Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a cerut vicepremierului rus Igor Sechin, care este "tarul energiei" de la Moscova, sa reia livrarile de electricitate pentru Belarus, a anuntat sambata un comunicat al Kremlinului, preluat de Reuters. Rusia a oprit, incepand de miercuri, livrarile de energie electrica pentru Belarus, dupa ce compania InterRao, care detine monopolul pe piata ruseasca de electricitate, a afirmat ca guvernul de la Minsk nu a achitat "in totalitate suma datorata de Belarus in schimbul energiei electrice livrate".​

Stalpi de inalta tensiune, la MinskFoto: Reuters

UPDATE: InterRao a anuntat, in cursul dupa-amiezii de sambata, ca a reluat complet livrarile de electricitate catre Belarus.

Vicepremierul Sechin, care supravegheaza sectoarele petrolier si de gaze naturale din Rusia, a aparat, la inceputul acestei saptamani, decizia Moscovei de a intrerupe complet livrarile catre Belarus.

Decizia Rusiei a fortat autoritatile de la Minsk sa plateasca facturi de electricitate in valoare de 1.2 miliarde de ruble (42.48 milioane de dolari), pentru livrari din martie, aprilie si mai.

Grupul InterRAO a anuntat ca planuieste reluarea livrarilor de electricitate catre Belarus in cursul zilei de sambata.

Sechin, care este un aliat credincios al premierului Vladimir Putin, a spus ca intreruperea livrarilor "nu are nimic de-a face cu politica". Analistii afirma insa Rusia incearca sa-si intensifice presiunile asupra liderului de la Minsk, Aleksandr Lukasenko, pentru a-l forta sa vanda anumite bunuri ce sunt vizate de unele dintre cele mai importante grupuri de interese din Rusia.

Belarus, tara cu 10 milioane de locuitori, se confrunta cu cea mai grava criza financiara de la venirea la putere a lui Aleksandr Lukasenko, in 1994.

Rusia a amenintat inca de saptamana trecuta cu sistarea livrarii de electricitate catre Belarus, insa in cele din urma a amanat o decizie in acest sens pana saptamana aceasta. Energia electrica venita din Rusia reprezinta doar 10% din consumul total din Belarus.