Lumea în schimbare

Dezinformarea și extremismul, două fețe ale aceleiași monede / De ce primesc informațiile false mai multe like-uri decât cele oficiale?

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2020, 10:50 Lumea in schimbare


Fake News (sursa - Riccardo Milani, Colectia AFP via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images / AFP
​Un studiu realizat de grupul Avaaz, care luptă pentru drepturile omului, arată că în ciuda acțiunilor tot mai frecvente ale Facebook de ștergere a unor conturi false și în ciuda opririi distribuirii unor informații false, platforma de socializare acționează ca un vector pentru cei care cred în conspirații. S-a ajuns chiar în situația în care paginile de fake-news să fie mai vizualizate decât cele ale instituțiilor oficiale de sănătate. Am încercat să aflăm de la Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), cum poate fi explicat succesul extraordinar de care se bucură tot mai mult informațiile false și cum putem lupta împotriva lor.

Vezi aici mai multe informații despre studiul Avaaz, care arată că paginile Facebook care au rostogolit dezinformări au înregistrat în primele cinci luni ale anului 2020 peste 3,8 miliarde de vizualizări. Informațiile false au rolul nociv de a împiedica oamenii să se protejeze în timpul pandemiei de COVID-19, punând în pericol viețile acestora. Mai rău este că aceste informații sunt tot mai vizualizate.

În ultima perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus, am observat cum au căpătat un succes extraordinar paginile unor conspiraționiști din România. De la câteva zeci de reacții câte aveau la o postare înainte de pandemie, acum au ajuns la mii de distribuiri și like-uri pentru un simplu comentariu cu tentă conspiraționistă, menit să stârnească panică sau să provoace acțiuni de revoltă anti-guvernamentale. Vedem situații în care mulți dintre cei atrași de astfel de postări se conving unii pe alții că pandemia este o invenție, că autoritățile pregătesc vaccinarea forțată a copiilor în școli, că purtarea măștii în clasă va afecta creierul și multe altele asemenea.

Am încercat să aflăm de la Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), cum este posibil ca astfel de fantezii să atragă tot mai mulți adepți.

Click pentru a deschideInformația pe scurt


 • Într-un mediu informațional caracterizat printr-o suprasaturare a conținutului și a algoritmilor creați special pentru a crește vizualizările și distribuirile prin izolarea în așa-numitele bule social-media, narațiunile pot deveni rapid virale deoarece reușește să ne trezească emoții și să apeleze, apoi să alimenteze, prejudecățile noastre.
 • Toată această nouă lume descentralizată și dezordonată din punct de vedere al creării și consumului de conținut informațional, e parcă special modelată pentru a fi exploatată de către actori maligni interni sau externi, care încearcă să răspândească îndoieli și neadevăruri în rândul publicului.
 • Pentru a contracara noile dezinformări din era digitală, nu trebuie să ne limităm exclusiv la rolul rețelelor de socializare sau cel a noilor tehnologii, ci să analizăm și să înțelegem inclusiv factorii psiho-sociologici care stau la baza identităților și percepțiilor noastre despre adevăr sau minciuni.
 • În România, un rol foarte important îl are pres, care ar trebui să se concentreze mai mult pe îmbunătățirea calității materialelor și promovarea unor articole despre gândirea critică și consumul responsabil de informații.
 • UE a fost obligată, practic, să se transforme dintr-un simplu spectator într-un actor mai activ în combaterea dezinformării și propagandei. Pur și simplu nu avea de ales ca, în contextul valurilor de „infodemie”, să se limiteze doar la nivel de intenție.
 • Comisia Europeană intenționează ca până la sfârșitul anului să vină cu două inițiative complementare: e vorba, în primul rând, de adoptarea unui Plan de acțiune european pentru democrație, și în al doilea rând, un pachet legislativ privind serviciile digitale care să clarifice ce măsuri se așteaptă din partea platformelor sociale pentru a combate activitățile ilegale online
 • Măsurile de combatere ale narațiunilor teroriste din zona online pot oferi lecții prețioase pe care companiile din domeniul tehnologiei și guvernele le pot folosi pentru a contracara dezinformarea. Aceasta în condoțiile în care dezinformarea și extremismul se alimentează reciproc pentru a crea medii periculoase și potențial violente.


