Cum ne afecteaza introducerea coplatii in sistemul medical? Cristian Vladescu, directorul Scolii Nationale de Sanatate Publica, a raspuns la intrebarile cititorilor HotNews.ro

de Magda Barascu     HotNews.ro
Marţi, 30 martie 2010, 14:02 DoctorH - Intreaba un Medic


Cristian Vladescu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
 documente
(02 Nov 2009) PDF, 77KB
Cum vor fi afectati pacientii, medicii de familie, clinicile private si companiile farmaceutice de introducerea coplatii? Ce sume vor fi achitate diverselor categorii de medici in contul coplatii? Ce categorii sociale vor fi scutite de coplata? Ce model urmeaza Romania? Cat contribuie ceilalti pacienti din tarile UE la sistemul medical?

Cristian Vladescu este profesor in Sanatate Publica si Management, Seful Disciplinei de Sanatate Publica la Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes Timisoara.

Si-a luat doctoratul in Medicina in anul 2000 la UMF Carol Davila, Bucuresti.

Are un master in Stiinte Politice, la SNSPA Bucuresti si altul in Management Sanitar, la Nuffield Institute for Health, University of Leeds.

Cristian Vladescu este conducator de doctorate in medicina din 2003, iar din 1995 este profesor asociat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala.

Intre 1999 si 2005 a fost presedinte executiv la Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, in perioada 1997-1998 a fost director general la Directia pentru Reforma din Ministerul Sanatatii, iar intre 1998 si 2001 a fost expert al Consiliului Europei pe probleme de politici de sanatate. Intre 2005 si 2006 a ocupat functia de presedinte al Comisiei de Sanatate Publica a Ministerului Sanatatii.

In perioada martie 2005 - februarie 2007 a fost presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fiind revocat din functie de premierul de atunci Calin Popescu Tarieanu, la propunerea ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 major_ballsack

  Din câte înțeleg, vor fi exceptate de la co-plată aproximativ 9.400.000 de persoane (asistați, copii, șomeri, o mare parte a pensionarilor).

  Atunci, evident, miezul celor care vor "co-plăti" sunt cei care în acest moment deja plătesc contribuțiile obligatorii de sănătate.

  Deci co-plata este efectiv o majorare ascunsă a CASS, dacă aceeași categorie de persoane este "mulsă" de mai mulți bani, sau mi-a scăpat ceva?

  Personal mi se pare o măsură inechitabilă și populistă. Dacă se introduce co-plata, ar trebui introdusă pentru toți. Sume de câțiva lei, în limita a 600, sunt accesibile imensei majorități a populației, nu doar pentru jumătate.

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Contribuabili direcţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate sunt în jur de 4-5 milioane, iar la sistemul coplăţii vor fi aproximativ 10 milioane.

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.

 • Întrebarea nr. 2 laur

  Sincer nu ma intereseaza cum vor fi afecatati medicii de coplata. Nici daca isi iau salar. Exemplu. Suceava, Spitalul Judetean - nu vorbesc de cabinete particulare. Zilnic un doctor ginecolog are cel putin o nastere. La 600 Ron cat cere pentru nastere normala si 800 pentru cezariana si sa punem doar 20 de zile, ii ajung pentru o luna de zile sa o duca decent. Moasa mai cere si ea 200 Ron. Nu cred ca are rost sa mai spun cate de 10 Ron se dau asistentelor .

  Intrebare: Considerati ca noua coplata ne va scuti de acest lucru?
  Va rog sa nu raspundeti ca nu aveti dovezi si nu puteti comenta. Eu cred ca se stie foarte bine cum sta treaba. Cazul 2. Eu. Umblu din anul 2008 la doctori din cauza unor dureri abdominale. Nu detaliez. Ideea este ca am cheltuit undeva la 70-80 milioane si nu am inca un diagnostic. Am umblat pe la Gastro entero, reumatolog, urolog, medicina interna, Chirurgie ( cand am fost trimsi de un doctor inconstient la urgente sa ma operez de apendicita - nu era nic o apendicita). Concluzie. De ce platesc 309 Ron lunar la sanatate? Nu am beneficiat decat de o reteta compensata in tot acest timp. Toate analizele facute am fost nevoit sa le platesc. Lispa fonduri sau nu sunt pe lista de compensate.
  Nu mai faceti cu comparatie cu UE. CE PRIMESC EI PENTRU BANII DATI SI CE PRIMIM NOI.

  Intrebare: Cum comentati lispa de profesionalism si bineinteles de dezinteres a doctorilor (100% cei din Suceava - ca de acest oras vorbesc - nu pomeniti ca nu pot generaliza, pentru ca nu ma intereseaza de ALTE OR), de ce singurul lucru care il cer este bani de salarii si nu au facut niciodata greva ca nu sunt paturi suficiente pentru bolnavi sau bolnavii nu primesc medicamente in spital. Nici nu stiu cate exemple as putea da. Pun aceste intrebari fiind in cunostinta de cauza avand in vedere "cat de mult i-am vizitat"

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Consideram că în timp, se vor reduce plăţile informale prin introducerea coplăţii, dar şi prin alte măsuri.

