Rata criminalitatii si a recidivei in Norvegia este mult inferioara mediei europene. Numarul personelor ucise in atacurile executate vineri de Anders Behring Breivik - 93, potrivit ultimului bilant -, este de trei ori mai mare decat numarul omorurilor comise, in medie, intr-un an in aceasta tara, potrivit Le Monde. (N.R. Politia norvegiana a revizuit ulterior bilantul atentatelor la 76 de morti).

In Norvegia, unde pedeapsa capitala a fost abolita in 1979, pedeapsa maxima de inchisoare este de 21 de ani. Mai mult, in codul penal norvegian pedepsele sunt cumulative, fiind aplicata doar pedeapsa cea mai mare. Astfel, Anders Behring Breivik nu va putea primi 93 de pedepse consecutive pentru cele 93 de crime ale sale.

"Indiferent de cate crime a comis, pedeapsa maxima nu poate depasi 21 de ani", a declarat pentru Staale Eskeland, profesor de drept penal la Universitatea din Oslo.

Pedeapsa cu inchisoarea pe viata poate fi totusi aplicata, daca instanta considera ca exista riscul recidivei. In acest caz, judecatorul poate prelungi pedeapsa initiala cu cate cinci ani, ori de cate ori aceasta urmeaza sa expire.

"In teorie, el poate ramane in inchisoare pentru tot restul vietii", spune Staale Eskeland.

Inasprirea legii

Insa teoria nu pare sa-i linisteasca pe norvegieni, care au cerut in numar mare o pedeapsa mai dura pentru Anders Behring Breivik. A fost creat chiar si un grup pe Facebook, intitulat "DA pedepsei cu moartea pentru Anders Behring Breivik", care a strans 2.000 de membri, inainte de a fi inchis. Pe aceasta pagina, norvegienii au calculat chiar si faptul ca, avand in vedere numarul de victime, pedeapsa de 21 de ani pe care Breivik ar putea-o primi conform legii actuale, ar insemna cate 82 de zile de inchisoare pentru fiecare persoana ucisa.

O inasprire a pedepsei pentru Breivik este sustinuta si prin faptul ca Breivik este inclupat pentru terorism, infractiune prevazuta in codul penal norvegian. Pedeapsa maxima pentru acte de terorism in Norvegia urmeaza sa fie ridicata la 30 de ani de inchisoare. Desi masura a fost deja aprobata de parlamentul de la Oslo, legea nu a intrat inca in vigoare, si, astfel, nu poate fi aplicata in cazul lui Breivik.

Multi norvegieni se tem, de asemenea, ca Anders Behring Breivik sa nu scape de justitie din cauza sanatatii sale mintale. Medicii vor trebui intr-adevar sa-l examineze pe suspect pentru a stabili daca acesta poate fi considerat responsabil pentru faptele sale. Daca el va fi declarat apt pentru a fi judecat, ocesul sau ar putea incepe in termen de un an, potrivit politiei. Un termen prea mare, considera multi dintre norvegieni, care sustin ca justitia ar putea actiona mult mai rapid.