Despre cum luptă rețelele de socializare cu dezinformarea: Măsurile de combatere ale narațiunilor teroriste din zona online pot oferi lecții prețioase
Nicolae Țîbrigan: Faptul că rețelele de socializare acționează ca un catalizator în răspândirea dezinformărilor fusese deja demonstrat cu ceva timp în urmă în baza unor experimente. Asta demonstrase un experiment efectuat în 2018, unde utilizatorii de Twitter au trebuit să reacționeze față de prezentarea unui eveniment oarecare relatat în două maniere semantice diferite – corect și emoțional-manipulatoriu. Drept rezultat, tweet-ul care a conținea detalii false referitoare la un presupus atacator „din Orientul Mijlociu” a fost distribuit de șapte ori mai mult ca tweet-ul corect care-l identifica pe atacator drept „alb”. Și atenție, asta în decurs de doar cinci ore.Cu toate acestea, nu trebuie să aruncăm anatema exclusiv pe rețelele de socializare. Adevărul e mai complex. Ori, eficiența social-media de a răspândi rapid dezinformările e alimentată și de maniera deficitară prin care oamenii procesează și evaluează informațiile. Într-un mediu informațional caracterizat printr-o suprasaturare a conținutului și a algoritmilor creați special pentru a crește vizualizările și distribuirile prin izolarea în așa-numitele bule social-media, narațiunile (adevărate sau nu) pot deveni rapid virale deoarece reușește să ne trezească emoții și să apeleze, apoi să alimenteze, prejudecățile noastre. Din păcate, toată această nouă lume descentralizată și dezordonată din punct de vedere al creării și consumului de conținut informațional, e parcă special modelată pentru a fi exploatată de către actori maligni interni sau externi, care încearcă să răspândească îndoieli și neadevăruri în rândul publicului.

De aceea, pentru a contracara noile dezinformări din era digitală, nu trebuie să ne limităm exclusiv la rolul rețelelor de socializare sau cel a noilor tehnologii, ci să analizăm și să înțelegem inclusiv factorii psiho-sociologici care stau la baza identităților și percepțiilor noastre despre adevăr sau minciuni. Personal, multe dintre aceste răspunsuri le-am găsit în urma analizei miturilor și zvonurilor care circulă la nivel național sau local.

Identificarea modului prin care oamenii se vulnerabilizează în fața temelor (narativelor) dezinformaționale reprezintă o componentă-cheie în dezvoltarea unor răspunsuri pe mai multe paliere, inclusiv la nivel de comunicare strategică. Înarmați cu această metodologie, putem apoi să explorăm strategiile campaniilor de dezinformare și influență malignă pentru a crește suportul în rândul populației în favoarea informațiilor credibile. Mă aștept ca actorii interesați, câți or mai fi astăzi, să sprijine și mai mult cercetările realizate de echipe întregi de experți care să deslușească inclusiv resorturile psihologice ale decizie de a crede și răspândi dezinformări sau teorii ale conspirației.

Următorul pas pe care am putea să-l întreprindă companiile Big Tech e să investească mai multe resurse pentru studii care să exploreze vulnerabilitățile psihologice ale utilizatorilor în fața dezinformărilor, ca mai apoi să se poate identifica rapid noi abordări pentru a le reduce cât mai mult posibil. Dar pentru asta e nevoie ca cercetătorilor independenți să li se asigure acces la date relevante pentru a putea evalua exhaustiv magnitudinea impactului dezinformărilor la nivel comportamental.

Aici ar trebui să mai remarc faptul că, oricât de bizar ni s-ar părea la prima vedere, dar măsurile de combatere ale narațiunilor teroriste din zona online pot oferi lecții prețioase pe care companiile din domeniul tehnologiei și guvernele le pot folosi pentru a contracara dezinformarea. La urma urmei, dezinformarea și extremismul sunt, oarecum, două fețe ale aceleiași monede, alimentându-se reciproc pentru a crea medii periculoase și potențial violente.

