Au trecut sapte ani de la atentatul de la scoala din Beslan, unde si-au pierdut viata 333 - 196 erau copii - dintre cele 1.200 de persoane luate ostatice de un comando cecen. Dupa sapte ani, spaima rusilor in fata pericolului terorist nu a disparut, scrie Vedomosti. Ea reflecta convingerea lor ca statul nu poate si nu vrea sa indeplineasca una dintre functiile sale cheie - aisgurarea linistii si a securitatii locuitorilor tarii.

In acest rastimp, supravietuitorii nu au reusit sa-si revina complet dupa suferintele indurate in cele trei zile petrecute in sala de sport a scolii.

Dar continua sa spere ca, intr-un final, puterea le va auzi rugamintea de a-i pedepsi pe vinovati.

Desi liderul organizatiei "Mamele din Beslan", Susanna Dudieva, care a pierdut un fiu in acele tragice evenimente, a incetat sa mai spere. Acum, ea nu mai vrea decat ca numele celor din a caror nepasare si delasare a fost posibil ca teroristii sa intre in Beslan si sa ocupe scoala, numele celor care au ordonat sa se traga asupra scolii cu tancuri si aruncatoare de grenade.

"La 1 iulie m-am intalnit cu presedintele Dmitri Medvedev. Ne-am dus cu apelul nostru, in care se spune ca atentatul a fost previzibil. Atat puterea republicana, cat si cea federala stiau ca se pregateste un atac terorist dupa scenariul Budionnovsk, cu revendicari politice", declarat ea, intr-un interviu pentru Kommersant.

"I-am spus ca exista o decizie privind refuzul de a deschide ancheta penala impotriva celor care au ordonat deschiderea focului asupra scolii. Ancheta afirma ca a fost vorba de un tir punctual din tancuri si aruncatoare de grenade asupra teroristilor. Nu pot sa-mi imaginez ce inseamna asta. Am vorbit si despre interventia pompierilor, care au venit la doua ore dupa declansarea operatiunii de luare cu asalt, fara apa, si despre cine trebuie sa poarta responsabilitatea. Medvedev a fost de acord ca s-a dat dovada de neglijenta si iresponsabilitate.... M-a rugat sa-i las documentele pentru a le analiza ca jurist. Si mi-a promis sa-mi spuna, dupa aceea, punctul lui de vedere", a continuat Dudieva.

Rusii se tem de atacuri teroriste la fel ca dupa Beslan

La 1 septembrie 2004, un grup de combatanti inarmati au ocupat o scoala din orasul Beslan, nu departe de Vladikavkaz. La 3 septembrie, din cauza exploziilor si a schimbului de focuri au murit 333 de ostatici (din care 196 de copii), din 1.200.

De atunci, au trecut sapte ani, dar spaima rusilor in fata pericolului terorist nu a disparut, scrie Vedomosti. Potrivit centrului independent de sondare a opiniei publice Levada, in septembrie 2004 un procent de 88% dintre persoanele intervievate declarau ca ei sau rudele apropiate pot cade victime unui atentat terorist. Numai 7% nu se temeau.

Acum, numarul acestora din urma a crescut la 9%, dar majoritatea covarsitoare, 73%, continua sa se teama pentru viata lor. Restul nu s-au gandit la aceasta problema. In 2004, 80% dintre participantii la chestionar estimau drept foarte probabila savarsirea unor noi atacuri, iar 9% sperau ca asemenea atentate pot fi prevenite. Acum, raportul dintre optimisti si pesimisti s-a modificat foarte putin: 73 fata de 15%.

In anii de dupa Beslan, rusii au auzit zeci de rapoarte incurajatoare ale responsabililor fortelor de ordine despre atentatele dejucate, despre uciderea combatantilor, sute de promisiuni despre o apropiata victorie impotriva terorismului. Suspendarea regimului de operatiune contraterorista in Cecenia, in aprilie 2009, trebuia sa simbolieze victoria asupra insurgentilor si instaurarea stabilitatii.

Dar, in pofida tuturor rapoartelor generalilor si functionarilor, exploziile si oameni morti au devenit, in Caucaz, un fundal informational cotidian.

In urma cu doua zile, noua oameni si-au pierdut viata dupa atacul unui terorist sinucigas la Groznii. Oamenii s-au obisnuit ca functionarii si angajatii organelor de ordine nu poarta, de regula, responsabilitatea pentru greselile lor si chiar crimele lor. Acest lucru s-a vazut clar in povestea cu Beslan.

Unicul vinovat de moartea a sute de oameni a fost teroristul ramas in viata si capturat, Nurpasha Kulaev, condamnat la inchisoare pe viata. Sefii militiei locale, acuzati de neglijenta, au fost amnistiati in 2007, iar inaltii frunctionari ai organelor de ordine, care ar fi trebuit sa previna atentatul, nici macar nu au fost trasi la raspundere.

Nu au fost demiteri rasunatoare nici dupa recentele atacuri teroriste de la Moscova si Domodedovo. Teama rusilor de atentate reflecta convingerea lor ca statul nu poate si nu vrea sa indeplineasca una dintre functiile cheie - aisgurarea linistii si securitatii locuitorilor tarii.