Intrebare: Am investit intr-o asigurare de viata, dar am nevoie de bani. Ce pot sa fac?

ING: Incheierea unei asigurari de viata este o decizie menita sa diminueze stresul financiar si sa ofere protectie celor dragi. Este practic o investitie pe termen lung pentru siguranta familiei dvs.

Daca doriti sa va pastrati asigurarea si sa diminuati in acelasi timp efortul financiar intr-o anumita perioada aveti o serie de optiuni. Puteti astfel intrerupe temporar plata primelor de asigurare sau puteti reduce suma asigurata si prima de asigurare, mentinand contractul in vigoare. Sunt solutii la care puteti apela oricand.

Este posibil insa ca in perioade de recesiune sa va ganditi chiar sa renuntati la polita de asigurare, tocmai datorita situatiei financiare dificile. Inainte insa trebuie sa va informati asupra conditiilor in care se poate face rezilierea, sa cititi cu atentie conditiile contractuale ale contractului dvs. pentru a afla care sunt taxele si costurile implicate, ce suma veti primi si cum puteti intra in posesia acesteia.

Daca solicitati rezilierea asigurarii inainte de termen, dvs. veti primi valoarea de rascumparare. Aceasta se calculeaza pornind de la primele platite pana la data rezilierii si a participarii la profit acumulate pana la aceeasi data, din care se deduc cheltuielile deja efectuate cu emiterea si administrarea contractului si cu acoperirea riscurilor.Este foarte important sa stiti ca valoarea de rascumparare nu reprezinta contravaloarea primelor platite si ca de asemenea in primii 2 sau 3 ani, in functie de produs, valoarea de rascumparare este nula deoarece in acest fel se acopera costurile pe care vi le-am prezentat.

Asigurarile de viata ce ofera in acelasi timp economisire sau investitii au valoare de rascumparare, nu insa si cele care au doar componenta de protectie. In cazul contractelor cu componenta de investitii, valoarea de rascumparare depinde si de evolutia programelor de investitii pentru care ati optat.

Toate aceste principii sunt valabile atat in tara noastra cat si oriunde in lume.

Este posibil sa va ganditi ca „banii de polita” va pot ajuta intr-o perioada economica dificila, insa din cauzele enumerate mai sus asta ar trebui sa fie solutia extrema la care sa recurgeti.

(suplimentul publicitar de educatie financiara, Asigurari si Pensii)