E de ajuns să ne amintim doar de campania de hate speech desfășurată în Myanmar timp de mai bine de jumătate de deceniu pe Facebook, fiind orchestrată de militari ai Armatei împotriva minorității musulmane Rohingya. Această campanie digitală a contribuit la declanșarea unei adevărate crize umanitare după ce membrii comunității Rohingya au fost forțați să migreze în Bangladesh, reprezentând cel mai mare exod de populație din istoria secolului XXI, sau un „exemplu ca la carte de epurare etnică”.Cât de mult se implică UE: Se pregătește un Plan de acțiune european pentru democrație
Nicolae Țîbrigan: Chiar recent a apărut o știre prin care Comisia Europeană a cerut giganților internetului (Facebook, Twitter, Alphabet,…) să depună mai multe eforturi pentru a combaterea dezinformării, susținând chiar modelul Twitter de a face față postărilor lui Trump. Și asta în contextul în care aceste companii s-au angajat, acum doi ani, să semneze un „cod de bune practici” pentru a acționa împotriva fenomenului dezinformării și știrilor false. Cu toate că autoritățile europene au evidențiat existența unor carențe în implementarea acestui cod, acesta reprezintă un prim-pas pentru a determina marile companii din domeniul tehnologiei să facă mai multe.

Ori, pandemia de coronavirus a determinat UE să solicite platformelor să se adapteze noului mediu de comunicare informațională și să fie mai pro-active. Iar rezultatele acestor măsuri nu au întârziat să apară: platformele sunt acum obligate să distribuie mai întâi informațiile autorităților din domeniul sănătății, cum ar fi OMS, sau să reacționeze mai rapid pentru a retrage publicitatea la medicamentele false, periculoase pentru sănătatea oamenilor. Apoi Google a fost nevoit să retragă peste 80 milioane de reclame pe tema coronavirusului, nemaivorbind de acțiunile întreprinse de Twitter și Facebook de a bloca o serie întreagă de pagini și grupuri pentru „comportament inautentic”, deoarece pregăteau adevărate campanii de propagandă în contextul proceselor electorale în diverse țări, inclusiv în SUA.

Așa constatăm că UE a fost obligată, practic, să se transforme dintr-un simplu spectator într-un actor mai activ în combaterea dezinformării și propagandei. Pur și simplu nu avea de ales ca, în contextul valurilor de „infodemie”, să se limiteze doar la nivel de intenție.

Evident că trebuie de întreprins mai mulți pași, dar noile inițiative: întărirea comunicării strategice pe cele două sfere afectate de dezinformare – democrația și securitate („Planul de acțiune pentru democrația europeană” și „Noua strategie pentru Uniunea Securității”), solicitarea către guvernele naționale de a sprijini presa afectată de criză, impunerea marilor platforme de a publica lunar acțiunile întreprinse în lupta împotriva dezinformării pe tema coronavirusului, promovarea activităților de cercetare și verificare a veridicității informațiilor (fact-checking) prin noul Observator european al mass-media digitale, ș.a.m.d, transmit un mesaj clar atât la nivelul celor 27 de state membre, cât și companiilor digitale – combaterea dezinformării este o responsabilitate comună.

Aici aș vrea să mai adaug o ultimă informație la acest aspect. Comisia Europeană intenționează ca până la sfârșitul anului să vină cu două inițiative complementare: e vorba, în primul rând, de adoptarea unui Plan de acțiune european pentru democrație, și în al doilea rând, un pachet legislativ privind serviciile digitale care să clarifice ce măsuri se așteaptă din partea platformelor sociale pentru a combate activitățile ilegale online, inclusiv violența online care vizează femeile.Situația din România: S-ar putea foarte curând să ne trezim cu tot soiul de partide național-populiste aciuate în viitoarele coaliții de guvernare
Nicolae Țîbrigan: Nu cred că avem „soluții magice” și răspunsuri unice, valabile, care trebuie luate ca „must do!”, în condițiile în care datele din sondaje indică faptul că populația din România era tot atât de susceptibilă în a crede în teorii ale conspirației ca și acum 8-10 ani în urmă. Pandemia de coronavirus n-a făcut altceva decât să mai toarne gaz pe foc, pentru a evidenția fenomenul latent. Și asta nu ar trebui să ne mire. Uitați-vă doar la rezultatele din ultimii ani din testele PISA, chiar dacă explică parțial fenomenul susceptibilității populației la conspirații. Tocmai această perioadă de incertitudine și angoasă, omul nu face altceva decât să apeleze la diverse mecanisme psihologice (cum ar fi ridiculizarea, negarea sau sfidarea) și scurtături mentale (inclusiv teorii ale conspirației) pentru a-și reduce propriul disconfort psihologic.

