Romania si SUA ar trebui sa se astepte la contramasuri din partea Rusiei, ca raspuns la acordul pentru amplasarea scutului antiracheta, a declarat miercuri un demnitar rus, citat de RIA Novosti.

Marti, presedintele Traian Basescu a anuntat ca scutul antiracheta va fi instalat pe teritoriul Romaniei la Deveselu, in judetul Olt, in urma acordului cu SUA.

"Specialistii militari ai SUA, NATO si Romaniei ar trebui sa fie constienti de faptul ca orice masura presupune o contramasura", a declarat Constantin Kosachev, seful comisiei de politica externa din Duma de Stat.

El a precizat ca aceste contramasuri vor fi folosite exclusiv cu scopul de a proteja Rusia si nu vor fi adresate la un anumit stat.

Moscova a emis marti o cerere urgenta pentru garantii legale din parte SUA care sa stipuleze ca scutul nu va viza fortele nucleare strategice ale Rusiei.

"Punctul meu personal de vedere este ca scenariul ideal ar fi ca Statele Unite sa emita garantii juridice, insa este putin probabil ca americanii sa faca acest lucru", a precizat demnitarul rus.

Seful comisiei apararii din Duma de Stat a afirmat ca acordul Romania-SUA ar avea "un impact negativ asupra relatiilor inter-europene si ar submina echilibrul existent intre forte si interese, provocand o amplificare inutila a tensiunilor".