   Nu avem capacitatea şi abilitatea legală de a exprima opinii privind lipsa de profesionalism a medicilor din Suceava. Mai degraba prin administraţia spitalului şi Colegiul Medicilor puteţi să căutaţi un răspuns, dacă vă consideraţi lezat de activitatea şi profesionalismul lor.

 • Întrebarea nr. 3 Natalbanat

  Credeti ca, introducînd aceasta noua taxa, medicii nu vor mai cere mita? Credeti ca nu vor mai opera doar daca li se da sut ori mii de euro? Cred ca stiti ca se practica foarte des asemenea practici josnice si înjositoare. Nu credeti ca ar trebui însotita aceasta taxa de pedepse exemplare pentru "medicii" (între ghilimele medici, caci acestia nu sunt medici, care cer bani, mai rai ca negustorii, ei si-au uitat juramîntul depus) care vor mai cere mita?

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Consideram că în timp, se vor reduce plăţile informale prin introducerea coplăţii, dar şi prin alte măsuri.

 • Întrebarea nr. 4 milud

  D-le Vladescu,
  Ma intreb adeseori la ce mi se mai opresc acei bani din salariu daca nu beneficiez de aprope nimic de ei ? Si care este suportul legal si moral al actualului aranjament potrivit caruia ministerul discuta cu casele de sanatae, cu farmaciile, cu spitalele si cu toti cei implicati in activitatea legata de sanatatea publica numai eu nu sint intrebat niciodata nimic, desi eu platesc ? Dar intrebarea mea pentru dvs. este: "De ce nu am un contract nominal cu casa de sanatate in care sa se specifice ce tip de asigurare am, ce servicii sint acoperite si pentru ce servicii suplimentare am optat ?" Asa cum e prin alte tari de soare pline unde s-a renuntat la "grija" statului pentru asigurati iar spitalele, cabinetele, farmaciile si casele de asigurari sint in competitie directa pentru a-si asigura clientela platitoare, ceea ce nu poate aduce decit servicii de calitate si ieftine. Iar ministerul nu se uita dupa comisioane la listele de compensate ci are ca unica grija evitarea abuzurilor, a malpraxis-ului si a cartelizarii nocive...

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   În România funcţionează un sistem obligatoriu al asigurărilor sociale de sănătate ce are la bază principiul solidarităţii, adică cei sănătoşi plătesc pentru cei bolnavi (să presupunem că au acelaşi venit, deci au contribuţii egale), iar cei cu venituri mai mari plătesc pentru cei cu venituri mai mici (să presupunem că au aceiaşi stare de sănătate).

   Obligaţia asigurărilor sociale de sănătate este prevăzută în Legea 95/2006 unde apar inclusiv drepturile şi obligaţiile generale ale asiguraţilor, iar anual prin Contractul Cadru şi Norme de aplicare ale acestuia sunt precizate mai exact drepturile asiguraţilor pe fiecare domeniu de asitenţă medicală (pachetul de servicii).

   Opţiunea pentru alte servicii suplimentare o puteţi face şi în acest moment în sistemul asigurărilor voluntare de sănătate, gestionate de mai multe societăţi private de asigurări şi nu de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

 • Întrebarea nr. 5 alexis

  1.cei care se adreseaza cu predominenta sunt copiii,pensionarii cu venituri reduse (peste 60 % din pacienti)
  2 daca in ambulatotiu platesc medicului de familie,analize ,spital,tomograf nu credeti ca pacientul platitor de coplata va prefera sa se interneze?

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Internarea la cerere se plăteşte în întregime conform legislaţiei în vigoare. Tot legislaţia actuală prevede şi o serie de criterii privind justificarea internărilor în spital (criterii care ar fi bine să fie mai frecvent urmărite în evaluarea activităţii spitalelor).

 • Întrebarea nr. 6 Rares

  1.De ce nu pot avea optiunea sa imi redirectionez banii intr-o asigurare privata de sanatate ? Oricum se colecteaza taxe si impozite de la clinicile si spitalele private.
  2.Cum ma incurajeaza pe mine statul sa imi declar corect veniturile , in conditiile in care pe langa cei aproape 700 ron care imi sunt opriti LUNAR pentru sanatate nu imi ofera nimic in plus , ba chiar trebuie sa platesc suplimentar , spre deosebire de cei care NU AU venituri si beneficiaza gratis de toate serviciile.De ce as plati cand nu s-a schimbat nimic? Nici calitatea serviciilor , nici a conditiilor de spitalizare nici aparatura performanta,nici nimic...

  Am si o asigurare privata, dezamagit fiind de sistemul public .Aceasta ma costa de 5 ori mai putin, iar calitatea serviciilor este ireprosabila.

  Pensionarii care populeaza salile de asteptare la medicul de familie oricum sunt scutiti de aceasta co-plata asa ca nu veti reduce gradul de solicitari inutile in cabinete, deci pana la urma, pe scurt vreti mai multi bani intr-o perioada de criza.

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   1. În România funcţionează un sistem obligatoriu al asigurărilor sociale de sănătate ce are la bază principiul solidarităţii, adică cei sănătoşi plătesc pentru cei bolnavi (să presupunem că au acelaşi venit, deci au contribuţii egale), iar cei cu venituri mai mari plătesc pentru cei cu venituri mai mici (să presupunem că au aceiaşi stare de sănătate).

