​Rămășițele cântăreței franceze născută în Statele Unite Josephine Baker vor fi reînhumate în mausoleul Panthéon-ului din Paris, vedeta considerată o eroină în Franța urmând să devină prima artistă și prima femeie de culoare care primește cel mai mare onor al țării, relatează Insider.

Josephine BakerFoto: Flickr

Ziarul Le Parisiein a anunțat în urmă cu o zi că președintele francez Emmanuel Macron a decis să organizeze o ceremonie de înhumare pe 30 noiembrie la monumentul parizian, locul de odihnă final pentru alte figuri considerate eroi naționali în Franța precum chimista Marie Curie, filozoful Voltaire sau scriitorul Victor Hugo.

Palatul prezidențial a confirmat ulterior informația publicată de ziarul francez.

După ce s-a stins din viață în 1975 Baker a fost îngropată în Monaco, îmbrăcată într-o uniformă militară franceză și medaliile pe care le-a primit pentru rolul pe care l-a jucat în Rezistența Franceză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Baker va fi a cincea femeie onorată printr-o înhumare la Pantheonul francez, prima femeie de culoare și prima artistă. Simone Veil, o supraviețuitoare a Holocaustului și unul dintre cei mai respectați oameni politici din istoria Franței.

Celelalte femei înhumate până în prezent la Pantheonul din Paris sunt Germaine Tillion, Genevieve de Gaulle-Anthonioz - alte două luptătoare ale Rezistenței Franceze - și laureata premiului Nobel pentru Chimie Marie Curie.

Născută în SUA, eroină în Franța

Născută Freda Josephine McDonald în St. Louis, Missouri, Baker a devenit o megavedetă în anii 1930, în special în Franța, unde s-a mutat în 1925 pentru a evita segregarea din Statele Unite.

Baker a devenit rapid faimoasă pentru dansurile în „fustă banană” și a fermecat audiențele de la Theatre des Champs-Elysees și, mai târziu, de la sala de cabaret Folies Bergere din Paris.

Artista a primit cetățenia franceză în 1937 după ce s-a căsătorit cu industriașul francez Jean Lion și s-a alăturat Rezistenței Franceze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul războiului aceasta a ținut reprezentații pentru trupele franceze și americane și, după căderea Franței, a inclus mesaje trimise de Aliați în versurile sale.

Printre misiunile sale s-au numărat colectarea de informații cu privire la oficiali germani pe care i-a întâlnit la petreceri și transmiterea de mesaje pe care le-a ascuns în lenjeria intimă când s-a întors în Franța din Marea Britanie și Franța, folosindu-se de statutul său de vedetă pentru a justifica deplasările.

De asemenea o activistă pentru drepturile civile, ea s-a întors în SUA pentru a participa în 1963 la faimosul Marș asupra Washingtonului în cadrul căruia pastorul Martin Luther King Jr. și-a ținut faimosul discurs „I have a dream” (Am un vis).

Baker a fost singura femeie care a ținut un discurs la eveniment.