O organizatie pentru apararea drepturilor omului a cerut autoritatilor iraniene sa nu puna acid in ochii unui barbat care a fost gasit vinovat ca a orbit o femeie ce nu i-a raspuns avansurilor amoroase, relateaza CNN. Amnesty International a anuntat ca Majid Movahedi va fi orbit sambata, oficialii urmand sa-i toarne cate cinci picaturi de acid in fiecare ochi.

CNN scrie ca nu este clar daca pedeapsa va fi executata sambata. Agentia semioficiala ISNA a relatat in cursul diminetii ca sentinta a fost amanata si ca nu a fost stabilita inca o noua data pentru ducerea ei la indeplinire.

Movahedi a fost condamnat in 2008 pentru ca a aruncat un vas cu acid asupra lui Ameneh Bahrami, pe care a orbit-o. Femeia a cerut autoritatilor sa aplice vechea pedeapsa "ochi pentru ochi", in conformitate cu legea islamica.

Amnesty International a cerut Iranului sa nu aplce sentinta, afirmand ca, "in ciuda atacului infrozitor suferit de Ameneh Bahrami, sa fii orbit cu acid este o pedeapsa cruda si inumana, similara torturii, iar autoritatile de la Teheran au o responsabilitate sub legea internationala sa se asigure ca acest lucru nu se va intampla".

Bahrami a declarat ca l-a intalnit pe Movahedi in 2002, cand mergeau la aceeasi facultate. Femeia sustine ca nu l-a remarcat pe tanar, pana in momentul in care acesta "nu s-a lovit de ea" de cateva ori, in mod intentionat.

Bahrami a declarat ca, in urmatorii doi ani, Movahedi a hartuit-o si a amenintat-o, cerandu-i sa se marite cu el, altfel "o va omori".

In noiembrie 2004, barbatul a urmarit-o pe Bahrami care pleca de la compania medicala unde lucra si i-a aruncat in fata un vas cu acid, orbind-o si provocandu-i rani grave la fata si la maini.

In urma cu doi ani, intr-un interviu pentru CNN, victima a marturisit ca a avut nevoie de peste 12 operatii estetice, adaugand insa ca inca se imagineaza ca va fi mireasa intr-o zi.