Rusia a anuntat joi ca se opune oricarei rezolutii pe care o va adopta Consiliului de Securitate ONU pe problema Siriei, accentuand astfel avertizarea ca va respinge un proiect sprijinit de puterile occidentale, prin care acestea condamna actiunile violente indreptate impotriva protestatarilor sirieni, relateaza Reuters.

"Rusia este impotriva oricarei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU pe Siria. Nu consideram ca problema Siriei este un subiect pentru Consiliul de Securitate si nici nu poate fi vorba de adoptarea vreunui gen de rezolutie", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de externe al Rusiei, intr-un conferinta la Moscova.

"Situatia in aceasta tara, in opinia noastra, nu prezinta o amenintare la adresa pacii si securitatii internationale", a spus el.

Franta, Marea Britanie, Portugalia si SUA lucreaza la un proiect pe care urmeaza sa il supuna la votul Consiliului, prin care condamna violenta regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Siria este considerat aliatul cel mai apropiat al Rusiei din Orientul Mijlociu, noteaza AFP.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a afirmat marti ca institutia ONU si comunitatea internationala sunt deja incarcati cu situatia din Libia. Furiosi dupa interventia militara in Libia, Rusia refuza astfel sa coopereze cu occidentalii pentru a pune presiune pe regimul aflat la putere in Siria.

Rusia are o baza navala in portul Tartus din Siria, in urma unui acord semnat in 1971. Potrivit unor informatii, cele doua state au purtat discutii pentru ca Rusia sa isi mareasca baza navala si sa-si dezvolte prezenta in Mediterana, iar presedintele Assad ar fi fost de acord ca Tartus sa se transforme intr-o baza permanenta pentru navele de razboi rusesti in Orientul Mijlociu.