Analiza STRATFOR: Rusia are numai de castigat pe fondul evenimentelor din Orientul Mijlociu si Japonia

de Constantin Barbu     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 17:45 Actualitate | Internaţional

Medvedev si Putin
Foto: Agerpres
Primele trei luni ale anului 2011 au avut un flux constant de evenimente geopolitice importante. Un tânar pe nume Mohamed Bouazizi, protestand impotriva coruptiei si a hartuirii din partea guvernului tunisian, si-a dat singur foc, dar a reusit sa “aprinda” o intreaga regiune prin gestul sau. Curând dupa aceea, vechii conducatori din Tunisia si Egipt au cazut de la putere. In Libia situatia a degenerat intr-un razboi civil, iar iesirea din situatia actuala este inca incerta.

Luni, dupa aproape trei luni de la sinuciderea lui Bouazizi, fortele Consiliului de Cooperare al Golfului, conduse de Arabia Saudita, au intrat in micul regat insular al Bahreinului pentru a contracara o posibila interventie iraniana pe fondul protestelor antiguvernamentale locale. Tulburarile din regiune continua cu evenimente zilnice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Pe glob, cutremurul din Japonia din data de 11 martie a zguduit cea de-a treia economie a lumii si a provocat accidentul nuclear cel mai grav de la Cernobil incoace, scrie un raport al grupului de analiza STRATFOR publicat recent.

Informatia pe scurt:
 • Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa evenimentele din Japonia si Orientul Mijlociu dintr-o pozitie relativ confortabila.
 • Rusia ar putea fi singura tara care are de câstigat de pe urma calamitatilor din 2011 - pe fondul cresterii pretului petrolului cu 18,5%, veniturile pe care tara le produce din titei s-au marit considerabil.
 • Potentialul unui dezastru nuclear in Japonia a intarit scepticismul Europei fata de energia atomica, fapt ce va spori importurile de gaze rusesti ca o alternativa energetica.
 • Potentiala implicare a SUA intr-un conflict cu Libia ar putea sa dea suficient timp Rusiei pentru a-si cimenta si mai mult influenta in Eurasia.

In acest context, Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa evenimentele dintr-o pozitie relativ confortabila. Rusia nu are niciun motiv sa se teama de activitati revolutionare de tipul celor din Orientul Mijlociu. Conducerea tarii este cu adevarat populara printre cetateni si nu este amenintata de revolte populiste, cel putin pentru moment. Rusia nu este implicata in niciun razboi in Orientul Mijlociu - spre deosebire de Statele Unite, care sunt implicate in doua razboaie si incearca din greu sa evite un al treilea in Libia. Rusia nu se teme nici de un exod al refugiatilor din Africa de Nord, cum se intampla in Europa. Chiar accidentul nuclear din Japonia pare a fi fara efecte negative pentru Rusia, vânturile sufland radiatiile spre Oceanul Pacific, in directia opusa fata de Vladivostok.

Gaze, petrol si influenta

De fapt, Rusia ar putea fi singura tara care are de câstigat de pe urma calamitatilor din 2011. In primul rând, tulburarile din Orientul Mijlociu au crescut pretul petrolului cu 18,5%. Ca al doilea mare exportator de petrol al globului - care nici nu trebuie sa respecte cotele de productie impuse de OPEC - veniturile generate de cresterea preturilor merg direct in vistieria Kremlinului si sunt un plus binevenit dupa recesiunea economica severa din 2009. In al doilea rând, tulburarile din Libia au redus livrarile de gaze catre Italia cu 11 miliarde de metri cubi, dupa inchiderea conductei Greenstream dintre cele doua tari, facand cel de-al treilea consumator de gaze naturale din Europa sa apeleze la Rusia pentru a compensa diferenta. In mod similar, problemele cu centralele nucleare japoneze au fortat autoritatile de la Tokyo sa recurga de urgenta la gaze naturale lichefiate (GNL) rusesti pentru a putea alimenta centralele termoelectrice.