Și acum, revenind la câteva măsuri, acestea trebuie să fie implementate sincronizat de toți actorii interesați. Ori, dacă am o societate civilă care e, cât de cât, preocupată de combaterea fenomenului știrilor false și a teoriilor conspirației, dar guvernul e lipsit de voința politică de a contracara fenomenul, se va menține în continuare un mediu structural favorabil pentru conspirații. Cam asta e starea actuală a României.

Desigur că există mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse, dar acestea trebuie să aibă în centru „individul” cu propriile sale capacități de a discerne între fapte și „adevăr aparent sau alternativ”. Una dintre aceste acțiuni e comunicarea strategică, mai ales la nivel oficial, clar și coerent, pentru a preveni apariția de „viduri informaționale” care să fie umplute tocmai de „persoane cu intenții” care mai de care obscure sau politicianiste. Poate chiar identificarea unor comunicatori care să fie, în primul rând, credibili, și să prindă la public atât pe online, cât și la TV.

Al doilea palier e cel al presei din România – aici mă refer la cea de calitate, făcută de profesioniști. Poate că sună prea idealist ce spun, dar presa de la noi ar trebui să se concentreze mai mult pe îmbunătățirea calității materialelor. Și aici nu mă refer doar la investigații, dar și articole despre gândirea critică și consumul responsabil de informații. Presa ar trebui să promoveze aceste concepte în rândul publicului chiar prin intermediul propriului conținut jurnalistic.

Și apoi, de ce nu, promovarea inițiativelor de media & digital literacy, inclusiv a gândirii critice, prin dezvoltarea unor proiecte pilot de includere în programa școlară a orelor de „Media & Digital Literacy” care să pună accentul pe modele de analiză a știrilor și depistare rapidă a știrilor false, combaterea discursului urii și conceptul de „gândire critică”. Problema e că la noi astfel de proiecte au rămas doar la stadiul de cerneală înșirată pe hârtie, iar micile inițiative ale câtorva ONG-uri sunt doar niște picături în marea analfabetismului funcțional de la noi. Iar asta seamănă cu o atitudine de tip „pe data viitoare, că poate scap”.

Problema e că s-ar putea foarte curând să ne trezim cu tot soiul de partide și grupări politice național-populiste sau chiar anti-europene aciuate în viitoarele coaliții de guvernare, și apoi să nu înțelegem de ce tot reapar subiectele cu „roșiile și brânza românească”, „problema LGBT”, sau „Înalta Poartă”. Cam acesta e nivelul nostru, din păcate.


Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4316 vizualizari

 • -8 (60 voturi)    
  e chiar nasol (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:04)

  hanu [utilizator]

  ca UE e trup si suflet alaturi de stanga neomarxista radicala reprezentata cu brio de Twitter, platforma pe care nu exista nimic la dreapta de centru.
  Pariul meu era ca uniunii i se va trage de la politicile neinspirate de migratie, dar e foarte probabil sa vina din mizeria generalizata in care inevitabil sfarsesc politicile neomarxiste.
  Bossii uniunii chiar cred ca sunt eterni iar cetatenii europeni, in totalitate, prostutzi. Se inseala amarnic si am senzatia ca isi indeparteaza si pe cei care pana acum cativa ani sprijineau 100% proiectul european.
  De cand a fost acaparat de stangisti recunosc ca as prefera fiecare tzara sa isi vada de drum, cu riscurile de rigoare, daca nu as sti sigur ca Romaniei i-ar fi mai rau fara UE, cel putin in momentul actual.
  Poate sunt prea pesimist, dar cand UE e de acord cu politicile iliberale ale Twitter...e clar unde ne indreptam. Si credeam ca am scapat de comunism!
  • +11 (51 voturi)    
   Hop si trollul (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:33)

   leopol [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Cu obisnuitele teme ale propagandei putiniste/extrema dreapta trumpista: neomarxistii, imigratia....ai uitat de Soros si LGBT :) Sefii tai iti vor taia din salariu...
   • -14 (46 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:07)

