Trei magazine IKEA Belgia, Franta si Olanda au fost evacuate luni in urma unor explozii provocate de ceasuri-capcana, anchetatorii suspectand ca atacurile cu bombe au o legatura intre ele, relateaza The Local. Exploziile care au avut loc in magazinele din Gent (Belgia), Lille (Franta) si Eindhoven (Olanda) nu au provocat victime sau daune materiale.

Incident la EindovenFoto: Captura YouTube

Potrivit informatiilor, prima deflagratie a avut loc intr-un magazin din Gent. Doua ceasuri-capcana au explodat intr-un depozit, dupa ce angajatii magazinului au fost avertizati anterior de iminenta unui atac. Bombele artizanale au explodat aproape simultan, inainte cu cateva minute de inchiderea magazinului.

Agentia belgiana de presa Belga a afirmat ca, dupa explozie, unii dintre angajati s-au plans ca au probleme cu auzul.

"Informatia pe care o avem este ca exploziile s-au produs in acelasi mod in toate cele trei magazine, cu ceasuri-capcana in care au fost ascunse explozivi", a declarat An Schoonjans, purtator de cuvant al Procuraturii din Gent. Oficialul a spus ca ceasurile-capcana au fost detonate de la distanta, prin telecomanda.

Schoonjans a afirmat ca circumstantele atacurilor din Eindhoven si Lille au fost similare, insa nu a putut oferi detalii. "Suntem in contact cu autoritatile judiciare din Olanda si Franta pentru a determina daca exista o legatura intre cele trei incidente", a declarat oficialul.

Politia belgiana a decis sa inspecteze toate cele sase magazine IKEA din tara.

Explozia de la Eindhoven a avut loc in cursul serii, politistii evacuand magazinul dupa ce au primit o amenintare cu bomba, potrivit publicatiei De Telegraaf. Conducerea magazinului a descris explozia ca "un incident" si nu a implementat masuri de securitate suplimentare.

A treia deflagratie a avut loc in apropiere de Lille, in nordul Frantei.

The Local a precizat ca gigantul suedez IKEA a mai fost tinta unui atac cu bomba si inainte - in martie 2009, un magazin din Amsterdam a fost evacuat dupa o amenintare cu bomba. Politistii au arestat o femeie in legatura cu acest incident.

Vezi un material despre atacul cu bomba din Eindhoven (material in olandeza):