Rebelii care controleaza orasul libian Misrata, asediat de trupele loialiste, au cerut pentru prima oara o interventie a trupelor occidentale la sol, pentru a-i salva, in momentul in care Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, s-a declarat sigur de victoria regimului, relateaza AFP.

Nouri Abdallah Abdoullati, unul dintre liderii insurgentilor din acest oras situat la 200 km est de Tripoli, a declarat marti seara ca rebelii cer trimiterea de soldati francezi si britanici in baza principiilor "umanitare".

"Inainte, ceream sa nu existe nicio ingerinta externa, dar era inainte ca Gaddafi sa fi utilizat rachete Grad si avioane". "Acum, e vorba de o situatie de viata sau de moarte", a afirmat el.

Orasul asediat este in continuare teatrul unor intense lupte, dupa ce loialistii au contra-atacat marti, tragand inclusiv in ambulante.

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Gaddafi, s-a declarat "foarte optimist" si sigur ca regimul va cuceri acest oras. "Vom invinge", a declarat el, intr-o emisiune televizata a canalului Allibya, adaugand ca "situatia evolueaza in fiecare zi in favoarea noastra.

O luna dupa debutul operatiunii coalitiei internationale, in 19 martie, situatia nu s-a stabilizat in Libia.

La Misrata, avioanele NATO au survolat orasul, dar atacurile sunt impiedicate de utilizarea de scuturi umane de catre fortele lui Gaddafi.

Ministrul francez de externe a afirmat ca fortele coalitiei trebuie sa-si intensifice eforturile.

Alain Juppe s-a declarat insa "ostil" fata de o eventuala interventie la sol iar premierul Francois Fillon a insistat asupra necesitatii de a "gasi o solutie politica" la acest conflict.

La randul sau, Londra a promis ca va trimite consilieri militari pe langa Consiliul National de Tranzitie (CNT), organismul oficial al rebelilor.

Conflictul s-a soldat cu aproximativ 10.000 de morti si 55.000 de raniti, a afirmat ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, care citeaza CNT.