Cel mai benefic pentru Rusia ar putea fi efectul psihologic pe care criza nucleara de la centrala Fukushima Daiichi il are asupra Europei de Vest. Guvernul Germaniei a anuntat marti ca va inchide sapte reactoare nucleare in urmatoarele trei luni si ca va reevalua viitorul industriei energiei nucleare. Un referendum propus in Italia pentru a dezgheta constructia de noi reactoare nucleare va esua mai mult ca sigur. Criticile la adresa energiei nucleare care au aparut in intreaga Europa au dus la introducerea unor noi teste de stres, care vor fi impuse tuturor centralelor atomice din Uniunea Europeana.

Capacitatile hidroelectrice ale Europei sunt exploatate la capacitate maxima, In timp ce centralele electrice pe baza de carbune sunt percepute ca fiind incompatibile cu efortul blocului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Alternativele ramase sunt energia regenerabila, care inregistreaza o crestere moderata in totalul productiei de electricitate, energia nucleara si gazele naturale, care sunt vazute ca o optiune mult mai curata comparativ cu carbunele si petrolul. Date fiind temerile legate de energia nucleara din Europa, gazul pare cea mai probabila alternativa pana la atingerea unui nivel mai ridicat al productiei de energie din surse regenerabile.

Din pozitia celui mai mare exportator de gaze naturale, cu cele mai mari rezerve din lume, situatia actuala este binevenita pentru Kremlin. Pentru Rusia, exporturile de gaze naturale inseamna mult mai mult decât veniturile aduse. Pentru Rusia, exporturile de gaze sunt o cale de control si influenta politica. Ademenirea Europei de Vest spre o mai mare dependenta energetica de Rusia are ca scop final castigarea luptei pentru influenta in regiune si desprinderea Europei din alianta cu America, in care s-a aflat de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Instabilitatea din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord reaminteste Europei incertitudinea regiunii ca sursa de energie si, data fiind opozitia europenilor fata de energia nucleara, Rusia nu are decat de castigat.

O cursa contra cronometru pentru dominatie

Dar Moscova este, de asemenea, interesata de modul in care crizele din intreaga lume sunt benefice din punct de vedere politic, in afara domeniului energiei. Dezastrul din Japonia a permis o conversatie rara despre cooperare intre Moscova si Tokyo, dupa multi ani de relatii tensionate din cauza disputei teritoriale din Insulele Kurile. Rusia incearca sa demonstreze ca nu este un vecin atat de rau si trimite cantitati mari de ajutoare umanitare, energie si asistenta logistica pentru operatiunile de salvare.

Crizele ar putea da Rusiei o alta resursa foarte pretioasa: timp. Unul dintre motivele pentru care Rusia a crescut atât de mult in ultimii zece ani este faptul ca rivalul sau, Statele Unite ale Americii, a fost concentrat in alta parte. Nervozitatea Moscovei a fost in crestere anul trecut, stiind ca Washingtonul incepe sa-si incheie angajamentele din Orientul Mijlociu si din Asia de Sud. La Kremlin se discuta acum daca evenimentele din Orientul Mijlociu vor capta atentia Statelor Unite inca un timp, oferind Rusiei chiar mai mult timp pentru a-si cimenta pozitia sa aproape dominanta in Eurasia. Pâna in prezent, Kremlinul ar trebui sa fie multumit de progresele pe care primele trei luni ale anului 2011 le-au adus intereselor sale strategice.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

4828 vizualizari

 • -8 (10 voturi)    
  Stati sa vedeti mai departe. (Joi, 17 martie 2011, 18:04)

  Astan [anonim]

  Astai dar inceputul, stati sa vedeti cum Rusia va redeveni in centrul lumii. Chiar unii de colegi multi chiar au inceput deja din 2000 sa invete rusa. Asa ca in scurta vreme vom invata toti rusa.
  • +1 (7 voturi)    
   buna gluma !inteleg ca chineza deja o sti? (Joi, 17 martie 2011, 18:24)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Astan

   Rusia ,care este dupa Brazilia ca si nivel al PIB-ului si se duce tot in jos ! la ora actuala ,nu prea mai are cu ce sa se umfle!petrolul e pe duca= mai au pentru inca 20 de ani,gaze naturale =mai au pentru 30 de ani!nasol !
   ce vor mai exporta in urmatorii ani ? probabil vodka ,blanuri , arme!
  • +2 (6 voturi)    
   Este nevoie de ceva mai mult ... (Joi, 17 martie 2011, 20:11)

