Politia din Norvegia a anuntat marti ca a recuperat si distrus explozibilul stocat la ferma inchiriata de Anders Behring Breivik, autorul masacrului de vineri in urma caruia au fost ucisi 76 de oameni, potrivit AFP.

Politia a refuzat sa dezvaluie tipul si cantitatea explozibilului.

"Explozibili au fost gasiti la ferma. Am considerat ca este preferabil sa nu ii deplasam si acestia au fost distrusi la fata locului intr-o explozie controlata", a declarat Trine Dyngeland, o purtatoare de cuvant a politiei.

ander

Behring Breivik (32 de ani), care a planificat atentatele de mult timp, inchiriase o ferma la nord de Oslo, oficial pentru a cultiva legume.

Potrivit presei norvegiene, el a facut insa acest lucru probabil pentru a putea achizitiona ingrasaminte chimice fara a ridica suspiciuni, ceea ce i-a permis sa fabrice bomba care a distrus sediul Guvernului vineri, povocand moartea a opt persoane.

La inceputul lui mai, el a achizitionat sase tone de ingrasamant, potrivit Centralei de achizitii agricole.

"Intregul caz indica ca el este dement", a afirmat marti avocatul sau, Geir Lippestad. Avocatul a adaugat ca este prea devreme sa afirme daca la proces Breivik va sustine ca nu e in deplinatatea facultatilor mintale, insa a considerat ca lucrul acesta e dificil deoarece atacatorul "crede ca e singurul care intelege adevarul".

Potrivit avocatului, Breivik sustine ca faca parte dintr-o retea anti-Islam ce cuprinde doua grupuri in Norvegia si alte cateva in strainatate. Politia norvegiana si expertii au pus insa la indoiala afirmatiile atacatorului.

Lippestad afirma ca autorul atacului din Norvegia "ii uraste pe toti cei care cred in democratie" si "care nu sunt extremisti".

Breivik s-a declarat "susprins" ca nu a fost ucis in timpul atacului si ca planul sau a reusit.

Avocatul norvegianului afirma ca Breivik ar fi folosit "unele droguri" inainte de atac, acestea fiind menite "sa-l tina treaz si puternic".