Franta si Marea Britanie, vizibil decise sa accentueze presiunea asupra colonelului Muammar Gaddafi, la doua luni dupa inceperea operatiunilor militare, intentioneaza sa trimita in Libia elicoptere de lupta, relateaza AFP. Washingtonul i-a cerut la randul sau liderului libian sa renunte la putere.

Port-elicopterele Tonnerre si HMS Ocean vor fi trimise in largul coastelor libiene, a declarat luni la la Bruxelles ministrul francez al Apararii, Gérard Longuet, in marja unei reuniuni cu omologii sai europeni.

Longuet a precizat ca operatiunea coalitiei internationale sub comanda NATO va lua o noua turnura o data cu interventia elicopterelor de lupta.

Cu putin inainte, seful diplomatiei franceze, Alain Juppé, a exprimat si el dorinta Parisului de a trimite elicoptere in Libia, "pentru a adapta mai bine capacitatile noastre de lovituri la sol cu mijloace mai precise".

"Britanicii, care au mijloace comparabile cu ale noastre, vor si ei sa se angajeze" in aceasta operatiune, a spus Longuet.

Pe langa elicoptere usoare precum Lynx, HMS Ocean poate imbarca si elicoptere de lupta Apache, de fabricatie americana.

Potrivit Le Figaro, 12 elicoptere de lupta au fost imbarcate la bordul Tonnerre.

Longuet nu a oferit mai multe detalii, dar a precizat ca va fi vorba in principal de aparate Gazelle, alaturi de cateva modele Tigre, mai moderne si mai noi.