Prim-ministrul japonez, Naoto Kan, si guvernul sau au demisionat in bloc marti, inainte de alegerea unui nou prim-ministru, potrivit AFP. Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stanga), aflat la putere, si-a desemnat luni noul presedinte, pe Yoshihiko Noda, care urmeaza sa fie ales premier in cursul zilei de catre Parlament, gratie majoritatii de care dispune acest partid in Camera Deputatilor.

"Toti au demisionat", a declarat ministrul in exercitiu al Economiei, Comertului si Industriei, Banri Kaieda, dupa o reuniune extraordinara a membrilor guvernului.

Yoshihiko Noda, ministru al Finantelor din ultimul guvern Kan, se va supune votului parlamentar, marti miezul zilei, in primul rand in Camera inferioara si apoi in Senat.

Desi este posibil ca mai multi candidati sa apara, Noda are cele mai multe sanse de a castiga, chiar daca Senatul, controlat de opozitia conservatoare, s-ar putea pronunta in favoarea unui alt candidat. Potrivit Constitutiei japoneze, deputatii au ultimul cuvant.

Noda luni a castigat, luni, in al doilea tur votul majoritatii membrilor DPJ, in fata lui Kaieda, care era considerat favorit.

Naoto Kan, mult criticat pentru felul cum gestionat cutremurul care a lovit Japonia in 11 martie si accidentul nuclear ulterior, a anuntat vineri ca paraseste conducerea acestei formatiuni al carei cofondator a fost in 1996, dupa ce conditiile pe care le-a emis la inceputul lui iunie au fost indeplinite.

El a solicitat ca trei legi (o a doua extindere bugetara, un text privind emisile obligatorii de stat si un altul privind energiile regenerabile) sa fie adoptate de Parlament, lucru care s-a intamplat vineri.