​Vom afla raspunsul la aceasta intrebare in luna februarie a anului viitor, cand va avea loc premiera productiei cinematografice intitulate "Beyond the Fence", scrie theguardian.com. Este vorba despre primul film muzical produs dupa o "reteta" generata pe calculator: atat intriga, cat si coloana sonora sunt facute de software-uri specializate.

Beyond the Fence - premiera in Londra in februarie 2016Foto: Captura YouTube

"Beyond the Fence" este proiectul initiat de canalul britanic de televiziune Sky Arts, ca parte din show-ul "Computer Says", un serial care va fi difuzat anul viitor in Marea Britanie si care are la baza ideea de a realiza proiecte artistice cu cat mai putina implicare umana.

Experimentul a inceput cu o analiza a succesului filmelor muzicale, efectuata de grupul de cercetatori "Machine Learning" de la Cambridge University. Acestia au investigat diferite aspecte ale productiilor cinematografice muzicale, de la numarul de actori folositi, la emotiile exprimate, decorurile utilizate si temele scenariilor.

Un aport important in acest proiect cinematografic il are si echipa de cercetatori de la Goldsmiths - University of London care a creat un software ce "preia o parte din responsabilitatile proiectelor artistice", spun cercetatorii.

Structura intrigii este, de asemenea, generata printr-un program numit "PropperWryter", iar de coloana sonora a filmului este responsabil Nick Collins, realizatorul evenimentelor algorave cu muzica generata prin algoritmi si tehnici de programare.

"Beyond the Fence" este un muzical despre speranta, unitate si dragoste, inspirat din intamplarile ce au avut loc in timpului Razboiului Rece la o tabara militara de femei din Marea Britanie si ilustreaza protestele pasnice tinute de acestea impotriva deciziei guvernului britanic de a amplasa rachetele occidentale in Greenham Common.