Jack Sweeney, studentul care a creat paginile ce monitorizează zborurile avionului privat al lui Elon Musk, a anunțat joi că și Facebook a închis pagina de pe platforma sa, după ce Twitter a luat aceeași măsură în luna decembrie a anului trecut, relatează Insider.

Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff BezosFoto: Nathan Posner / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sweeney a afirmat într-un schimb de mesaje cu jurnaliștii de la Insider că nu știe de ce compania condusă de Mark Zuckerberg a suspendat pagina care avea același nume cu cea de pe Twitter și alte platforme de socializare, „Elon Elon Musk's jet”.

Tânărul a relatat că justificarea oferită de Facebook ține de faptul că ar fi încălcat regulile platformei vizavi de asumarea identității unei alte persoane („impersonation”).

„Nu știu ce e asta - dacă este fiindcă folosesc numele lui [Musk] e bizar”, afirmă el.

Facebook nu a dorit să răspundă solicitărilor celor de la Insider pentru comentarii.

Cum a justificat Twitter închiderea paginilor studentului

Twitter a închis pagina lui Sweeney care prezenta datele privind zborurile lui Musk în data de 14 decembrie a anului trecut, după ce miliardarul sud-african a cumpărat oficial platforma social media la sfârșitul lui octombrie.

O zi mai târziu, Twitter a închis și contul personal al studentului, după ce acesta a dezvăluit ce s-a întâmplat.

Într-o postare făcută pe Twitter după luarea celor două măsuri, Musk a afirmat că „noaptea trecută o mașină care îl ducea pe lil X (n.r. fiul său X Æ A-12 Musk) a fost urmărită de un hărțuitor nebun (crezând că eram eu în ea), care ulterior a blocat mașina din mișcare și s-a urcat pe capotă”. „Acțiuni juridice sunt luate împotriva lui Sweeney și a organizațiilor care au sprijinit vătămarea familiei mele”, a adăugat el.

Sweeney a negat că incidentul descris de Musk ar avea vreo legătură cu pagina pe care o administra.

Într-o postare separată Musk a anunțat că orice conturi care distribuie informații în timp real al locului în care se află o persoană vor fi suspendate întrucât „reprezintă o încălcare a siguranței fizice”. Twitter și-a actualizat deja Termenii și condițiile de utilizare pentru a reflecta acest lucru.

Disputa dintre Elon Musk și un student american

Sweeney a dezvăluit la sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut că miliardarul sud-african, cel mai bogat om al planetei la momentul respectiv, i-a scris un mesaj privat pe Twitter în care îl ruga să închidă pagina care monitoriza zborurile avionului său privat, afirmând că reprezintă un „risc de securitate”.

Informația prezentată inițial de site-ul de specialitate Protocol pe baza capturilor de ecran prezentate de student, a fost preluată ulterior de numeroase publicații majore din întreaga lume datorită naturii inedite a conversației dintre cei doi.

Sweeney i-a răspuns miliardarului că „da, pot, dar te va costa un [Tesla] Model 3, în caz că nu glumești?”.

Musk i-a scris înapoi că nu este încântat de „ideea de a fi doborât de un țăcănit” și după mai multe mesaje schimbate între cei doi, miliardarul sud-african i-a oferit în cele din urmă tânărului 5.000 de dolari.

„E vreo șansă să urci la 50.000$?”, l-a întrebat Sweeney. „Ar fi un sprijin grozav pentru facultate și s-ar putea chiar să îmi permită să îmi iau o mașină, poate chiar un Model 3”, a adăugat acesta.

Musk i-a răspuns că va analiza propunerea și va veni cu un răspuns dar nu l-a mai contactat pe internaut. Tânărul a relatat ulterior că i-a mai scris o dată miliardarului, întrebându-l dacă nu ar fi dispus să îi ofere un internship la Tesla în locul unei mașini electrice, dar că acesta nu i-a mai răspuns.

Câteva zile mai târziu Sweeney a afirmat că Elon Musk l-a blocat pe Twitter:

„Știți, e puțin bizar, el vrea contul dat jos și pare că ar fi cu adevărat furios”, a declarat el pe 1 februarie.

Contul @ElonJet administrat de acesta ajunsese să aibă peste jumătate de milion de urmăritori pe Twitter.