   Obligaţia asigurărilor sociale de sănătate este prevăzută în Legea 95/2006 unde apar inclusiv drepturile şi obligaţiile generale ale asiguraţilor, iar anual prin Contractul Cadru şi Norme de aplicare ale acestuia sunt precizate mai exact drepturile asiguraţilor pe fiecare domeniu de asitenţă medicală (pachetul de servicii).

   Opţiunea pentru alte servicii suplimentare o puteţi face şi în acest moment în sistemul asigurărilor voluntare de sănătate, gestionate de mai multe societăţi private de asigurări şi nu de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

   2. Vezi si raspunsul de la punctul 1. Banii plătiţi de dvs. sunt utilizaţi în sistemul sanitar pentru cei care sunt bolnavi şi care din contribuţiile lor personale nu şi-ar putea plăti tratamentul (gandiţi-vă la cât costă terapia la un bolnav de cancer şi care este venitul mediu în România, din care se reţin pentru săntate 10,7%).

 • Întrebarea nr. 7 Vasilache

  Nu am inteles de ce e nevoie de coplata fiindca nimeni nu se invredniceste sa-mi spuna CLAR si TRANSPARENT ce bani intra in sistemul de sanatate , ce bani cheltuie sistemul de sanatate si cum sunt cheltuiti acesti bani . De altfel , Statul nu-mi spune nicicum cum cheltuie banii pe care mi-i ia . Deci , cati bani lipsesc din sistem de trebuie sa platim coplata asta ?

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Pentru a vedea banii alocaţi an de an pentru asigurările sociale de sănătate vă invit să studiaţi Legea bugetului de stat (legea 11/2010, anexa 10). Pentru modul în care s-au utilizat resursele sistemului asigurărilor sociale de sănătate va recomand citirea Raportului anual de activitate al CNAS la: http://www.cnas.ro/?id=126

 • Întrebarea nr. 8 Mugur Adrian , medic de familie

  In prezent , peste 90 % din pacientii ce trec pragul cabinetelor fac parte din categoriile scutite de co-plata : pensionari , copii , someri , gravide etc. , urmand ca medicul sa incaseze valoarea co-platii din surse externe , sume care nu sunt prinse in bugetele respectivelor institutii . Vor plati aceiasi vesnic platitori de taxe si impozite . Asa ca , doua din scopurile care se vor atinse de initiatori ( scaderea solicitarilor abuzive si suplinirea rsurselor financiare ) nu vor fi atinse .
  Va dau exemplul Olandei pe care-l stiu direct de la sursa ( am fost intr-un study-tour ) , unde NIMENI nu este scutit de plata contributiei la sanatate , unde nu exista exceptii , categorii scutite , etc .
  Pacat , o chestie relativ buna va deveni ceva tipic romanesc : la orice lucru la care exista exceptii , in scurt timp exceptia devine regula .

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.

 • Întrebarea nr. 9 medic familie

  Crede cineva ca aceasta aberatie va stopa plecarea medicilor din tara? Sau ca un medic sanatos la cap se va duce conform noii legi, dupa orele de program la domiciliul pacientului pt 15 lei?
  Am in familie medic rezident care are salar de 700 lei in mana. El nu beneficiaza de coplata.Face naveta -600 lei/luna.Daca ar sta in gazda in centrul universitar unde a fost repartizat, gazda ar costa peste 600 lei /luna. ???
  Consider ca aceasta situatie s a creat datorita nepasarii guvernantilor si vad ca degeaba s au tras semnale de alarma.Vom ramane fara medici, sau, -mai rau-, vom ramane cu medicii formati la universitatile private, medici facuti pe bani grei dar fara a si folosi macar un neuron.. Daca medicii ar fi platiti decent, n ar fi nevoie de artificii imbecile care oricum nu fac decat sa intarate pacientii impotriva lor, pe ei impotriva colegilor sau guvernantilor... dar de fapt...... divide et impera...Pacat!

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Introducerea coplăţilor nu are ca şi motivaţie stoparea plecărilor medicilor din ţară. Sunt alte măsuri luate sau propuse de Ministerul Sănăăţii în acest scop.

 • Întrebarea nr. 10 miranda

  Notiunea de coplata exista si in Statele Unite. Asa cum se stie, sistemul medical din America este cel mai prost dintre sistemele medicale ale statelor industrializate. Toate statisticile o spun. Tot ce sper este ca nu va ganditi sa il aplicati in Romania. Nu ar fi bine sa ne uitam spre sisteme de asistenta medicala care funcioneaza mult mai bine si mai decent (eventual sisteme din tari din UE)? Suntem o natie prea saraca si prea bolnava ca sa facem altfel.

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Majoritatea ţărilor din UE au introdus sistemul coplăţii.

 • Întrebarea nr. 11 Diana Vasiliu

  Cum ma puteti convinge ca este echitabil acest sistem, in conditiile in care deja platesc din salariul meu o groaza de bani la sistemul de sanatate publica? Din cate inteleg, in cazul in care ma imbolnavesc voi plati in plus, desi altii nu platesc deloc. Vi se pare normal acest sistem?

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.