   Marse [anonim] i-a raspuns lui Astan

   ... decat ceva vanzoleala la arabi si un curemur la japonezi ca USA sa aibe probleme, mai, rusnac obosit !... Si stai tu linistit, chiar cu trupe sovietice in tzara romani tot romana si franceza vorbeau (din vremea lui CFeashca au inceput sa invetze si engleza). Rusia nu are nici o sansa in Europa, ca are deja fatza de monstru ... iar dincolo, o capacesc repede China si India ... fiecare are de zece ori populatia Rusiei ...
 • +1 (5 voturi)    
  Au un mic avantaj pe moment (Joi, 17 martie 2011, 18:20)

  calator [anonim]

  Bine, bine, dar chinezii? Una doua, pac Rusia :). Dar China nu e inca o forta? De ce nu ar vrea si chinezii gaze de la rusi? Sau indienii? Europenii nu sunt ei chiar asa idioti sa renunte la energia nucleara de azi pe maine.Sunt ceva afinitati traditionale intre Rusia si Germania, mai nou Franta si cam atat. Iar intre Rusia si Euroapa exista Ucraina Belarus, Moldova. Rusia nu mai e ce a fost. Au si ei nevoie de tehnologii. In plus au nevoie si de aliati. Au vecini mai numerosi decat ei. Depinde de ce lideri au. Sunt sigur ca si in Rusia, timpul lui Stalin a disparut. Sigur pentru noi e o problema intarirea Rusiei. Poate insa cu intelepciune putem evita conflicte diplomatice.
 • +1 (1 vot)    
  Nabucco (Joi, 17 martie 2011, 18:37)

  im [anonim]

  Dar care este inflenta asupra situatiei Nabucco pipeline?
 • +2 (2 voturi)    
  Scris de un filorus. (Joi, 17 martie 2011, 18:45)

  mircea [anonim]

  Si articolul si comentariul Astan sunt scrise de filorusi.Nu spun realitatile existente ci spun ce sperante au rusii.Nici nu-i de mirare.Rusii sau bazat intodeauna pe gaze pentru a-si impune politica in Europa.Situatia din Japonia le ofera o sansa de a-si impune politica si in Asia.Cum Rusia are monopolul gazelor in zona,sperantele rusilor sunt mari.Depinde si de comportamentul rusilor pentru-ca aceste sperante sa se realizeze.Deci fara politica pumnului.
 • -1 (1 vot)    
  Uimitor! (Joi, 17 martie 2011, 19:27)

  radu [anonim]

  In primul rand, fiecare stat este in anumite momente un oportunist iar in cazul de fata, marile puteri.
  De-a lungul istoriei au fost nenumarate situatii cand o ``parte`` sau alta a tras foloase din nenorocirile altora , asadar titlul e tendentios.
  Apoi, amice ziarist ... observ ca te-ai mulat pe `rigorile` actuale ale prostiei: `niciun ` se scrie datorita analfabetismului si agramatismului feroce dezvoltate de Romania in ultimii 20 de ani, forma corecta fiind ``nici un``.
  In plus, radiatiile nu pot fi `suflate` deoarece sunt unde si acestea nu pot fi afectate de vant (ma indoiesc ca stii ceva despre unde electromagnetice etc...) insa ca sa iti dau un ajutor iti voi spune, este vorba despre praful radioactiv care poate fi purtat de vantul ``incriminat``...
  Astept sa iti ceri scuze fiindca m-ai facut sa pierd timpul cu un articol mizerabil!
  Si sa stii, sunt destule locuri de munca in agricultura!
 • -1 (3 voturi)    
  Eu as vrea sa fiu rus (Joi, 17 martie 2011, 19:45)

  Schopenhauer [anonim]

