După ce a suspendat permanent pagina care monitoriza zborurile avionului privat al lui Elon Musk, Twitter a suspendat și contul personal al studentului american care administra pagina.

Elon MuskFoto: STR-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Jack Sweeney, un student din statul american Florida, a anunțat miercuri că Twitter a suspendat permanent pagina @ElonJet după ce la începutul acestui an, cu luni de zile înainte ca măcar să își exprime intenția de a cumpăra rețeaua de socializare, Elon Musk îi ceruse în privat să o șteargă.

„Se pare că @ElonJet este suspendat”, a scris tânărul pe contul său personal de pe rețeaua de socializare, totodată îndemnându-i pe fanii paginii să îl urmărească pe alte platforme. Într-o postare ulterioară el a publicat o captură de ecran în care a arătat că Twitter l-a anunțat că pagina a fost suspendată definitiv.

Niciuna dintre aceste postări nu mai este vizibilă pe Twitter deoarece la câteva ore după ce a făcut anunțul Twitter a suspendat și contul personal al lui Sweeney.

Contactat de mai multe publicații americane, tânărul a confirmat că Twitter l-a notificat cu privire la decizie.

Măsura a declanșat un val de ironii la adresa lui Elon Musk, care se descrie drept un „absolutist” al libertății de exprimare, mai ales că el dădea asigurări chiar luna trecută că pagina în cauză nu va fi închisă.

Disputa dintre Elon Musk și un student american

Sweeney a dezvăluit la sfârșitul lunii ianuarie că miliardarul sud-african, cel mai bogat om al planetei la momentul respectiv, i-a scris un mesaj privat pe Twitter în care îl ruga să închidă pagina care monitoriza zborurile avionului său privat, afirmând că reprezintă un „risc de securitate”.

Informația prezentată inițial de site-ul de specialitate Protocol pe baza capturilor de ecran prezentate de student, a fost preluată ulterior de numeroase publicații majore din întreaga lume datorită naturii inedite a conversației dintre cei doi.

Sweeney i-a răspuns miliardarului că „da, pot, dar te va costa un [Tesla] Model 3, în caz că nu glumești?”.

Musk i-a scris înapoi că nu este încântat de „ideea de a fi doborât de un țăcănit” și după mai multe mesaje schimbate între cei doi, miliardarul sud-african i-a oferit în cele din urmă tânărului 5.000 de dolari.

„E vreo șansă să urci la 50.000$?”, l-a întrebat Sweeney. „Ar fi un sprijin grozav pentru facultate și s-ar putea chiar să îmi permită să îmi iau o mașină, poate chiar un Model 3”, a adăugat acesta.

Musk i-a răspuns că va analiza propunerea și va veni cu un răspuns dar nu l-a mai contactat pe internaut. Tânărul a relatat ulterior că i-a mai scris o dată miliardarului, întrebându-l dacă nu ar fi dispus să îi ofere un internship la Tesla în locul unei mașini electrice, dar că acesta nu i-a mai răspuns.

Câteva zile mai târziu Sweeney a afirmat că Elon Musk l-a blocat pe Twitter:

„Știți, e puțin bizar, el vrea contul dat jos și pare că ar fi cu adevărat furios”, a declarat el pe 1 februarie.

Contul @ElonJet administrat de acesta ajunsese să aibă peste jumătate de milion de urmăritori pe Twitter.

Cum justifică miliardarul sud-african blocarea paginilor de Twitter

Într-o postare făcută pe Twitter după blocarea paginii care îi monitoriza zborurile avionului privat și a lui Sweeney, Musk a afirmat că „noaptea trecută o mașină care îl ducea pe lil X (n.r. fiul său X Æ A-12 Musk născut în urmă cu doi ani) a fost urmărită de un hărțuitor nebun (crezând că eram eu în ea), care ulterior a blocat mașina din mișcare și s-a urcat pe capotă”.

„Acțiuni juridice sunt luate împotriva lui Sweeney și a organizațiilor care au sprijinit vătămarea familiei mele”, a adăugat el.

Miliardarul a publicat și o înregistrare video cu presupusul hărțuitor, întrebându-și cei peste 120 de milioane de urmăritori de pe platforma social media dacă recunosc persoana sau mașina în care se afla aceasta.

Însă după cum notează și jurnaliștii de la The Washington Post, pagina administrată de adolescent distribuia informații disponibile public despre zborurile avionului privat al lui Musk, nu și despre mașinile sale sau membri ai familiei sale, toate datele publicate de acesta oprindu-se la aeroport.

Contactat de jurnaliștii de la BBC, Sweeney a negat că incidentul descris de Musk ar avea vreo legătură cu pagina pe care o administra.

Într-o postare separată Musk a anunțat că orice conturi care distribuie informații în timp real al locului în care se află o persoană vor fi suspendate întrucât „reprezintă o încălcare a siguranței fizice”.

Twitter și-a actualizat deja Termenii și condițiile de utilizare pentru a reflecta acest lucru.

Sweeney administra de asemenea peste 10 pagini separate care monitorizau zborurile avioanelor private ale unor americani înstăriți, printre care Bill Gates, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, dar și unul despre care se credea că este folosit de președintele rus Vladimir Putin.

Se pare că și acestea au fost suspendate deja de Twitter.

Sweeney le-a trimis jurnaliștilor de la CNN o captură de ecran care arăta că Twitter l-a înștiințat anterior că i-a revizuit aceste pagini, ajungând la concluzia că ele nu încălcau termenii de utilizare ai platformei.

Elon Musk a preluat oficial controlul asupra Twitter pe 28 octombrie.