    [anonim] i-a raspuns lui leopol

    • +3 (35 voturi)    
     usurel postac (Marţi, 22 septembrie 2020, 15:18)

     vorbis [utilizator] i-a raspuns lui

     mai lasa si pentru maine putina logoree imbecila. #Biden 2020
   • -11 (37 voturi)    
    heh (Marţi, 22 septembrie 2020, 14:07)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui leopol

    bine ca ai net,puiu mic!sa-ti dea mami un tofu?

    orange man bad
    orange man bad
    orange man bad

    asta e nivelul feisbucistilor.asta a inteles botul.a vazut cuvantuil trump?bzzzzzt!s-a declansat automat.ingineriile astea sociale au reusit sa-l bata pe palvlov cu mainile la spate si cu picioarele legate,mai rau ca bruzli.rezultatele obtinute,cam de zece ani,se vad acum.succesul e masiv si intuneca logica.robotul uman e valabil,poate fi livrat gata educat la olita-farfurie batand din palme fericit.
    el musca la comanda si linge mana care l-a hranit.nu cere mult,doar internet
    • +5 (33 voturi)    
     tu cand auzi de Trump iti curg balele (Marţi, 22 septembrie 2020, 15:19)

     vorbis [utilizator] i-a raspuns lui Point

     linge-l bine peste tot ca un adevarat trumptard.
     • -6 (24 voturi)    
      si iaca (Marţi, 22 septembrie 2020, 16:55)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui vorbis

      cum se dovedeste o teorema!
 • +16 (40 voturi)    
  De ce? (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:06)

  treos [utilizator]

  1. Pentru ca exista foarte multi oameni prosti.
  2. Multe like-uri sunt date de boti
  3. Exista un interes al unor actori politici de a crea haos, (Putin, Trump, China)
  • -5 (27 voturi)    
   Nu. E pentru ca unii decid ce e fake si ce nu (Marţi, 22 septembrie 2020, 16:20)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui treos

   Si nu tare bate cu realitatea de pe teren.
 • -9 (35 voturi)    
  la intrebarea (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:10)

  cucuveauamov [utilizator]

  "De ce primesc informațiile false mai multe like-uri decât cele oficiale?" nu gasesc nici eu un raspuns de cate ori scriu aici
  • -10 (26 voturi)    
   Adevarata intrebare (Marţi, 22 septembrie 2020, 13:52)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   De ce MSM minte zilnic fara sa-i pese nici unui "specialist in dezinformare", dar face taraboi cand un cont pe Facebook exagereaza putin?
   • -1 (5 voturi)    
    simplu (Miercuri, 23 septembrie 2020, 14:08)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    A se vedea cine sponsorizeaza iecspertii LARICS. Lasa de la ce vine acronimul, ca unii chiar sufera de importanta.
 • -12 (26 voturi)    
  impotriva statului (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:19)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  majoritatea teoriilor care prind prind pentru ca sunt impotriva statului a autoritatilor in general un fel de ne-au mintit ne mint vor sa ne controleze sa ne fure sa ne ia din drepturi si toate argumentele lor sunt minciuni ca sa ne subjuge. Si ideea de baza e a unui guvern mondial trans-statal din umbra unde cativa atotputernici stabilesc treburile pe planeta asta si poate pe altele ca dreacu stie ce-au trimis aia pe Marte. Aia pregatesc acolo baze ultrasecrete pentru bogati sa supravietuiasca ei cu neamurile lor cand s-o alege prafu de planeta asta. Dati share :)) The end is near !
 • -10 (34 voturi)    
  intrebare (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:20)

  vodatepes [utilizator]

  Intrebarea ar trebui sa fie De ce cetateni nu au incredere in informatiile oficiale? Pentru ca institutiile sunt conduse de politiceni care in campanii promit multe care dupa alegeri se devodesc a fi minciuni. Deci spune cu cine te aduni ca sa spun cine esti. Deci politica este caracterizata de minciuna iar politica conduce institutiile deci minciuna conduce institutiile. Cati politiceni care au spus una si apoi s-a demonstrat ca e minciuna si au dat demisia?
  • -2 (14 voturi)    
   multumesc pentru voturi negative (Miercuri, 23 septembrie 2020, 8:16)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Multumesc pentru voturile negative. Sunt doua posibilitati: 1 majoritatea ii credeti pe politiceni ca sunt corecti si nu au mintit in ultimi 30 de ani sau 2 sunt destui platiti de politiceni si Servicii sa votati negativ tot ce nu le convin lor pe acest site. Deci ne meritam soarta.
 • +4 (18 voturi)    
  cum de ce? (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:33)

  revo [utilizator]

  Pentru ca nimeni nu mai are incredere in stat, in institutiile lui si in fauna care le populeaza.