 • Întrebarea nr. 12 cuplata

  pensionarul cu 700 lei e scutit, ala cu 750 nu e scutit de coplata. Ala cu 750 e bogat, sa intelegem? Are pensie nesimtita? Sa plateasca 600 de lei, pentru aia 50 de lei in plus la pensie? Cum puteti fi atit de nenorociti? Deci, un pensionar (plin de boli, avind mereu nevoie de medic- chiar si pentru prescrierea lunara a compensatelor!) cu 750 pensie, isi permite 600 de lei coplata anual, da?
  Dar salariatul cu 600-700-900 de lei, care mai creste si un copil-doi? Si ala isi poate permite coplata, nu-i asa?
  Sa va bata Dumnezeu de neoameni care nu va mai saturati de bani, voi care ati gindit legea asta din birouri, fara sa aveti nici o idee despre ce se intimpla in tara asta!

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Coplata la medicul de familie nu se va face pentru prescrierea tratamentului în bolile cronice. În cazul în care veţi acumula din coplata 600 lei/an, nu veti mai plăti coplata.

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.

 • Întrebarea nr. 13 Zanzinger Klara

  Eu trebuie sa fac turul mai multor medici cel putin de 2 ori pe an; cardiolog,internist.,neurolog,diabetician,endocrinolog.Apoi lunar medicul de familie pentru bomboanele zilnice.Sunt pensionata de boala de trei ani. 30 de ani am fost buna platitoare de contributii la sanatate.Intrebare;Eu ce fac?Voi plati si din ce,ca acum abia pot plat analizele.....Sau ma duc sa imi pregatesc culcusul in cimitir?

  • 0 (0 voturi)    
   Cristian Vladescu

   Coplata la medicul de familie nu se va face pentru prescrierea tratamentului în bolile cronice.

   În cazul în care veţi acumula din coplata 600 lei/an, nu veti mai plăti coplata.

2699 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  coplata = majorarea ascunsă a CASS? (Marţi, 30 martie 2010, 14:41)

  major_ballsack [utilizator]

  Din câte înțeleg, vor fi exceptate de la co-plată aproximativ 9.400.000 de persoane (asistați, copii, șomeri, o mare parte a pensionarilor).

  Atunci, evident, miezul celor care vor "co-plăti" sunt cei care în acest moment deja plătesc contribuțiile obligatorii de sănătate.

  Deci co-plata este efectiv o majorare ascunsă a CASS, dacă aceeași categorie de persoane este "mulsă" de mai mulți bani, sau mi-a scăpat ceva?

  Personal mi se pare o măsură inechitabilă și populistă. Dacă se introduce co-plata, ar trebui introdusă pentru toți. Sume de câțiva lei, în limita a 600, sunt accesibile imensei majorități a populației, nu doar pentru jumătate.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:49)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui major_ballsack

   Contribuabili direcţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate sunt în jur de 4-5 milioane, iar la sistemul coplăţii vor fi aproximativ 10 milioane.

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.
 • +1 (1 vot)    
  Oare! (Marţi, 30 martie 2010, 15:06)

  laur [anonim]

  Sincer nu ma intereseaza cum vor fi afecatati medicii de coplata. Nici daca isi iau salar. Exemplu. Suceava, Spitalul Judetean - nu vorbesc de cabinete particulare. Zilnic un doctor ginecolog are cel putin o nastere. La 600 Ron cat cere pentru nastere normala si 800 pentru cezariana si sa punem doar 20 de zile, ii ajung pentru o luna de zile sa o duca decent. Moasa mai cere si ea 200 Ron. Nu cred ca are rost sa mai spun cate de 10 Ron se dau asistentelor .

  Intrebare: Considerati ca noua coplata ne va scuti de acest lucru?
  Va rog sa nu raspundeti ca nu aveti dovezi si nu puteti comenta. Eu cred ca se stie foarte bine cum sta treaba. Cazul 2. Eu. Umblu din anul 2008 la doctori din cauza unor dureri abdominale. Nu detaliez. Ideea este ca am cheltuit undeva la 70-80 milioane si nu am inca un diagnostic. Am umblat pe la Gastro entero, reumatolog, urolog, medicina interna, Chirurgie ( cand am fost trimsi de un doctor inconstient la urgente sa ma operez de apendicita - nu era nic o apendicita). Concluzie. De ce platesc 309 Ron lunar la sanatate? Nu am beneficiat decat de o reteta compensata in tot acest timp. Toate analizele facute am fost nevoit sa le platesc. Lispa fonduri sau nu sunt pe lista de compensate.
  Nu mai faceti cu comparatie cu UE. CE PRIMESC EI PENTRU BANII DATI SI CE PRIMIM NOI.

  Intrebare: Cum comentati lispa de profesionalism si bineinteles de dezinteres a doctorilor (100% cei din Suceava - ca de acest oras vorbesc - nu pomeniti ca nu pot generaliza, pentru ca nu ma intereseaza de ALTE OR), de ce singurul lucru care il cer este bani de salarii si nu au facut niciodata greva ca nu sunt paturi suficiente pentru bolnavi sau bolnavii nu primesc medicamente in spital. Nici nu stiu cate exemple as putea da. Pun aceste intrebari fiind in cunostinta de cauza avand in vedere "cat de mult i-am vizitat"
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:49)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui laur

   Consideram că în timp, se vor reduce plăţile informale prin introducerea coplăţii, dar şi prin alte măsuri.

