Primarul New York-ului, Micheal Bloomberg, a ordonat astazi evacuarea obligatorie a peste 250.000 de newyorkezi care locuiesc in zonele vulnerabile, dupa ce specialistii au avertizat ca uraganul Irene va lovi sambata Carolina de Nord si ar putea urca duminica spre New York, transmite AFP.

Traiectoria urganului Irene vazuta din spatiuFoto: Reuters

"Este pentru prima data cand o astfel de masura se ia in oras", a avertizat primarul metropolei. El a anuntat ca toate mijloacele de transport public vor fi inchise incepand de sambata, la pranz, drept masura de precautie. Bloomberg a sfatuit, de asemenea, locuitorii orasului sa ramana in casele lor incepand de sambata seara, timp de 24 de ore.

Printre zonele care vor fi evacuate obligatoriu se afla Coney Island, Manhattan Beach din Brooklyn, Far Rockaway si Broad Channel din Queens, precum si alte sectoare din Staten Island.

Astazi, anumite spitale din zonele de coasta vulnerabile au inceput sa evacueze bolnavii si sa-i transfere spre alte unitati medicale. De altfel, newyorkezii au inceput sa-si cumpere lanterne si sa faca provizii de hrana, iar altii au ales sa paraseasca orasul pentru a fi departe de pericol.

Autoritatile americane au anuntat ca aeroporturile din New York vor fi inchise incepand de sambata dupa-amiaza (16h00 GMT), insa doar pentru zborurile care sosesc. Este vorba despre aeroporturile John F.Kennedy, La Guardia, precum si de aeroportul Newark. Potrivit unui purtator de cuvant, plecarile sunt inca autorizate, insa majoritatea zborurilor de pe cele trei aeroporturi au fost deja anulate de companiile aeriene.

Primarul New York-ului a declarat ca "pericolul este mare" si a indemnat populatia la prudenta. Totodata, presedintele Barack Obama a cerut astazi americanilor sa ia "in serios" uraganul Irene, care ar putea afecta pana la 65 de milioane de persoane.