care am hotarit sa avem trei propuneri (...) Comisia nici macar nu a dorit sa-i audieze.

Presedintele Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor a declarat ca PDL va ataca la Curtea Constitutionala hotararea plenului Parlamentului care urmeaza sa valideze noua componenta a CA al televiziunii publice.

"Este un abuz si abuzul vine din faptul ca este pentru prima oara cand o institutie aflata sub control parlamentar nu va avea in CA persoane propuse de un grup parlamentar, asa cum prevede legea. Grupurile parlamentare transmit propuneri privind persoane care sa faca parte din CA.

In Comisia de cultura din Camera Deputatilor niciodata nu s-a intamplat ca un partid politic sa nu aiba dreptul sa faca propuneri, sa nu fie nici macar audiate. Exista un text de lege foarte clar. Acest text spune explicit ca grupurile parlamentare transmit propuneri in baza configuratiei politice. Asadar, votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotararea Parlamentului la Curtea Constitutionala", a declarat Turcan.

Valeriu Zgonea a declarat ca liderii grupurilor parlamentare, cu exceptia PDL, au decis ca PDL sa nu aiba un loc in viitorul CA al institutiei, care sa fie impartit astfel: PSD - 3 locuri, PNL - 3 locuri, UDMR - 1 loc, UNPR - 1 loc. In replica, PDL a anuntat ca va contesta decizia la Curtea Constitutionala, aratand ca nu respecta algoritmul politic.

Presedintele PSD si, totodata premierul Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca doreste depolitizare televiziunii publice.

Victor Ponta: "Dorinta mea si pozitia Guvernului, pe care-o voi exprima marti in Parlament, este de depolitizare a Televiziunii publice. Nu sa inlocuiesti o conducere politica, cu alta conducere politica" (6 iunie, sedinta Guvern)