   Nu avem capacitatea şi abilitatea legală de a exprima opinii privind lipsa de profesionalism a medicilor din Suceava. Mai degraba prin administraţia spitalului şi Colegiul Medicilor puteţi să căutaţi un răspuns, dacă vă consideraţi lezat de activitatea şi profesionalismul lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Va disparea mita (CIUBUCUL) cerut de medici (Marţi, 30 martie 2010, 15:09)

  Natalbanat [anonim]

  Credeti ca, introducînd aceasta noua taxa, medicii nu vor mai cere mita? Credeti ca nu vor mai opera doar daca li se da sut ori mii de euro? Cred ca stiti ca se practica foarte des asemenea practici josnice si înjositoare. Nu credeti ca ar trebui însotita aceasta taxa de pedepse exemplare pentru "medicii" (între ghilimele medici, caci acestia nu sunt medici, care cer bani, mai rai ca negustorii, ei si-au uitat juramîntul depus) care vor mai cere mita?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:52)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Natalbanat

   Consideram că în timp, se vor reduce plăţile informale prin introducerea coplăţii, dar şi prin alte măsuri.
 • 0 (0 voturi)    
  cine plateste ? (Marţi, 30 martie 2010, 15:35)

  milud [anonim]

  D-le Vladescu,
  Ma intreb adeseori la ce mi se mai opresc acei bani din salariu daca nu beneficiez de aprope nimic de ei ? Si care este suportul legal si moral al actualului aranjament potrivit caruia ministerul discuta cu casele de sanatae, cu farmaciile, cu spitalele si cu toti cei implicati in activitatea legata de sanatatea publica numai eu nu sint intrebat niciodata nimic, desi eu platesc ? Dar intrebarea mea pentru dvs. este: "De ce nu am un contract nominal cu casa de sanatate in care sa se specifice ce tip de asigurare am, ce servicii sint acoperite si pentru ce servicii suplimentare am optat ?" Asa cum e prin alte tari de soare pline unde s-a renuntat la "grija" statului pentru asigurati iar spitalele, cabinetele, farmaciile si casele de asigurari sint in competitie directa pentru a-si asigura clientela platitoare, ceea ce nu poate aduce decit servicii de calitate si ieftine. Iar ministerul nu se uita dupa comisioane la listele de compensate ci are ca unica grija evitarea abuzurilor, a malpraxis-ului si a cartelizarii nocive...
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:53)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui milud

   În România funcţionează un sistem obligatoriu al asigurărilor sociale de sănătate ce are la bază principiul solidarităţii, adică cei sănătoşi plătesc pentru cei bolnavi (să presupunem că au acelaşi venit, deci au contribuţii egale), iar cei cu venituri mai mari plătesc pentru cei cu venituri mai mici (să presupunem că au aceiaşi stare de sănătate).

   Obligaţia asigurărilor sociale de sănătate este prevăzută în Legea 95/2006 unde apar inclusiv drepturile şi obligaţiile generale ale asiguraţilor, iar anual prin Contractul Cadru şi Norme de aplicare ale acestuia sunt precizate mai exact drepturile asiguraţilor pe fiecare domeniu de asitenţă medicală (pachetul de servicii).

   Opţiunea pentru alte servicii suplimentare o puteţi face şi în acest moment în sistemul asigurărilor voluntare de sănătate, gestionate de mai multe societăţi private de asigurări şi nu de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 30 martie 2010, 16:30)

  alexis [anonim]

  1.cei care se adreseaza cu predominenta sunt copiii,pensionarii cu venituri reduse (peste 60 % din pacienti)
  2 daca in ambulatotiu platesc medicului de familie,analize ,spital,tomograf nu credeti ca pacientul platitor de coplata va prefera sa se interneze?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:53)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexis

   Internarea la cerere se plăteşte în întregime conform legislaţiei în vigoare. Tot legislaţia actuală prevede şi o serie de criterii privind justificarea internărilor în spital (criterii care ar fi bine să fie mai frecvent urmărite în evaluarea activităţii spitalelor).
 • +2 (2 voturi)    
  intrebari (Marţi, 30 martie 2010, 17:26)

  Rares [anonim]

  1.De ce nu pot avea optiunea sa imi redirectionez banii intr-o asigurare privata de sanatate ? Oricum se colecteaza taxe si impozite de la clinicile si spitalele private.
  2.Cum ma incurajeaza pe mine statul sa imi declar corect veniturile , in conditiile in care pe langa cei aproape 700 ron care imi sunt opriti LUNAR pentru sanatate nu imi ofera nimic in plus , ba chiar trebuie sa platesc suplimentar , spre deosebire de cei care NU AU venituri si beneficiaza gratis de toate serviciile.De ce as plati cand nu s-a schimbat nimic? Nici calitatea serviciilor , nici a conditiilor de spitalizare nici aparatura performanta,nici nimic...

  Am si o asigurare privata, dezamagit fiind de sistemul public .Aceasta ma costa de 5 ori mai putin, iar calitatea serviciilor este ireprosabila.

  Pensionarii care populeaza salile de asteptare la medicul de familie oricum sunt scutiti de aceasta co-plata asa ca nu veti reduce gradul de solicitari inutile in cabinete, deci pana la urma, pe scurt vreti mai multi bani intr-o perioada de criza.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:54)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rares

   1. În România funcţionează un sistem obligatoriu al asigurărilor sociale de sănătate ce are la bază principiul solidarităţii, adică cei sănătoşi plătesc pentru cei bolnavi (să presupunem că au acelaşi venit, deci au contribuţii egale), iar cei cu venituri mai mari plătesc pentru cei cu venituri mai mici (să presupunem că au aceiaşi stare de sănătate).