  Statele sunt captive, sunt state mafiote, toata conducerea este de tip GIO, iar companiile de stat, parlamentul, guvernul, administratia, justitia, politia, apararea sunt uneltele legale cu care isi fac treaba.

  Iar sectorul privat nu poate fi crezut in niciun fel - el doar isi promoveaza si apara produsele toxice.
 • -1 (29 voturi)    
  nu e deloc paradoxal (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:38)

  martel55 [utilizator]

  atata timp cat autoritatile icnearca sa cenzureze si sa incrimenze penal orice alta opuinie care nu corespunde ideologiei oficale neomarxiste, asa zisele informatii oficiale devint tot mai putin credibile, tot mai multa intelegand ca ele sunt livrate prin prisma ideologiei neomarxiste, si nu prin prisma adevarului....in loc de tot felul de analize ale unor ong-uri direct interesate, analize care de obicei se sfarsec cu noi propuneri de cenzura si/sau repreisune penala, daca autoritatile chiar vor sa dam crezare susrselor oficiale, ar trbeui in primul rand sa renunte la prezentarea lor prin prisma ideologiei neomarxiste, s aprezinte toate informatiile fara cenzurare si sa lase cetatenii sa decida ce inteleg, nu sa le fie livrat doar informatii conforme ideologic (cel mai banal exemp[lu e incercarea de ascundere a identitatii etnice/religioase in cazul atacurilor teroriste)
 • -6 (22 voturi)    
  cum de ce? (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:10)

  Mary80 [utilizator]

  inchideti ba faisbuc si internetul, si lasati doar realitatea tv 2 ore pe zi, si asa lumea va urmari doar informatiile oficiale. Tot eu trebuie sa va invat?
 • -2 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:30)

  [anonim]

 • +2 (22 voturi)    
  ... (Marţi, 22 septembrie 2020, 12:30)

  Dor-El [utilizator]

  Dintotdeauna puterea a fost castigata si pastrata prin violenta sau minciuna. Societatea de azi respinge violenta si prin urmare a ramas minciuna. Mi separe normal ca dupa atata timp, populatia sa se destepte si sa nu mai creada asa zisele informatii oficiale.
  De ce crede mai mult informatiile neoficiale (false) ? Pentru ca nu au trait cu minciunile si abuzurile celor ce le raspandesc, ci cu cele ale celor de la putere. Atentie insa: valoarea de adevar a informatiilor nu depinde de faptul ca elesunt oficiale sau nu. Tu ca votant tot ce poti sa faci e doar sa alegi cine sa fie la putere. Iar voturile sunt secrete si nu ai de unde sa stii daca votul tau a contat sau nu.
  • -1 (3 voturi)    
   Interesant (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:50)

   Irizat [anonim] i-a raspuns lui Dor-El

   Asa s-a intamplat cu Founding Fathers cand au creat republica americana?
   • -2 (4 voturi)    
    ... (Miercuri, 23 septembrie 2020, 13:39)

    Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

    Spune-mi tu daca asa s-a intamplat. Din perspectiva mea, niste oameni asupriti de regimul politic britanic, au cautat sustinere din partea indienilor si a negrilor din africa Insa acesti inapoiati necivilizati (caci nu ii pot numi altfel) nu au miscat un deget ca sa ii ajute, insa apoi au avut pretentie sa beneficieze de pe urma lor. Cred si eu ca dupa ce au reusit cu chiu si vai sa scape de britanici, republicanii astia au avut toate motivele sa ii fugareasca cu pusca pe lasii de negri si de indieni si prin curte si prin afara ei. Adevarul si dreptatea cu pusca se obtin, nu ? Deci da, aici a fost vorba despre violenta. Insa eu zic ca a fost indreptatita.
 • -10 (18 voturi)    
  Oare de ce? (Marţi, 22 septembrie 2020, 14:08)

  Ce.site [utilizator]

