Marti, la Hanovra a avut loc o noua runda de convorbiri la nivel inalt ruso-germane. Liderii celor doua tari – Dmitri Medvedev si Angela Merkel – au vorbit despre tot: de la livrari de gaze rusesti in Germania, pana la situatia din Libia si Siria. In opinia corespondentului ziarului Kommersant, cel mai interesant moment a vizat viitorul politic al lui Medvedev. A reiesit ca macar o singura persoana stie raspunsul la aceasta intrebare: Angela Merkel a declarat ca, de acum inainte, i se va adresa lui Medvedev cu „domnule candidat”.

Intalnindu-se cu Angela Merkel luni seara, imediat dupa aterizarea la Hannovra, Dmitri Medvedev nu s-a putut desparti cu usurinta de gazda sa. Prevazuta a se termina in jurul orei 22, cina organizata la restaurantul Das Landhaus am See s-a incheiat undeva dupa miezul noptii: cortegiul liderului rus a parcat in fata hotelului dupa ora unu noaptea, scrie Kommersant.

In Germania - ca si in Rusia - a inceput campania electorala, iar Merkel (la fel ca Medvedev) trage de timp evitand sa precizeze care sunt planurile sale de viitor. E adevarat, cancelarul german are mai mult timp de gandire decat presedintele rus, pentru ca alegerile sunt fixate pentru 2013. Deschizand lucrarile forumului ruso-german, Merkel nu a spus nimic care sa merite atentie. Ulterior, s-a vazut ca pastrase totul pentru mai tarziu. Dmitri Medvedev a aparut la tribuna cu un iPad.

- O! Vad ca aveti iPad! Exelent, a constatat moderatorul Michael Rutz.

- Modernizarea ramane modernizare, a raspuns, usor jenat Medvedev. Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, in caz contrar orice discutie devine neinteresanta. Mai bine ne certam decat sa tacem, a adaugat el.

Dar mari dispute nu au avut loc. In general a fost vorba de solicitari si rugaminti. Reprezentantii ONG-urilor rusesti l-au rugat pe Medvedev sa le scuteasca de unele dintre numeroasele rapoarte si bilanturi cerute de autoritati si, in general, sa faca astfel incat organizatiile neguvernamentale sa nu mai fie tratate ca niste inamici.

Pentru ca nu au existat intrebari directe legate de viitorul politic al domnului Medvedev, tema a aparut pe neasteptate in timpul dezbaterilor referitoare la nerecunoasterea de catre Europa a diplomelor rusesti.

- Cand mi-au fost prezentati, s-a spus numai „doctor”, „doctor”, „doctor”. Iar eu sunt un candidat nefericit, a spus Medvedev

Angela Merkel a intrat imediat in joc:

- De acum inainte ma voi adresa dumneavoastra cu „domnule candidat”!, a decis cancelarul german, fie ca o recunoastere a gradului stiintific al oaspetelui sau, fie subliniind actualul statut al acestuia.

La conferinta comuna de presa, Medvedev a fost, totusi, intrebat direct daca va candida sau nu la alegerile prezidentiale din 2012:

- Mai aveti foarte putina rabdare si voi spune tuturor daca voi fi presedinte sau voi opta pentru altceva, a spus Medvedev, evitand inca o data un raspuns direct.

Cotidianul Vedomosti a preluat, pe de alta parte, afirmatiile cancelarului Mekel, potrivit caruia Germania ramane unul dintre principalele motoare ale desfiintarii vizei intre UE si Rusia. Merkel a promis sa asigure progres in rezolvarea acestei chestiuni si a convenit cu Medvedev sa puna la punct un plan etapizat care sa ofere cetatenilor celor doua state posibilitatea obtinerii unor vize multiple si pe termen lung.

Vedomosti scrie, in egala masura, si despre refuzul lui Merkel de a accepta planul rusesc privind extinderea gazoductului Nord-Stream. Respingand aceasta propunere, Merkel a precizat ca tara sa intentioneaza sa-si asigure necesarul energetic nu numai din gaze naturale, dar si pe seama surselor alternative.