Un sofer ucrainean originar din Donetsk si stabilit in SUA a ajuns cunoscut pe internet dupa ce a inceput sa interpreteze cantece sovietice cunoscute, insa cu versuri sarcastice la adresa presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza Moscow Times.

Vadim DubovskiFoto: Captura Youtube.com

Ucraineanul Vadim Dubovski, stabilit de zece ani in regiunea Chicago din Statele Unite, isi foloseste aptitudinile muzicale si talentul pentru a spune ce crede despre politicile liderului de la Moscova fata de Ucraina.

Spre exemplu, dupa ce Rusia a explicat, recent, ca mai multi parasutisti militari rusi s-ar fi ratacit ajungand pe teritoriul Ucrainei, Dubovski a raspuns cu o melodie intitulata "Sunteti armata unui monstru".

"Nu ar trebui sa mergeti prin zone in care riscati sa va rataciti, sa ajungeti accidental in razboaiele altora. (...) Familiile voastre pot fi mandre de voi: nu orice rus a facut inchisoare in alta tara", canta Dubovski cu o voce de bariton.

Ucraineanul a devenit celebru pe Internet, inregistrarile postate pe YouTube fiind vizionate de sute de mii de ori si difuzate de televiziunile ucrainene.

Dubovski apare in videoclipuri in cabina camionului, cantand in rusa si ucraineana in timp ce conduce. Desi muzica vine de la melodii sovietice familiare, versurile ii apartin.

Intr-o melodie mai recenta intitulata "Iar iadul se dezlantuie" - o versiunea a unei melodii sovietice intitulate "Iar lupta se dezlantuie" - Dubovski ironizeaza mai intai retorica ofciala a Moscovei si propaganda facuta prin intermediul presei de stat: "Pentru toate problemele, doar Occidentul este vinovat. Rusia, ai devenit din nou un talhar. Iar Cuba este cel mai bun prieten al tau".

Ulterior se adreseaza direct presedintelui Putin, referindu-se la acesta prin intermediul unei insulte cunoscute csi numindu-l "viclean si rau ca un spiridus"

Dubovski avertizeaza ca liderul rus va trebui sa raspunda pentru prabusirea avionului de linie MMalaysia Airlines, pentru anexarea Crimeei si pentru razboiul separatist din estul Ucrainei.

"Putin, nu te astepta la mila. Tribunalul de la Haga te asteapta", canta ucraineanul. "Nu vei fi iertat pentru nimic. Nici pentru Boeing, nici pentru Crimeea, nici pentru Donbass".

Intr-un alt cantec, intitulat "Mars de adio", pune la indoiala incercarile Rusiei de a se prezenta ca un pacificator ingrijorat de bunastarea "fratilor" ucraineni - o afirmatie contrazisa de o declaratie facute de Putin in urma cu cativa ani potrivit careia "Ucraina nici macar nu este stat".

"Nu am fost niciodata frati. Virusul sclaviei vi s-a strecurat in suflete. Intotdeauna ati aruncat cu blesteme asupra credintei noastre, libertati noastre si limbii noastre", canta Dubovski.

Vadim Dubovski a absolvit Conservatorul in Ucraina, dupa cum a povestit acesta pentru UA Modna, un post de televiziune ucrainean din SUA. A fost de SUA de 3 ori, incepand din 2000, in cadrul unor turnee muzicale, iar cu ocazia ultimei vizite a decis sa ramana, a declarat intr-un interviu pentru RFE, Serviciul Rus al RL.