  Pai cine mai crede fratilor autoritatea, mai ales in Romania? Dupa ce ne-au lasat in cioata goala, mai vor sa si fie credibili? Daca ei nu ne respecta, nici noi nu ii respectam. Simplu.
 • -8 (18 voturi)    
  „infodemie” (Marţi, 22 septembrie 2020, 14:21)

  Point [utilizator]

  bai frate,nu cumva va ungeti cu cuvinte fara rost la locurile nevazute de soare?
  eu inteleg ca ''specialistii'' au anumite jargoane,totusi,las-o nene mai moale,nu de alta da' sa nu va impiedicati in ele.
 • +5 (19 voturi)    
  Dezinformarea si extremismul merg mana in mana (Marţi, 22 septembrie 2020, 16:13)

  olimpus [utilizator]

  De aceea trebuie combatute energic. Platformele de social media au devenit pepiniere pentru teroristi islamici, extrema dreapta, propaganda rusa etc.
 • -1 (21 voturi)    
  There are no facts, only interpretations (Marţi, 22 septembrie 2020, 17:06)

  Setalcott [utilizator]

  iti sta mintea in loc cand vezi ce campanie pro-cenzura duce presa, doar pentru ca au impresia ca ei sunt arbitrii factualitatii. Le doresc sa aiba parte de un Minister al adevrului care va face lor ce fac ei acum cu scepticii si dizidentii versiunilor oficiale.
  Institutul de sanatate publica al SUA, CDC, a publicat ca 94% din decesele COVID au co-morbiditati. Toti fact-checkerii s-au napustit furibund sa epureze internetul de orice mentiune care nu foloseau termenii aprobati oficial, de ei, evident. E ca si cum ai interzice pe cine zice ca paharul e pe jumatate plin, in loc sa zica ca e pe jumatate gol.
  • -3 (17 voturi)    
   Adevaratul extremism e in vazul lumii (Marţi, 22 septembrie 2020, 19:01)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Lumea se sinucide datorita minciunilor presei in sprijinul adevaratilor extremisti, si expertii filozofeaza despre nimicuri.

   https://www.youtube.com/watch?v=ZElz21F3OpY&pp=QAA%3D
 • -2 (10 voturi)    
  Explicatie de ce un fake primeste like-uri (Marţi, 22 septembrie 2020, 17:15)

  mmagic [utilizator]

  Din cauza ca realitate este plictisitoare. Lucrurile bune reale sunt plictisitoare.

  Un fake bine facut provoaca scandal si agitatie, este de obicei alb ori negru, este clara distinctia bine ori rau poate sa inflacareaze spiritele care nu au o capacitate de intelegere si analiza prea ridicatal. Un fake bine facut este usor de explicat, este evident.

  Un fapt real, trebuie analizat, inteles nu este doar alb si negru, este mereu un gri urat care are si bune si rele. Un fapt real si bine documentat este trist de banal, normal, complex greu de acceptat de catre oamenii care nu prea inteleg, de analfabetii functionali, produsi in masa de invatamantul din ce in ce mai slab.
 • -3 (23 voturi)    
  The establishment complaining (Marţi, 22 septembrie 2020, 19:00)

  xolv [utilizator]

  it has lost truth monopoly.
 • -1 (23 voturi)    
  E cam mare supararea unora... (Marţi, 22 septembrie 2020, 21:09)

  Mihail. [utilizator]

  ...cand adevarurile lor nu sunt crezute.
 • +3 (17 voturi)    
  Sa-l citez pe apostolul dezinformarii (Marţi, 22 septembrie 2020, 21:32)

  domos [utilizator]

  Bannon, liderul spiritual al extremi drepte americane: inundati totul cu rahat, lumea nu va mai distinge adevarul si va crede in cele mai elucubrante minciuni.
 • 0 (6 voturi)    
  sa cream Ministerul Adevarului? (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:49)

  Irizat [anonim]

  Nu cred ca aceasta e solutia.

  O solutie reala este crearea unui fel de legislatie anti-trust in on-line media si in special on-line social network.
  Exista deja proiecte inaintate in Senatul american, dar evident ca intampina f mare opozitie din partea Democratilor care practic au monopol pe discursul politic de pe cele cateva platforme existente, si unde doar valorile Noii Stangi sunt promovate.

