Twitter a suspendat „Elon Musk's Jet”, contul administrat de un adolescent din Statele Unite care monitoriza zborurile avionului privat al noului proprietar și CEO al rețelei de socializare, Elon Musk, relatează CNBC și Bloomberg.

Elon MuskFoto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Contul era administrat de Jack Sweeney, un student din statul american Florida, care a dezvăluit la sfârșitul lunii ianuarie că Elon Musk i-a scris un mesaj privat pe Twitter în care îl ruga să închidă contul.

„Da, pot, dar te va costa un [Tesla] Model 3, în caz că nu glumești?”, i-a răspuns Sweeney, la care miliardarul sud-african i-a scris înapoi că nu este încântat de „ideea de a fi doborât de un țăcănit”.

După mai multe mesaje între cei doi, Musk i-a oferit în cele din urmă tânărului 5.000 de dolari.

„E vreo șansă să urci la 50.000$?”, l-a întrebat Sweeney. „Ar fi un sprijin grozav pentru facultate și s-ar putea chiar să îmi permită să îmi iau o mașină, poate chiar un Model 3”, a adăugat acesta.

Miliardarul l-a blocat pe Sweeney pe Twitter

Musk i-a răspuns că se va gândi și va veni cu un răspuns dar nu l-a mai contactat pe internaut. Tânărul a relatat ulterior că i-a mai scris o dată miliardarului, întrebându-l dacă nu ar fi dispus să îi ofere un internship la Tesla în locul unei mașini electrice, dar că acesta nu i-a mai răspuns.

Câteva zile mai târziu Sweeney a afirmat că Elon Musk l-a blocat pe Twitter.

„Știți, e puțin bizar, el vrea contul dat jos și pare că ar fi cu adevărat furios”, a declarat el pe 1 februarie.

Contul @ElonJet administrat de acesta ajunsese să aibă peste jumătate de milion de urmăritori pe Twitter, acesta monitorizând zborurile avionului privat al lui Elon Musk pe baza datelor disponibile public.

Adolescentul le-a spus jurnaliștilor de la Insider că Musk a implementat unele măsuri pe care i le-a recomandat chiar el în timpul conversației lor de pe Twitter. Acestea ar fi făcut avionul mai greu de urmărit, „însă nu imposibil”, potrivit tânărului.

Măsură arbitrară a lui Elon Musk la Twitter?

Sweeney a anunțat miercuri dimineața că Twitter a suspendat contul.

„Se pare că @ElonJet este suspendat”, a scris tânărul pe rețeaua de socializare, totodată îndemnându-i pe fanii paginii să îl urmărească pe alte platforme.

El a arătat într-o postare ulterioară că Twitter l-a notificat că pagina a fost suspendată definitiv.

Se pare că măsura a fost luată după ce Musk a dispus subit luni desființarea Consiliului de Siguranță și Încredere al Twitter, un organism pe bază de voluntariat din cadrul companiei care număra printre membrii săi zeci de lideri din domeniul respectării drepturilor omului, activiști anti-extremism și persoane din mediul universitar.

Acest consiliu era dedicat îmbunătățirii siguranței pe Twitter însă nu este clar dacă el avea prerogativele de a bloca o decizie a lui Musk de a suspenda arbitrar conturi sau dacă suspendarea paginii lui Sweeney are legătură cu desființarea organismului respectiv.

Măsura este ultima dintr-o serie de decizii controversate luate de Musk după ce a preluat oficial controlul asupra Twitter la sfârșitul lunii octombrie, numeroși internauți remarcând acum ironia faptului că miliardarul se declară un „absolutist” al libertății de exprimare dar dispune închiderea unor conturi care îl deranjează personal.