Noul sef Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, va trebui sa faca fata "unui anumit numar de provocari" pentru a isi impune autoritatea in organizatie, pentru ca nu are carisma lui Osama bin Laden, a declarat joi secretarul american al Apararii, Robert Gates, potrivit AFP. Totodata, amiralul american Michael Mullen a afirmat ca SUA il vor elimina pa Zawahiri, asa cum au facut si cu Bin Laden.

"El si organizatia sa continua sa ne ameninte. Asa cum l-am cautat si l-am ucis pe Bin Laden, vom face acelasi lucru cu siguranta si cu Zawahiri", a spus el in timpul conferintei de presa la care a luat cuvantul si Robert Gates.

"Nu cred ca este un post la care oricine trebuie sa aspire, tinand cont de circumstante, insa cred ca va trebui sa faca fata unui anumit numar de provocari", a declarat Gates la Washington, la cateva ore dupa ce al-Qaeda a anuntat ca Ayman al-Zawahiri este succesorul lui bin Laden.

"Bin Laden era seful al-Qaeda de la crearea acesteia si avea o carisma care ii lipseste, in opinia mea, lui Zawahiri", a declarat Gates. "Am citit ca provoaca neincredere in cadrul al-Qaida, pentru ca este egiptean", a adaugat el.

O pagina electronica asociata cu reteaua terorista Al-Qaeda a anuntat joi ca egipteanul Ayman al-Zawahri i-a luat locul lui Osama bin Laden in fruntea organizatiei.

Numirea lui al-Zawahri la conducerea retelei vine la circa o luna si jumatate dupa ce Osama a fost impuscat de fortele Navy SEAL ale armatei americane, intr-o operatiune de comando desfasurata in Pakistan.

Al-Zawahiri, care va implini 60 de ani saptamana viitoare, a fost adjunctul lui bin Laden in conducerea retelei.