  Dintre toate tarile de pe lumea asta mie cel mai mult mi-ar place sa fiu rus, nu sovietic, nu comunist, numa' rus, ca Tolstoi. M-as duce-n Siberia, mai la sud asa, si-as cumpara citeva mii de hectare si m-as apuca de cultivat ce se poate cultiva pe-acolo, asta in prima faza. Cu timpul nu ma indoiesc ca as gasi ceva de exploatat si in subsol, mai un molibden, un cupru, ceva verde de Paris sau macar apa chioara pe care s-o vind poluatilor si inghesuitilor de europeni. Cu timpul as deschide si-un cazino, ca poate rusii s-au plictisit sa-si toace banii la Monte Carlo si-alte stabilimente din astea cucernice. Politica, daca as avea suficienti bani, as finanta-o de la stinga la dreapta, fara partinire, exact cum fac fratii Micula si-i doara la basca.
  • 0 (0 voturi)    
   +1 (Joi, 17 martie 2011, 20:12)

   2878 [anonim] i-a raspuns lui Schopenhauer

   Pot fi de acord cu asta.

   Dar fiind roman am sa incerc sa investesc pe aici, daca voi avea vreodata ce investi.

   Daca eram rus, tot ceva de genul cred ca as face.
  • 0 (2 voturi)    
   Probabil ... (Joi, 17 martie 2011, 20:51)

   Marse [anonim] i-a raspuns lui Schopenhauer

   ... nu cunosti nici clima nici oamenii din partea locului ...
  • 0 (0 voturi)    
   sa o crezi tu! (Vineri, 18 martie 2011, 12:49)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Schopenhauer

   Prietene esti atat de naiv...tu crezi ca sistemul democratic din rusia te va lasa sa infloresti tu asa facand bani din resursele lor? esti mic copil..
  • 0 (0 voturi)    
   Spui asta (Vineri, 18 martie 2011, 14:18)

   mra [utilizator] i-a raspuns lui Schopenhauer

   pentru ca n-ai ajuns probabil in Rusia. Am trecut in 2007 prin cateva republici de-ale lor si mi-am adus aminte de vremurile de dinainte de 89 (care, sincer sa fiu, mi se pareau mai blande la noi)
 • +1 (1 vot)    
  Rusia (Joi, 17 martie 2011, 23:11)

  Dorian [anonim]

  Rusia momentan este o mare putere in primul rand prin caracterul extraordinar de puternic al rusului de rand, acela care cu vodka sta pe front si la -40 de grade C. Problema e ca interesele geopolitice si lupta pentru puterea mondiala, in momentul de fata reprezinta mai mult decat un front, o batalie.
  Daca vorbim de energie, cand se va termina petrolul pe planeta, americanii vor fi ceva mai smecheri pentru o vreme dar rusii vor compensa prin gaz. Oricum cel mai important rol cred ca il va avea intretinerea unor relatii cat mai bune, de catre Rusia si S.U.A. cu statele care prezinta resurse umane(gen China, India) si cu cele care detin o tehnologie superioara(in cazul de fata Japonia).
  Europa nu vad incotro se indreapta, ne aflam undeva la mijloc intre americani si rusi, mult mai mult catre americani desigur dar asta va ramane de vazut.
 • +2 (4 voturi)    
  tot rusii sunt de vina (Joi, 17 martie 2011, 23:32)

  warpguy [anonim]

  N-am citit in viata mea atate minciuni cusute impreuna fara rusine.
  Obma si Clinton fac interesele complexului militar-industrial care-i finanteaza si i-a pus acolo unde stau. si-i doare posteriorul de ce si cum zic sau fac rusii.

  De ce trebuie sa faca Stratfor socotelile in buzunarele rusilor in loc sa se ocupe de buzunarele americanilor, ale americanilor care platesc taxele si nu a acelora care le cheltuiesc si imbogatesc fara sa muncesca si adica Administratia Washngton DC-Politicii, Pentagonul si marile Corporatii?! Banii astia nu intra in buzunarele rusilor. Atunci^? Ce sens are?

  Daca americanii au inebunit si vor face un nou razboi, in Libia ca-l cauta cu lumanarea, inseamna ca foloasele ajung la rusi si ponoasele la americanii (aia care cheltuies)?!

  Fiecare raspunde de ce face. Coca-Cowboy sa stea acasa la ei, mama lor de nebuni.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă