Evo Morales, un indigen aymara, care s-a nascut si a crescut in apropierea Anzilor, a dezvaluit la inaugurarea unui centru medical modern din tara sa ca a folosit in copilarie urina pentru a se trata, potrivit AFP.

"Am folosit Lampaya si Wira Wira pentru a trata tusea si, spun tot adevarul acum, am folosit o data chiar urina cand un doctor mi-a spus "ia urina ca te va trata". M-am uitat lung la urina, dar era medicamentul meu ", a spus Morales in timpul unei ceremonii publice in regiunea centrala Cochabamba, unde a fost inaugurat un centru medical modern.

Lampaya si WIRA WIRA sunt plantele utilizate de indigeni in tratamentul tusei, racelii si reumatismului.

In timpul ceremoniei, seful statului a dat asigurari ca medicii bolivieni vor combina resursele ancestrale de tratament, folosite pe scara larga in zonele indigene si sarace ale tarii, cu cele mai noi practici din medicinia moderna.

Evo Morales (n. 26 octombrie 1959) este din 2006 presedintele Boliviei, fiind primul presedinte reprezentant al populatiei indigene ai Americii de Sud, adica ai amerindienilor. El a castigat alegerile din 2005 cu 53,7% din voturi, la niste alegeri la care au participat 84,5% din numarul cetatenilor cu drept de vot. Ulterior, el si-a consolidat popularitatea si la alegerile din 2009 a castigat 63% din sufragii.