  Asa cum au fost create legi anti-trust pt economia reala acum 100 de ani, asa trebuie sa se intample si pe platformele de social network.

  In acel moment, valorile de dreapta nu vor mai fi blocate in main-stream, iar un discurs rational ce sustine Dreapta in main-stream va anula din start teoriile conspirationiste (mai mult sau mai putin justificate).

  Din pacate, nu prea cred sa se intampla asta curand. Noul Comunism preia din ce in ce mai multe segmente din societate si nu se va opri decat atunci cand se va prabusi in mizerie si haos asemenea URSS-ului.
  Si atunci din pacate nu va mai fi un Occident liber si prosper care sa incerce sa regleze lucrurile...

  Dap...nu cred ca generatia noastra nu va vedea o lume libera de comunism. Ideologia marxista se metamorfozeaza mereu...
  • +2 (2 voturi)    
   Poate ca incluziunea si globalizarea sunt adevarul (Miercuri, 23 septembrie 2020, 12:33)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Irizat

   si de aia sunt promovate?
   Nu sunt de acord cu gay parade, abundenta de filme cu tema gay de pe Netflix, evenimente de genul in corporatie, dar nici politica strutului (nu studiem studii de gen, nu invatam de prezervativeze, ca cine stie se apuca copii) sau intoarcerea la nivelul secolului XIX nu e o solutie (avortul era ilegal si in Romania, dar tot se facea si apareau tot felul de septicemii sau intoxicatii).
 • +2 (4 voturi)    
  Pentru ca institutiile statului nu inspira (Miercuri, 23 septembrie 2020, 13:36)

  galeo [utilizator]

  Incredere.
  Uitati-va cu cat dispret, aroganta, lipsa de logica si coerenta luderii acestei tari.
  Cum poti avea incredere in asemenea personaje ce azi spun ceva, iar maine spun altceva.
 • +3 (3 voturi)    
  Articolul asta este un fake (Miercuri, 23 septembrie 2020, 15:11)

  DanielM65 [utilizator]

  Informatiile pot fi adevarat sau false si nu oficiale sau false ?
  De cand informatiile oficiale sunt adevarate ?
  Asa va invata pe voi la politie ?
 • 0 (0 voturi)    
  articol dezamagitor (Joi, 24 septembrie 2020, 9:21)

  EXEs [utilizator]

  Articolul prezinta o perspectiva unilaterala, strict dpdv al establishmentului, legacy news si birocratilor. Este adevarat ca social media a dus la descentralizarea informatiei ceea ce a dus la o crestere a dezordinii, dar articolul aignora cu totul beneficiile aduse de noile medii de distributie a informatiilor. Exista clar o democratizare a informatiei si descentralizarea in general aduce beneficii daca ai o populatie suficient de inteligenta sa disemineze rational informatiile primite si pe cele date inapoi in/out. De asemenea descentralizarea a fost accelerata si de lipsa de onestitate legacy media. Este logic ca atunci cand media veche are o credibilitate in cadere libera populatia sa caute alternative. Calitatea alternativelor variaza si atractia unora fata de medii conspirationiste reflecta calitatea scazuta a populatiei mai mult decat o problema in media. Problema cu aceste medii este atunci cand unele din teoriile lor se dovedesc adevarate, asa cum este cazul cu indivizi gen Alex Jones sau Joe Rogan care se pozitioneaza la granita dintre entertainment si real news. Problema centrala in final este cu leadershipul legacy, corupt, despotic, fake democratic, fake centrist, total lipsit de loialitate, si cel mai rau total rupt de realitate si total lipsit de solutii.
 • +1 (1 vot)    
  cine sunt Avaaz? (Joi, 24 septembrie 2020, 10:55)

  hanu [utilizator]

  Hai sa vedem:

  Avaaz is only five years old, but has exploded to become the globe's largest and most powerful online activist network.
  — The Guardian

  "The Paris Climate Accord was the greatest victory yet in efforts to fight climate change, a beautiful achievement of human unity, and our movement was the leading global public mobilisation engine to deliver it."

  "Thousands of us even directly assisted and welcomed refugees in our own homes and communities!"

  Cred ca e destul de clar. Cine doreste mai mult se poate delecta direct pe siteul lor.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by