Presedintele Aleksandr Lukasenko a afirmat marti ca "va lovi puternic" orice protest public care va avea loc in Belarus, transmite Reuters. Declaratia liderului de la Minsk a fost facuta in contextul in care, la sfarsitul saptamanii trecute, la granita cu Polonia s-a desfasurat un protest. Manifestantii au fost risipiti de catre fortele de ordine din Belarus.

Aleksandr LukasenkoFoto: YouTube

Reuters a precizat ca autoritatea lui Lukasenko a fost afectata in ultima perioada de criza economica, care a dus la devalorizarea rublei si la cresterea inflatiei.

"Organizeaza greve deoarece nu le dam voie sa scoata din tara combustibil, tigari si alte bunuri, fara sa le plateasca", a declarat presedintele de la Minsk, citat de agentia oficiala BelTA.

"Vorbim de speculatori... Ii voi urmari si apoi ii voi lovi puuternic, astfel incat nu vor avea vreo sansa sa fuga peste granita", a spus Lukasenko.

La mijlocul lunii mai, unul dintre principalii oponenti ai presedintelui Aleksandr Lukasenko a fost condamnat de un tribunal din Belarus la cinci ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat ca a organizat "tulburari de masa" in tara. Andrei Sannikov a negat acuzatia adusa de puterea de la Minsk.

Sannikov, fost adjunct al ministrului de externe si co-fondator al miscarii Charter 97, a fost pus sub acuzare pentru un protest organizat in luna decembrie a anului trecut, impotriva realegerii lui Lukasenko in fruntea tarii, pentru al patrulea mandat.

Aleksandr Lukasenko a fost reales presedinte al Belarusului cu 79,67% din voturi la alegerile din 20 decembrie 2010.

Scrutinul din Belarus a dat nastere la confruntari violente intre fortele de securitate si sustinatorii opozitiei. La Minsk, capitala tarii, mii de demonstranti au protestat fata de presupusa fraudare a alegerilor prezidentiale. Lukasenko, aflat la putere de 16 ani, a candidat pentru un al patrulea mandat prezidential, avand noua contracandidati.