   Obligaţia asigurărilor sociale de sănătate este prevăzută în Legea 95/2006 unde apar inclusiv drepturile şi obligaţiile generale ale asiguraţilor, iar anual prin Contractul Cadru şi Norme de aplicare ale acestuia sunt precizate mai exact drepturile asiguraţilor pe fiecare domeniu de asitenţă medicală (pachetul de servicii).

   Opţiunea pentru alte servicii suplimentare o puteţi face şi în acest moment în sistemul asigurărilor voluntare de sănătate, gestionate de mai multe societăţi private de asigurări şi nu de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

   2. Vezi si raspunsul de la punctul 1. Banii plătiţi de dvs. sunt utilizaţi în sistemul sanitar pentru cei care sunt bolnavi şi care din contribuţiile lor personale nu şi-ar putea plăti tratamentul (gandiţi-vă la cât costă terapia la un bolnav de cancer şi care este venitul mediu în România, din care se reţin pentru săntate 10,7%).
 • +1 (1 vot)    
  Banii ( banii sunt mereu subiectul ) (Marţi, 30 martie 2010, 17:47)

  Vasilache [anonim]

  Nu am inteles de ce e nevoie de coplata fiindca nimeni nu se invredniceste sa-mi spuna CLAR si TRANSPARENT ce bani intra in sistemul de sanatate , ce bani cheltuie sistemul de sanatate si cum sunt cheltuiti acesti bani . De altfel , Statul nu-mi spune nicicum cum cheltuie banii pe care mi-i ia . Deci , cati bani lipsesc din sistem de trebuie sa platim coplata asta ?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:54)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasilache

   Pentru a vedea banii alocaţi an de an pentru asigurările sociale de sănătate vă invit să studiaţi Legea bugetului de stat (legea 11/2010, anexa 10). Pentru modul în care s-au utilizat resursele sistemului asigurărilor sociale de sănătate va recomand citirea Raportului anual de activitate al CNAS la: http://www.cnas.ro/?id=126
 • 0 (0 voturi)    
  Co-plata (Marţi, 30 martie 2010, 17:53)

  Mugur Adrian , medic de familie [anonim]

  In prezent , peste 90 % din pacientii ce trec pragul cabinetelor fac parte din categoriile scutite de co-plata : pensionari , copii , someri , gravide etc. , urmand ca medicul sa incaseze valoarea co-platii din surse externe , sume care nu sunt prinse in bugetele respectivelor institutii . Vor plati aceiasi vesnic platitori de taxe si impozite . Asa ca , doua din scopurile care se vor atinse de initiatori ( scaderea solicitarilor abuzive si suplinirea rsurselor financiare ) nu vor fi atinse .
  Va dau exemplul Olandei pe care-l stiu direct de la sursa ( am fost intr-un study-tour ) , unde NIMENI nu este scutit de plata contributiei la sanatate , unde nu exista exceptii , categorii scutite , etc .
  Pacat , o chestie relativ buna va deveni ceva tipic romanesc : la orice lucru la care exista exceptii , in scurt timp exceptia devine regula .
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:55)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mugur Adrian , medic de familie

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.
 • 0 (0 voturi)    
  medicina in Romania (Marţi, 30 martie 2010, 18:05)

  medic familie [anonim]

  Crede cineva ca aceasta aberatie va stopa plecarea medicilor din tara? Sau ca un medic sanatos la cap se va duce conform noii legi, dupa orele de program la domiciliul pacientului pt 15 lei?
  Am in familie medic rezident care are salar de 700 lei in mana. El nu beneficiaza de coplata.Face naveta -600 lei/luna.Daca ar sta in gazda in centrul universitar unde a fost repartizat, gazda ar costa peste 600 lei /luna. ???
  Consider ca aceasta situatie s a creat datorita nepasarii guvernantilor si vad ca degeaba s au tras semnale de alarma.Vom ramane fara medici, sau, -mai rau-, vom ramane cu medicii formati la universitatile private, medici facuti pe bani grei dar fara a si folosi macar un neuron.. Daca medicii ar fi platiti decent, n ar fi nevoie de artificii imbecile care oricum nu fac decat sa intarate pacientii impotriva lor, pe ei impotriva colegilor sau guvernantilor... dar de fapt...... divide et impera...Pacat!
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:55)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui medic familie

   Introducerea coplăţilor nu are ca şi motivaţie stoparea plecărilor medicilor din ţară. Sunt alte măsuri luate sau propuse de Ministerul Sănăăţii în acest scop.
 • 0 (0 voturi)    
  Coplata (Marţi, 30 martie 2010, 18:21)

  miranda [anonim]

  Notiunea de coplata exista si in Statele Unite. Asa cum se stie, sistemul medical din America este cel mai prost dintre sistemele medicale ale statelor industrializate. Toate statisticile o spun. Tot ce sper este ca nu va ganditi sa il aplicati in Romania. Nu ar fi bine sa ne uitam spre sisteme de asistenta medicala care funcioneaza mult mai bine si mai decent (eventual sisteme din tari din UE)? Suntem o natie prea saraca si prea bolnava ca sa facem altfel.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:55)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui miranda

