Masura de restrictionare a accesului pe piata muncii va fi aplicata temporar si nu-i va afecta pe romanii care fac parte deja din piata muncii din Spania, a precizat miercuri Ministerul Muncii din Spania intr-un comunicat de presa.

Ministrul Muncii si Imigratiei, Valeriano Gomez, va prezenta vineri in reuniunea Consiliului de Ministri "propunerea de a reactiva, asa cum se prevede in acordul din 2008, perioada tranzitorie in privinta accesului pe piata muncii din Spania pentru cetatenii romani".

In consecinta, cetatenii romani care doresc sa vina la munca in Spania trebuie sa obtina o autorizatie care va fi emisa pe baza unui contract de munca (cuenta ajena).

Surse comunitare au declarat in urma cu doua zile pentru RFI ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere. Rata somajului in Spania a ajuns la 20 la suta din populatia activa.

Aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara.

Masura nu ii va afecta insa pe romanii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece ea nu se aplica retroactiv.

Citeste continuarea pe Romanul din Spania.