Cantaretul britanic Sting si-a anulat un concert pe care urma sa-l sustina luni in capitala Astana (Kazahstan), dupa ce organizatia Amnesty International l-a informat in legatura cu tratamentul aplicat muncitorilor petrolisti locali, transmite Reuters. In 2009, fostul lider al trupei Police a fost criticat ca a sustinut un show in Uzbekistan, o tara considerata una dintre cele mai represive dintre cele aparute dupa destramarea URSS.

StingFoto: Alex Barbulescu

Potrivit informatiilor, mii de angajati ai companiei UzenMunaiGas, o unitate a gigantului KazMunaiGas Exploration Production, au intrat in greva la 26 mai, afirmand ca salariile le-au fost reduse si avocatul lor a fost arestat.

Compania a calificat insa miscarea de protest ca "ilegala" si a anuntat saptamana trecuta ca a concediat 250 de angajati pentru ca si-au incalcat contractul de munca.

Sting a afirmat ca tratamentul aplicat petrolistilor de la UzenMunaiGas este "inacceptabil".

"Muncitorii aflati in greva foamei, inchisi si zecile de mii de oameni in greva reprezinta o linie virtuala a celor care picheteaza pe care nu am niciun fel de intentie sa o traversez", a spus artistul in varsta de 59 de ani.

"Muncitorii din industria gazului si petrolului din Kazahstan, impreuna cu familiile lor, au nevoie de sustinerea noastra si de atentia presei internationale pe marginea situatiei lor, in speranta producerii unei schimbari pozitive", a afirmat artistul.

Potrivit paginii oficiale a cantaretului, concertul din Astana ar fi fost interpretat ca "un sprijin pentru administratia prezidentiala si ar fi fost in opozitie cu toate lucrurile pentru care a militat Sting".