Premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune oricarei reduceri a bugetului apararii pentru a finanta masurile de ajutor social, relateaza joi cotidianul Yediot Aharonot, citat de AFP. Reactia vine dupa ce de la mijlocul lunii iulie, in zeci de orase cetatenii au declansat proteste cerand locuinte la preturi accesibile si facand apel la justitie sociala.

"Prim-ministrul considera ca solicitarile de a reduce bugetul pentru aparare nu tin cont de amenintarile la adresa securitatii tarii", relateaza ziarul.

Dar Netanyahu se opune, de asemenea, si cererii de a majora bugetul pentru aparare, din cauza actualei crize economice globale, potrivit Yediot Aharonot.

Intrebat de AFP, biroul primului ministru a reamintit faptul ca Netanyahu a declarat saptamana trecuta la o intalnire a Comisiei pentru aparare si afaceri externe a Parlamentului ca "Israelul se confrunta cu provocari la adresa securitatii sale si trebuie sa faca fata instabilitatii in crestere din regiune ".

La randul sau, ministrul Apararii Ehud Barak, desi si-a exprimat sprijinul pentru miscarile de protest s-a opus ferm reducerilor bugetare. "Protestele sunt impresionante si de amploare, dar noi nu traim nici in Elvetia nici in Finlanda. Avem nevoie de securitate pentru ca noi navigam in aceste ape periculoase..."

Si ministrul de Externe Avigdor Lieberman a declarat: "Cea mai mare problema a Israelui o reprezinta amenintarea venita din partea Iranului, care poate lansa rachete pana in inima orasului Tel Aviv, si nu criza sociala".

Bugetul anual al apararii este de aproape 13 miliarde de dolari, din care 3 miliarde dolari asistenta militara din partea SUA si reprezinta aproape 7% din PIB.

Sute de mii de israelieni, un sfert de milion dupa estimarile organizatorilor, au protestat sambata seara fata de costurile ridicate ale nivelului de trai pentru clasa de mijloc, intr-una din cele mai mari demonstratii sociale din istoria Israelului. Manifestatii de amploare au avut loc in mai multe orase din intreaga tara, cel mai mare miting desfasurandu-se in Tel Aviv. "Guvernul trebuie sa ne ia in serios", a afirmat unul dintre demonstranti.

Studenti, tineri si batrani israelieni au demonstrat sub sloganul "Poporul cere justitie sociala". Demonstrantii au solicitat Guvernului de la Ierusalim sa-si regandeasca reformele financiare, despre care au spus ca "strivesc" clasa de mijloc. Manifestantii sustin ca e vorba de o miscare la nivelul comunitatilor, si nu una legata de o anumita ideologie politica.

Potrivit Biroului Central de Statistica din Israel, pretul unui apartament cu trei camere a crescut cu peste 40% din 2007.

In ciuda unei economii puetrnice, a unui somaj de doar 5.7% si a unei cresteri economice de 4.7% in 2010, clasa de mijloc israeliana sustine ca este abandonata.

Protestele au inceput la 14 iulie, cand un grup de activisti a instalat corturi intr-un cartier prosper din centrul orasului Tel Aviv. Imediat, mii de corturi au aparut in alte zeci de orase, protestatarii cerand locuinte la preturi accesibile si facand apel la justitie sociala.