Vizionarea unui film lacrimogen ajuta la apropierea sociala a oamenilor, sustin cercetatorii. Constatarea ar putea explica atractia pentru operele dramatice de fictiune - chiar daca acestea ne fac sa plangem. Experimentele realizate de catre o echipa de la Universitatea din Oxford sugereaza ca filmele tragice si alte opere dramatice declanseaza un val de substante chimice, cunoscute sub numele de endorfine, potrivit BBC.

Endorfina actioneaza ca un calmant natural si ne ajuta in stabilirea legaturilor cu oamenii din jurul nostru, raporteaza cercetatorii.

Fascinatia umana de a spune povesti a fost falsificata din cele mai vechi timpuri, inca de cand am inceput sa traim in comunitati, a declarat profesorul Robin Dunbar, care a condus cercetarea. Bucuria pentru fictiune este un semn distinctiv al societatii umane, dar, pana in prezent, oamenii de stiinta nu au investigat baza ei evolutiva.

"Fictiunea este larg studiata de cadre universitare umaniste, deoarece este o caracteristica importanta a societatii umane, comuna tuturor culturilor", a declarat Robin Dunbar, profesor de psihologie evolutionista la Universitatea Oxford.

"Cu toate acestea, motivele pentru care fictiunea poate fi atat de captivanta si functiile aferente nu au fost studiate pe scara larga de catre psihologi sau biologi."

"Exista motive sociale bune: folclorul ne permite sa trecem peste intelepciune sau valori comunitare, ne aduce impreuna. Acest lucru este important, insa nu explica pe deplin de ce tindem spre distractie atat de des."

O echipa de oameni de stiinta din Oxford si psihologi au decis sa testeze daca drama declanseaza eliberarea de endorfine - substante chimice care actioneaza in creier la durere surda.

Ei au aratat voluntarilor filmul "Stuart: A Life Backwards", povestea dramatica a unui om fara adapost, cu o copilarie tulburata.

Un al doilea grup a vizionat filme documentare despre subiecte neutre.

"Cei care au avut cel mai mare raspuns emotional au avut, de asemenea, cea mai mare crestere a pragului de durere si cu atat mai mare a sentimentului de a fi legati de grupul lor", a spus Prof. Dunbar.

El crede ca afinitatea noastra pentru fictiune emotiva poate fi evoluat in contextul coeziunii grupurilor sociale, deoarece efectul endorfinelor a fost, de asemenea, vazut in comedie, cantec si dans.

"Acest lucru nu este singurul motiv pentru fictiune dramatica - exista si alte aspecte ale psihologiei umane, cum ar fi locul de munca - dar noi credem ca acesta este un motiv important pentru existenta placerii noastre vis-a-vis de fictiune", a adaugat el.

Studiul a fost o colaborare neobisnuita a cercetatorilor din domeniul artelor si a stiintei.

Dr. Sophie Duncan a declarat ca au vrut sa inteleaga cum si de ce functioneaza fictiunea si intelesul expresiei " a te pierde intr-o carte".

Studiul arata ca "iti poti oferi o mare doza de endorfine prin intermediul fictiunii", a mai adaugat aceasta.

"Vizionarea dramelor tragice este un lucru bun pentru tine - este bun pentru sanatatea noastra" a declarat ea pentru BBC News.

"Aceasta stimuleaza endorfinele, care sunt un calmant natural al durerii din corpul nostru."