Armata siriana a intrat, sambata, cu tancuri in orasul Banias, din nord-vestul tarii, atacand districtele sunnite unde oamenii au manifestat impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, au relatat militanti pentru drepturile omului, citati de agentiile internationale de presa.

UPDATE - Trei manifestanti au fost ucisi in apropiere de Banias, au informat pentru AFP activisti pentru drepturile omului.

Tancurile au patruns in oras in zorii zilei, avansand, din trei directii, catre districtele locuite in majoritate de musulmani sunniti, scrie Reuters.

Mai multi locuitori au "format scuturi umane" pentru a impiedica tancurile sa avanseze spre aceste cartiere, au povestit militantii pentru drepturile omului pentru AFP.

Potrivit acestora, comunicatiile si electricitatea au fost intrerupte in oras. De asemenea, nave ale armatei patruleaza in largul cartierelor din sud.

Militantii au semnalat totodata ca armata a incercuit cu tancurile si orasul vecin Bayda.

Orasul de coasta Banias este unul dintre bastioanele miscarii de contestare a regimului.

Cel putin 800 de civili au fost ucisi de fortele de securitate siriene de la inceputul protestelor in aceasta tara, in urma cu sase saptamani, potrivit organizatiilor pentru drepturile omului.

Intre timp, Statele Unite si Uniunea Europeana au accentuat presiunile asupra regimului presedintelui Bashar al-Assad, care continua reprimarea violenta a miscarii de contestare fara precedent, ce zguduie tara de aproape doua luni, scrie AFP.