Organizatia Natiunilor Unite a acuzat miercuri regimul libian al lui Muammar Gaddafi de crime impotriva umanitatii, comise prin acte de reprimare a revoltelor populare din februarie, care s-au transformat intr-un "razboi civil", relateaza AFP.

Intr-un raport publicat pe internet, comisia insarcinata de Consiliul pentru Drepturile Omului cu anchetarea violentelor comise in Libia denunta de asemenea "crime de razboi" comise de opozitie, desi acestea sunt mai putine decat cele ale fortelor loiale liderului Gaddafi.

"Pe baza informatiilor primite in timpul vizitelor pe teren (...), Comisia a concluzionat ca au fost comise crime impotriva umanitatii si crime de razboi de catre fortele Guvernului libian", se arata in raport.

Expertii sai, care s-au deplasat in Libia, Egipt si Tunisia, au constatat de asemenea ca "detentii, crime si alte forme de privare grava de libertate", dar si cazuri de "tortura, persecutii, disparitii fortate si abuzuri sexuale au fost comise de fortele guvernamentale in cadrul unui atac generalizat impotriva populatiei civile".

"Avem suficiente dovezi pentru a sugera ca fortele guvernamentale au recurs excesiv la forta impotriva manifestantilor, cel putin in primele zile ale manifestatiilor, antrenand un numar important de morti si raniti", continua raportul.

Acesta afirma de asemenea ca fortele guvernamentale "au retinut arbitrar un numar important de persoane in numeroase orase".

Depasind cadrul mandatului sau, comisia evoca si "acuzatii" privind "atacuri orbesti asupra civililor" comise de NATO. Ea precizeaza ca nu a fost "in masura in acest stadiu sa evalueze veridicitatea" acestor informatii, dar da asigurari ca nu are "dovezi pentru a sugera ca civili (...) au fost deliberat vizati de fortele NATO".

Expertii se declara in final preocupati de aceste incalcari comise de cele doua parti, al caror conflict a degenerat intr-un "razboi civil", care a provocat intre "10.000 si 15.000 de morti", potrivit estimarilor facute de Tripoli, Benghazi si ONG-uri.