   Majoritatea ţărilor din UE au introdus sistemul coplăţii.
 • 0 (0 voturi)    
  coplata in sistemul sanitar (Marţi, 30 martie 2010, 18:23)

  Diana Vasiliu [anonim]

  Cum ma puteti convinge ca este echitabil acest sistem, in conditiile in care deja platesc din salariul meu o groaza de bani la sistemul de sanatate publica? Din cate inteleg, in cazul in care ma imbolnavesc voi plati in plus, desi altii nu platesc deloc. Vi se pare normal acest sistem?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:56)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Vasiliu

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.
 • +1 (1 vot)    
  coplata, miine-i gata! (Marţi, 30 martie 2010, 19:18)

  cuplata [anonim]

  pensionarul cu 700 lei e scutit, ala cu 750 nu e scutit de coplata. Ala cu 750 e bogat, sa intelegem? Are pensie nesimtita? Sa plateasca 600 de lei, pentru aia 50 de lei in plus la pensie? Cum puteti fi atit de nenorociti? Deci, un pensionar (plin de boli, avind mereu nevoie de medic- chiar si pentru prescrierea lunara a compensatelor!) cu 750 pensie, isi permite 600 de lei coplata anual, da?
  Dar salariatul cu 600-700-900 de lei, care mai creste si un copil-doi? Si ala isi poate permite coplata, nu-i asa?
  Sa va bata Dumnezeu de neoameni care nu va mai saturati de bani, voi care ati gindit legea asta din birouri, fara sa aveti nici o idee despre ce se intimpla in tara asta!
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:56)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cuplata

   Coplata la medicul de familie nu se va face pentru prescrierea tratamentului în bolile cronice. În cazul în care veţi acumula din coplata 600 lei/an, nu veti mai plăti coplata.

   Decizia finală privind categoriile de scutiţi va fi luată la nivelul Parlamentului în momentul discutării legii.
 • 0 (0 voturi)    
  coplata Domnului (Marţi, 30 martie 2010, 20:26)

  Zanzinger Klara [anonim]

  Eu trebuie sa fac turul mai multor medici cel putin de 2 ori pe an; cardiolog,internist.,neurolog,diabetician,endocrinolog.Apoi lunar medicul de familie pentru bomboanele zilnice.Sunt pensionata de boala de trei ani. 30 de ani am fost buna platitoare de contributii la sanatate.Intrebare;Eu ce fac?Voi plati si din ce,ca acum abia pot plat analizele.....Sau ma duc sa imi pregatesc culcusul in cimitir?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Vineri, 2 aprilie 2010, 8:57)

   Cristian Vladescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Zanzinger Klara

   Coplata la medicul de familie nu se va face pentru prescrierea tratamentului în bolile cronice.

   În cazul în care veţi acumula din coplata 600 lei/an, nu veti mai plăti coplata.
 • 0 (0 voturi)    
  finantare (Marţi, 30 martie 2010, 21:34)

  ADANLIA [anonim]

  De unde va avea bani guvernul sau mai bine zis fondul de pensii,primaria .. etc sa deconteze asa numitele tichete de sanatate daca acum nu sant bani pentru cabinetele medicilor de familie ,spitale....salarii..?credeti ca se vor inmulti banii care nu sant perceputi decat de la salariati?-sau asta este tot un balaon de sapun,sare in ochii doctorilor?Sa nu-i credeti prosti ....!
 • 0 (0 voturi)    
  UPU (Marţi, 30 martie 2010, 22:27)

  Weather [utilizator]

  Un rezultat previzibil este supraincarcarea sectiilor de urgenta. Pacienti oricum revoltati de introducerea noii taxe vor invada urgentele sustinind ca afectiunile lor REPREZINTA URGENTE pentru a beneficia de gratuitate.
  Ce argumente concrete (si nu presupuneri teoretice facute de la inaltimea catedrei) aveti contra acestui scenariu.
 • 0 (0 voturi)    
  coplata cuplata (Miercuri, 31 martie 2010, 0:05)

  maria [anonim]

  Intamplator fac parte dintr-o categorie de bugetari care, conform legii, are parte de ASISTENTA MEDICALA GRATUITA ,asistenta medicala de care n-am beneficiat deoarece si noi platim CASS iar acum vreti sa ne introduceti inca o plata la alta plata.De ce nu ne oferiti posibilitatea de a alege casa de sanatate cu care vrem sa colaboram ? Din fericire, eu locuiesc pe granita de vest...Ungaria,Austria, Germania sunt mult mai aproape....
 • 0 (0 voturi)    
  Vreau niste raspunsuri concrete (Miercuri, 31 martie 2010, 0:26)

  Vlad [anonim]

