Doi liceeni francezi acuza faptul ca subiectele de la mai multe probe ale bacalaureatului ar fi circulat pe Facebook inaintea examenului, scrie Le Monde. "La mine in clasa, multi dintre colegi cunosteau dinainte subiectele, care s-au dovedit exact acelea de care stiau ei. S-au stiut subiectele la probele de istorie-georgrafie, limba engleza, fizica-chimie", spune Damien, un proaspat absolvent de liceu.

El a povestit ca "Vineri, 17 iunie, inaintea probei la istorie-geografie, un coleg de clasa mi-a spus ca ar fi bine sa imi indrept atentia inspre hartile mele cu Statele Unite si Japonia. Mai tarziu, cand am constatat ca exact acelea erau subiectele, mi-am spus ca a fost o coincidenta amuzanta."

Duminica seara, tanarul a intrat pe pagina de Facebook a clasei sale, care are un cont comun, unde a gasit un subiect pentru proba de limba engleza: "Nu am crezut ca acela era subiectul si nu l-am pregatit. Cand m-am prezentat la examen, nu mi-a venit sa cred ca acela era subiectul, identic".

A doua zi, tanarul a depus o plangere la secretariatul centrului de examen, plangere insotita de o captura a paginii Facebook unde au aparut subiectele. Contactati de Le Monde, reprezentantii centrului s-au limitat sa spuna ca "ori de cate ori exista o solicitare, obisnuim sa facem verificari, insa in general, nu se descopera nicio frauda".

La randul sau, ministrul francez al Educatiei, Luc Chatel, interogat pe aceasta tema de un jurnalist al RTL, a anuntat ca a fost demarata o "ancheta administrativa". Elevul care a depus plangerea nu a fost insa chemat pentru nicio declaratie, iar fraudele, sustine el, au continuat dupa acest incident, subiectele de la proba de matematica fiind si ele cunoscute, inainte de examen.

Spusele lui Damien au fost confirmate si de Alban, unul dintre colegii sai de clasa: "Am vazut subiectele pe Facebook. Le-am vazut dupa probele de la examen, insa ele erau acolo dinainte, doar ca eu nu m-am conectat."