Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari sustine ca tara sa a contribuit la eliminarea lui Osama bin Laden si a respins acuzatiile ca Pakistanul nu a facut destul pentru a-l urmari pe seful retelei teroriste Al-Qaida.

Intr-un editorial publicat de Washington Post, presedintele pakistanez a recunoscut ca evenimentele de duminica nu au fost rezultatul unei operatiuni comune, dar a mentionat ca "un deceniu de cooperare si de parteneriat intre SUA si Pakistan au dus la eliminarea lui Osama ben Laden, sinonim amenintarii permanente impotriva lumii civilizate".

Declaratiile liderului pakistanez au fost intarite de afirmatiile secretarului de stat american, Hillary Clinton, care a apreciat cooperarea Pakistanului la eforturile Statelor Unite impotriva retelei Al-Qaida. De altfel, la anuntul vestii ca Osama bin Laden este mort, presedintele Barack Obama a salutat ajutorul oferit de autoritatile de la Islamabad.

Cu toate acestea, Statele Unite nu au prevenit Pakistianul in legatura cu aceasta operatiune, justificand violarea suveranitatii acestei tari, potrivit unui inalt responsabil al administratiei de la Casa Alba.

Pe de alta parte, agentia France Presse comenteaza ca prezenta lui Osama ben Laden intr-un cochet oras-garnizoana, la doar doua ore distanta de Islamabad, inainte sa fie ucis de fortele americane alimenteaza indoiala asupra realitatii luptei Pakistanului impotriva retelei teroriste.

"In loc sa se tarasca intr-o grota indepartata de orase, bin Laden se afla - de cand? - intr-o locuinta luxoasa, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de capitala pakistaneza, la marginea unui frumos oras turistic, Abbottabad, in care se afla o academie militara" - se intreaba agentia franceza de stiri.

UPDATE: Ambasada si consulatele Statelor Unite in Pakistan au fost inchise pentru "afaceri curente, pana la noi ordine". Potrivit purtatorului de cuvant al Ambasadei, masura a fost luata pentru securitatea publicului, mentionand ca situatia va fi reexaminata periodic.