Fostul prim ministru al Ucrainei, Iulia Timoenko, a fost arestata vineri la Kiev, iar surse apropiate anchetei si citate de publicatia Fokus afirma ca este vorba de o condamnare la inchisoare de pana la cinci ani. Imediat ce vestea a parasit cladirea tribunalului municipal, sute de oameni au venit sa protesteze fata de decizia luata. Gazeta.ru scria ca in pauza anuntata de judecatori pentru examinarea cererii procuraturii de arestare pe motiv de sfidare a curtii si jigniri aduse celor din sala, Timosenko a admis posibila ei retinere, pentru ca asa vrea actuala putere in frunte cu presedintele Viktor Ianukovici.

Suporterii fostului premier s-au confruntat cu politistiiFoto: Reuters

„Ei detin astazi atata putere incat pot sa faca orice. La intrebarea care i se va pune lui Ianukovici Pentru ce?, raspunsul este foarte simplu. Pentru ca am luptat impotriva coruptiei”, a spus Timosenko.

Potrivit Gazeta, cu o saptamana inainte de arestare, Timosenko a scris o scrisoare in care a promis ca nu-si va pune capat zilele, au declarat agentiei Unian surse ale partidului Batkivschina. "Vreau sa fac o declaratie in legatura cu realizarea planului de arestare. Este evident ca este vorba de o razbunare a opozantilor mei politici. Vreau sa declar ca nu am nici o dorinta de sinucidere. Niciodata nu imi voi pune capat zilelor.Tot ceea ce fac este lupta mea impotriva regimului criminal pentru un loc onorabil al Ucrainei in lume".

Inainde de pronuntarea verdictului, instanta l-a audiat in calitate de martor pe premierul Mykola Azarov. El a catalogat drept diavolesc contractul la gaze naturale semnat de guvernul Timoesnko in 2009 cu Rusia. Iar acuzatiile care i se aduc fostului premier vizeaza incalcarile pe carea Timoenko le-a comis incheind respectiva intelegere. In opinia lui Azarov, contractul a fost o tradare fata de cetatenii Ucrainei. „L-am intrebat de mai multe ori pe colegul meu rus, Vladimir Putin: ce v-a determinat sa semnati un contract care a fost de la bun inceput defavorabil Ucrainei? Mi-a raspuns ca nici el nu intelege motivele si ca oportun ar fi sa fie intrebati chiar functionarii ucraineni cum apara ei interesele Ucrainei”, a spus Azarov.

Potrivit spuselor sale, dupa ce a preluat conducerea guvernului, a insistat asupra revizuirii acordului cu Rusia. „Am prezentat argumentele mele partii ruse si am convenit sa cautam mecanismele care permit revizuirea acestor documente”, a subliniat Azarov.

In replica, Timosenko a declarat ca nu intelege ce spune premierul. „Vreau sa spun ca nu am priceput nimic din ce a spus Azarov. Nici un cuvant. Nu stiu ruseste”. Toti stiu, noteaza Gazeta.ru, ca rusa este limba materna a Iuliei Timosenko, limba ucraineana fiind invatata ulterior.

Directorul centrului pentru studii politice PENTA, Vladimir Fesenko, este convins ca Timosenko stie ce face. „Nici unul dintre avertismentele lansate voalat de unii si de altii, inclusiv de instanta de judecata, nu au fost luate in considerare. Ea a continuat sa domine din punct de vedere informational, si-a jignic opozantii si, astfel, a obtinut dividende politice”, a spus Fesenko.

E adevarat, arestarea pica intr-un moment cat se poate de potrivit, pentru ca a inceput perioada de concedii. In aceasta perioada este greu sa mobilizezi oameni pentru a-i aduce la Kiev. Iar autoritatile vor putea mai usor sa faca fata oricaror actiuni. Oricum, afirma politologul, popularitatea lui Timosenko va creste acum.

Analistul politic Vadim Karasev spune ca puterea nu a reusit sa o acuze pe Timosenko intr-un proces public. „Aceasta hotarare constituie un cadou politic pentru Timosenko in calitatea ei de politician si un deserviciu urias adus justitiei si puterii”, crede el.

Colegul lui, Taras Berezovets prezice izolare internationala pentru Ianukovici. „Luarea acestei decizii in ajunul marcarii a 20 de ani de independenta poate avea urmari negative. Unii sefi de state ar putea refuza participarea la manifestatii. Este posibila repetarea scenariului cu Belarus in ajunul investirii preseditnelui Lukasenko, eveniment boicotat de tarile G8 si ale UE”, a apreciat expertul.