Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat ca nu exista o "cultura a glumelor" in cadrul NATO, marturisind ca absenta umorului in timpul reuniunilor a fost unul dintre cele mai dificile lucruri de cand s-a mutat la Bruxelles, relateaza site-ul TheLocal.no, citat de Mediafax.

Jens Stoltenberg Foto: Agerpres

Stoltenberg s-a plans in cadrul emisiunii Skavlan, care va fi difuzata vineri de postul suedez SVT, ca la NATO nu exista o "cultura a glumelor". "Asa ca am incetat sa mai glumesc", a afirmat el.

Fostul premier norvegian a mai afirmat ca absenta umorului in timpul reuniunilor NATO a fost unul dintre lucrurile cu care s-a obisnuit cel mai greu de cand s-a mutat la Bruxelles pentru a prelua functia de secretar general, in octombrie.

El i-a declarat lui Fredrik Skavlan, moderatorul emisiunii, ca nu are nici un regret pentru faptul ca a calificat o afirmatie a presedintelui rus Vladimir Putin drept o "prostie", avertizand in acelasi timp ca orice incursiune rusa pe teritoriul NATO ar fi intampinata cu forta.

"Declaratia potrivit careia exista o legiune NATO in Ucraina este o prostie. Nu exista nicio legiune NATO", a declarat Stoltenberg la sfarsitul lui ianuarie, dupa ce Putin a afirmat ca exista o legiune NATO care actioneaza in Ucraina. "In primul rand, nu exista trupe NATO in Ucraina. Trupele straine din Ucraina sunt rusesti si ar trebui sa plece", a subliniat el in cadrul emisiunii inregistrate joi.

"Am spus foarte clar ca vom apara toate statele NATO. Este o mare diferenta intre intrarea Rusiei in Ucraina sau (Republica) Moldova si intrarea intr-un membru NATO din zona Baltica. Sunt sigur ca Rusia intelege acest lucru", a precizat el.

Stoltenberg a apreciat ca nu exista o "amenintare imediata" la adresa statelor NATO sau a celor doua tari neutre Suedia si Finlanda. "Acum avem cel mai important armament NATO de la incheierea Razboiului Rece. Nu pentru ca vrem sa-l folosim impotriva cuiva, ci pentru ca nimeni sa nu indrazneasca. Daca avem acest obstacol, nimeni nu va indrazni. Nu vrem o confruntare, dar vrem sa fim in siguranta", a subliniat secretarul general al NATO.