Explozia unor containere iraniene cu armament a ucis 12 oameni si a ranit alti 30 luni dimineata, in cea mai mare baza navala din sudul Ciprului. Acesta este cel mai grav accident de la invadarea nordului insulei de catre Turcia, in 1974, relateaza AFP.

Personalul de urgenta acopera cadavrele langa baza unde a avut loc exploziaFoto: Reuters

Deflagratia a afectat autovehicule si cladiri si a spart toate geamurile satului de pescari din vecinatate, Zygi, foarte frecventat de turisti.

Situata in imediata apropiere a bazei militare, cea mai mare centrala electrica de pe insula si-a redus masiv productia, dupa ce trei dintre cela patru cladiri ale complexului energetic au fost puternic afectate, antrenand importante intreruperi de electricitate care ar putea dura mai multe saptamani.

Autoritatile au intrerupt circulatia pe unica autostrada care leaga capitala Nicosia, in centru, de al doilea oras ca marime, Limassol.

Accidentul a avut loc la ora 2,50 GMT intr-un depozit unde se aflau 98 de containere cu praf de pusca, ce faceau parte dintr-o incarcatura de arme confiscata in 2009 in estul Meditaranei de la o nava care avea ca destinatie Siria.

"Doua dintre ele au luat foc si au avut loc explozii enorme", a declarat pentru radioul public, CNA, un purtator de cuvant al politiei.

Se pare ca incendiul a pornit de la vegetatia care ardea in regiune iar focul a ajuns la baza militara si a provocat accidentul, a relatat postul public de radio, care a adaugat ca pompierii au fost chemati cu o ora si jumatate inainte de explozii.

Printre victime figureaza pompieri, soldati ai Garzii nationale si marinari, dar niciun civil.

Suflul exploziei a fost atat de puternic incat nu a mai ramas nicio urma a depozitului de armament, doar un imens crater, a povestit presedintele Parlamentului, Yiannakis Omiru, dupa ce s-a deplasat la locul accidentului, unde accesul presei e interzis.

Munitiile iraniene care au explodat au fost confiscate in ianuarie 2009 de pe o nava cu pavilion cipriot, interceptata in timp ce se indrepta spre Siria, a precizat seful Garzii nationale, Petros Tsaliklides.

Un comitet al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite a concluzionat in martie ca aceasta incarcatura viola embargoul de arme impus Iranului in cadrul sanctiunilor ONU privind programul nuclear controversat al Teheranului.

Mai multe regini ale partii grecesti a insulei erau private de electricitate si autoritatile au cerut populatiei sa limiteze folosirea climatizoarelor, care functioneaza aproape non-stop in aceasta perioada a anului, in care mercurul din termometre pare blocat in jurul temperaturii de 40 de grade.

Printre altele, autoritatile au suspendat functionarea uzinelor de desalinizare, avertizand ca "apa potabila este foarte limitata".