Albastru nu este o culoare prea raspandita in natura. In afara de penajul anumitor pasari sau de cateva petale de flori, nu prea exista nimic albastru in mediul inconjurator, scrieiflscience.com. Se pare ca nici ochii albastri nu contin deloc aceasta culoare. De fapt, senzatia de albastru este data de efectul Tyndall, fenomen similar cu cel care ne face sa credem ca cerul este albastru.

Ochi albastriFoto: Wikipedia

Irisul este alcatuit din doua straturi de celule: stroma si epiteliul. In cazul ochilor albastri, stroma reprezinta un strat translucid si nu contine niciun fel de pigment, din cauza unei mutatii genetice. Astfel, cand lumina alba isi face aparitia, stroma o imprastie. Albastrul este imprastiat mai mult decat alte culori, deoarece calatoreste sub forma unor valuri mai scurte, ceea ce face ca albastrul sa se reflecte cel mai usor si sa devina cel mai vizibil. Tot din acest motiv aceeasi "pereche" de ochi albastri poate sa isi schimbe nuanta in anumite momente - in functie de calitatea si cantitatea luminii din incapere.

Stroma din ochii caprui contine niveluri ridicate de melanina, un pigment format din negru si maro, din care o cantitate mai mare de maro este reflectata inapoi.

In cazul ochilor de culoare gri, fenomenul este similar cu cel al ochilor albastri, cu exceptia faptului ca stroma contine mai mult colagen. Acest lucru face ca stratul sa fie mai putin translucid si sa atenueze nuantele albastre.

Efectul Tyndall intervine si atunci cand vine vorba de culoarea verde a ochilor. Numai ca stroma contine concentratii mai scazute de melanina, de unde apare nuanta de verde, in loc de albastru.