In Japonia a inceput, vineri, o actiune de amploare pentru cautarea ​corpurilor persoanelor care au disparut in urma seismului devastator si a valului tsunami de acum trei saptamani - a anuntat Agentia nipona a apararii, citata de France Presse.

La operatiune participa 120 de avioane si elicoptere, 52 de nave ale armatei japoneze si Statelor Unite, precum si 17.000 de soldati japonezi si 7.000 militari americani. Potrivit ultimului bilant prezentat de autoritati, aproximativ 16.500 de persoane sunt date disparute.

Un responsabil al armatei japoneze a anuntat ca actiunea de cautare se va concentra de-a lungul coastelor, la gurile fluviilor si in teritoriile acoperite inca de apa marii. Totusi, operatiunea nu acopera zona cu o raza de 30 km in jurul centralei nucleare avariate Fukushima, unde nivelul de radiatii este periculos.

De altfel, aproximativ 1.000 de corpuri ale persoanelor ucise de seism si de tsunami nu au putut fi ridicate in jurul acestei centrale pentru ca ele se afla in zona interzisa accesului in care radioactivitatea este ridicata.