  Sunt o persoana din sistem. Va rog stimate domn sa imi raspundeti PUNCTUAL fara bla-bla-uri politicianiste la urmatoarele intrebari:
  1. Sunteti constient ca pacientii vor incerca sa eludeze sistemul de "coplata" prin prezentarea in serviciile de urgenta care vor fi suprasaturate. Cum veti rezolva aceasta problema ? Va rog trimitere la articol de lege in care veti defini notiunea de urgenta "medicala/chirurgicala" si link la site-ul pe care sunt publicate protocoalele (pe toate specialitatile medicale si chirurgicale) pe baza carora noi, medicii vom diagnostica aceste "urgente"
  2. S-a tot vehiculat pe canalele media ideea ca o parte din acesti bani vor intra in buzunarele noastre. Va rog sa specificati clar daca informatia este adevarata, iar in cazul unui raspuns afirmativ va rog sa precizati in ce cuantum si prin ce modalitate vom intra posesia lor. Indraznesc umil sa cer o argumentare a raspunsului cu niste articole de lege.
 • 0 (0 voturi)    
  coplata (Miercuri, 31 martie 2010, 0:59)

  mos doina [anonim]

  Cum considerati ca se va efectua coplata pentru categoriile scutite (copii, pensionari, asistati social,
  legi speciale, etc), avind in vedere bugetul de avarie al institutiilor abilitate, care ar trebui sa vireze (teoretic) banii, pentru cei pe care ii reprezinta? Credeti ca acestea vor fi in stare sa preia si aceasta obligatie?
  In cazul neonorarii , in timp util,a obligatiei sus mentionate, multe cabinete de medicina primara vor falimenta, prin scaderea drastica a veniturilor si efectuarii, perpetue, a muncii "patriotice"!...
 • 0 (0 voturi)    
  coplata (Miercuri, 31 martie 2010, 1:07)

  cornel [anonim]

  1) Persoanele cu handicap sunt scutite de coplata?
  2) Aceiasi categorie de persoane au prioritate la medicul de familie sau specialist?
 • 0 (0 voturi)    
  Dubla impunere? (Miercuri, 31 martie 2010, 7:10)

  Garett [anonim]

  1. Domnule Vladescu, in conditiile in care platim deja sute de lei lunar pentru CASS nu considerati ca prin introducerea coplatii suntem de fapt taxati de doua ori pentru acelasi serviciu?
  2. Nu credeti ca ar fi mai bine sa investigati mai degraba risipa de fonduri facuta de casele de sanatate prin sedii de milioane de euro si scheme de personal exagerate mai degraba decat sa impuneti o noua taxa? Impunerea unei noi taxe cand nu esti in stare sa gestionezi banii pe care ii obtii din taxele deja existente nu denota decat incompetenta!
 • 0 (0 voturi)    
  coplata (Miercuri, 31 martie 2010, 9:28)

  erikka [anonim]

  1. Sa inteleg ca aceasta coplata este o majorare indirecta a contributiei la asigurarile de sanatate. Copii si studentii ar putea beneficia de servicii medicale din asigurarile parintilor, pensionarii au platit o viata si sunt de acord sa nu mai plateasca, dar ce facem cu cei care nu au niciun venit, si nu au avut niciodata si totusi nu platesc? (tiganii)

  2. Cine imi garanteaza ca in momentul introducerii coplatii nu voi mai astepta 2 luni pentru un set de analize, pe motiv ca: NU MAI AVEM FONDURI!

  3. V-ati gandit ca sumele virate de fiecare platitor sa mearga o parte in sistemul public, o alta parte sa fie colectata intr-un cont al platitorului, suma din urma ramanand la dispozitia platitorului, putand beneficia in orice moment de ea?

  4. Ca o alternativa la solutia 3, nu v-ati gandit ca 2% din contributie sa mearga in sistemul public iar restul intr-o asigurare privata? Mi se pare cea mai corecta abordare. Eu platesc asigurari si platesc si analizele la nevoie, pentru ca... NU MAI SUNT FONDURI din cauya pensionarilor care se inghesuie la analize in fiecare luna...

  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Ce tratament fiscal vor avea banii coplatiti (Miercuri, 31 martie 2010, 15:33)

  hic sunt leones [utilizator]

  adica se scutesc de impozit, tva, cas?
 • 0 (0 voturi)    
  Consultari publice, Incurajarea sistemului privat (Miercuri, 31 martie 2010, 17:10)

  Ciprian Domnisoru [anonim]

  Domnule Vladescu,

  Anul trecut Ministrul Bazac declara ca masura introducerii tichetelor nu va fi implementata daca jumatate din populatie nu este de acord. Citez: “sistemul de tichete de sanatate va fi implementat numai daca populatia va fi de accord” si "Lunar, facem sondaje printre cetăţeni pentru a vedea şi părerea lor despe acest proiect. Nu putem da o lege pe care poporul nu o vrea. ". Care este rezultatul acelor sondaje sau , daca nu sunt publice, sunteti de acord cu dl. Bazac ca aceste tichete nu ar trebui introduse daca cetatenii sunt clar impotriva? Recent masura a fost prezentata de primul ministru Boc drept o conditionalitate a acordului cu Banca Mondiala. Cum putem intelege afirmatiile dl Bazac referitoare la consultarea populatiei, daca aceasta masura este un angajament?
  2. Cum incurajeaza coplata sistemul asigurarilor private si sistemul medical privat? Mai exact, puteti sa explicati notele de pe site-ul MS referitoare la acest subiect, anume "posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sănătate să poată fi acoperite de asigurările private" si "serviciile care nu vor fi acoperite de CNAS vor putea fi preluate şi suportate de sistemul privat de asigurări"?

  Multumesc !


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by