Iranul a trimis 10.000 de soldati din trupele de elita in Siria pentru a proteja regimul presedintelui Bashar al-Assad, confruntat de cateva saptamani cu proteste violente, a anuntat opozitia siriana, citata de World Tribune. Potrivit Partidului Reformei din Siria, militarii iranieni "au preluat controlul efectiv al tarii in ultima saptamana". Surse din serviciile americane de informatii sustin ca Garda Revolutionara din Iran "si-a manifestat prezenta in Siria din 2008".

Soldati iranieniFoto: Agerpres

Partidul Reformei din Siria a precizat ca Iranul a trimis in Siria 10.000 de militari din Garda Revolutionara, care si-au stabilit cartierul general la Homs, o provincie aflata in partea centrala.

Gruparea de opozitie, a carei conducere se afla la Washington, a afirmat ca "in esenta, Garda Revolutionara ocupa in prezent Siria si a devenit conducatorul sau de facto".

"Siria a devenit cea de-a 32-a provincie a Iranului", a declarat purtatorul de cuvant al Partidului Reformei, Farid Ghadry.

Opozitia afirma ca Garda Revolutionara iraniana joaca un rol major in asigurarea securitatii in Siria. In randul trupelor iraniene trimise in Siria se afla experti in rachete, dezvoltare nucleara, securitate si pregatire militara.

Partidul sirian al Reformei afirma ca, initial, Garda Revolutionara a monitorizat protestele anti-Assad. Incepand din 4 aprilie, iranienii ar fi preluat controlul operatiunilor de securitate, inclusiv protejarea familiei Assad. In plus, toti generalii armatei siriene ar fi supravegheati atent de Garda Revolutionara, care se teme de o lovitura militara. Iranienii monitorizeaza telefoanele si deplasarile inaltilor oficiali guvernamentali sirieni.

Conform informatiilor, Garda Revolutionara a jucat un rol cheie in reprimarea protestelor din Deraa, unde, in 8-9 aprilie, ar fi fost impuscati mortal circa 30 de civili. Iranienii au fost convinsi ca "daca distrug vointa oamenilor din Derra, vor demoraliza locuitorii altor orase", a afirmat opozitia.​

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.