Intr-un interviu acordat ziarului britanic Guardian, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov l-a laudat pe actualul presedinte rus Dmitri Medvedev pentru modernizare si l-a criticat pe Vladimir Putin pentru afirmatiile sale privind necesitatea mentinerii stabilitatii in tara. Gorbaciov crede ca Medvedev este cea mai buna alegere pentru urmatorii sase ani. In acelasi timp, la o conferinta de presa la Moscova, el a declarat ca trebuie sa se produca innoirea esalonului superior al puterii. Dar a evitat ca indice nume concrete, recunoscand ca nu-l poate inlatura pe Putin, scrie Nezavisimaia gazeta.

In opinia lui Gorbaciov, premierul Vladimir Putin impiedica transformarea Rusiei intr-o "democratie modernizata". "Planul de modernizare politica, economica si in alte domenii propus de presedinte este bun, dar posibilitatile presedintelui sunt limitate", a afirmat Gorbaciov, pentru ca "dupa parerea mea, Putin l-a invins pe Medvedev si l-a pacalit".

"Vladimir Vladimirovici vorbeste despre stabilitate. El crede ca Rusia trebuie sa mentina un anumit status quo. Iar noi il intrebam: daca vreti sa pastrati status-quo, de ce mai vorbiti de modernizare?", a sustinut Gorbaciov.

Fostul lider sovietic regreta, in acelasi timp, faptul ca sume uriase de bani au fost cheltuite pentru inarmare si nu pentru rezolvarea problemelor oamenilor. De aceea il critica pe Putin pentru folosirea incorecta a resurselor financiare.

Continuand subiectul de la intalnirea cu presa de ieri de la Moscova, Gorbaciov s-a declarat nemultumit de situatia din Rusia. "Actuala linie politica si propunerile actualei puteri reprezinta o miscare in directii diferite", a afirmat Gorbaciov, subliniind ca se impune "innoirea esalonului superior al conducerii de stat. Asta nu place, nu trezeste multumire. Dar ascultati, ce e atat de ciudat? Doar noi am introdus chestia asta in timpul perestroicii - doua mandate si gata". Rusia, a continuat Gorbaciov, "va continua sa traiasca. Eu nu-l pot inlatura pe Putin. Mai mult, l-am sustinut tot timpul, mai ales in Occident", a mentionat ultimul presedinte al URRS, regretand, totodata, faptul ca Putin nu s-a multumit cu primele doua mandate si nu si-a ales sa faca altceva, bucurandu-se de aprecierile concetatenilor lui pentru a "a scos Rusia din situatia de haos de dupa Boris Eltin".