Departamentul de Stat american si-a exprimat "ingrijorarea", duminica, cu privire la violentele impotriva unui mars pentru drepturile homosexualilor din Moscova, mentionand ca fortele ruse de securitate au arestat cetateni americani, relateaza AFP. "Am luat nota cu ingrijorare ca o demonstratie pasnica a cetaenilor rusi pentru apararea drepturilor homosexualilor, carora li s-au alaturat si alti activisti din diferite tari, a fost violent perturbat de Fortele de securitate", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner. Printre cei arestati s-au numarat si cetateni ai SUA, a spus el.

Violente in capitala RusieiFoto: Reuters

"Cerem autoritatilor ruse sa colaboreze pentru a gasi cele mai bune mijloace de garantare a libertatilor fundamentale", pe care membrii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt obligate sa le respecte, a mai adaugat Toner.

Politia a arestat sambata trei lideri ai miscarii internationale pentru apararea drepturilor homosexualilor, doi cetateni americani si un cetatean francez, alaturi de zeci de rusi, in timp ce foretele de ordine dispersau violent manifestantii.

"In apropierea alegerilor nationale, restrictiile privind libertatea cetatenilor rusi de a-si exprima pasnic opiniile vor fi urmarite cu atentie, atunci cand vine vorba de evaluarea integritatii procesului electoral", a spus Toner .

Peste 30 de persoane, inclusiv cetateni straini, au fost retinute sambata la Moscova in timpul confruntarilor dintre activistii pentru drepturile homosexualilor si nationalisti rusi, in timpul unei noi incercari de a organiza o parada gay in centrul capitalei Rusiei, transmite Reuters. Acesta este cel de-al saselea an consecutiv in care homosexualii nu reusesc sa organizeze un mars in capitala rusa.

Activistii homosexuali au sperat ca noul primar al Moscovei, Sergei Sobyinin, va permite desfasurarea paradei, dupa ce, ani de zile, autoritatile au refuzat sa aprobe marsul lor. Homosexualii intentionau sa depuna flori la Monumentul Soldatului Necunoscut.