LIVE VIDEOUn nou incendiu al reactorului 4. Cele patru reactoare ale centralei Fukushima 1, in pericol iminent. Risc major pentru sanatatea populatiei in Japonia, copiii si gravidele sint cei mai expusi
Anterior, AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) anuntase ca focul a lovit un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat.
Vezi transmisia live in limba engleza a televiziunii publice japonez, NHK:
.
UPDATE 15 (18,15) Agentia Intenationala pentru Energia Atomica (AIEA) estimeaza ca incinta de izolare a reactorului 2 a centralei nucleare de la Fukushima Nr.1 din Japonia ar putea sa fi fost afectata de o explozie, relateaza AFP.
"Dupa exploziile din reactoarele 1 si 3, incintele principale de izolare au ramas intacte, potrivit informatiilor disponibile. Totusi, explozia care s-a produs (...) in reactorul 2 al centralei Fukushima Daiichi ar putea sa fi afectat integritatea incintei de izolare", a anuntat agentia, intr-un comunicat.
Incinta de izolare - anvelopa - care inconjoara miezul reactorului este destinata sa-l protejeze si sa-l izoleze de mediul inconjurator, pentru a evita orice contaminare radioactiva.
UPDATE 14 (17.55) Autoritatile japoneze au anuntat AIEA ca centrala nucleara de la Hamaoka continua sa "functioneze in siguranta", in urma noului cutremur produs marti seara la sud-vest de Tokyo.
Centrala Hamaoka se afla la circa 100 de kilometri de epicentrul noului seism, de 6 grade, produs in jurul in jurul orei 15.30 (ora Romaniei) in estul insulei Honshu.
UPDATE 13 (17.00) Marina americana a declarat ca anumite nave de razboi care ajung in Japonia se vor repozitiona pe coasta de vest a Honshu, in loc sa se indrepte spre coasta de est, din cauza "pericolelor radiologice si de navigatie".
UPDATE 12 (16,50) Agentia Internationala pentru Energie Atomica a declarat ca toate unitatile centralelor Fukushima 2, Onagawa si Tokai sunt intr-o stare "sigura si stabila".. Problemele mari sint la Fukushima 1.
UPDATE 11 (16.00) Un puternic cutremur cu magnitudinea de 6 s-a produs marti seara la sud-vest de Tokyo, unde imobilele s-au cutremurat, anunta AFP.
Epicentrul s-a situat in prefectura Shizuka, la 120 km sud-vest de capitala, in proximitatea muntelui Fuji. Epicentrul a avut o adancime de doar 10 km.
UPDATE 10 (15.36) Experti citati de Reuters anunta ca gravidele si copiii sint cei mai expusi la pericolul de cancer in urma iradierii
UPDATE 9 (15.15) Cel mai recent bilant al politiei: 3.373 morti, 6.746 disparuti si 1.897 raniti.
UPDATE 8 (15.05): Nivelul radioactivitatii scade la Fukushima - Reuters, citind AIEA.
UPDATE 7 (14.55): Seful Agentiei Nucleare din Franta a declarat pentru AFP ca accidentul nuclear de la Fukushima a atins nivelul 6 de gravitate (accidentul de la Cernobil a avut nivelul 7)
UPDATE 6 Un bazin de stocare a combustibilului uzat ar putea sa fiarba, iar nivelul apei este in scadere, a anuntat agentia Kyodo, care citeaza un oficial al operatorului centraleiTokyo Electric Power Co.
UPDATE 5: Nivelul radioactivitatii a scazut la centrala nucleara de la Fukushima (nord-estul Japoniei), unde mai multe reactoare au suferit avarii succesive in urma seismului de 9 pe scara Richter din 11 martie, declara marti un purtator de cuvant al guvernului in cadrul unei conferinte de presa.
UPDATE 4: Potrivit AIEA, emisii de pana la 400 de millisievert (mSv) pe ora, unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism, au fost raportate la centrala nucleara de la Fukushima. Nivelul de emisii care nu afecteaza organismul poate fi de maxim 1 mSv pe an.
UPDATE 3: Potrivit BBC, oamenii sunt extrem de ingrijorati dupa ce guvernul a admis ca sanatatea lor poate fi afectata de nivelul periculos la radioactivitatii din atmosfera.
UPDATE 2: Agentia Internationala pentru energie atomica (AIEA) a confirmat ca, in urma incendiului de la reactorul 4 de la Fukushima 1 sunt scapari radioactive in atmosfera.
TEPCO (Tokyo Electric Power), a solicitat ajutorul fortelor militare japoneze si armatei SUA sa stinga focul, care a izbucnit dupa o explozie la reactorul 4. Aceasta explozie ar fi putut fi cauzata de hidrogen, potrivit AIEA.
UPDATE 1: Philip White, de la Centrul de Informare Nucleara din Tokyo, a povestit la BBC despre curajul a 50 de muncitori care au ramas in centrala nucleara, spunand ca acestia isi risca viata prin expunerea la doze foarte mari de radiatii.
El a adaugat ca lipsa de bunavointa a autoritatilor de a asculta sfaturile despre pericolele de cutremure si tsunami a dus la aceasta situatie, si ca acestea ar trebui sa ia in serios criticile bine intemeiate care li se aduc.
Nivelul de radiatii a crescut semnificativ in zona reactorului de la Fukushima. Autoritatile au facut apel pentru evacuarea populatiei pe o zona de 30 de km in jurul centralei nucleare. Nivelul de radioactivitate din jurul reactoarelor este periculos pentru sanatate, spun autoritatile.
Citeste mai multe despre agentia internationala pentru energie nucleara centrala nucleara fukushima japonia masura pentru masura sanatatea populatiei agentia internationala pentru energie centrala nucleara fukushima agentia internationala pentru energie atomica incendiu centrala nucleara fukushima 11 martie japonia centralei nucleare
Apropos, daca te supara Romania, de ce mai intrii totusi pe forumuri din tara ?
Te-ai gandit ca poate nu pera mai au cum sa intervina ? Hmmm , nu cred....
Autoritatile franceze sunt singurele care pun punctul pe i.
- de asemenea faptul ca francezii au declarat ca e scara 5 sau 6 , nu inseamna ca este intr-adevar asa. fracezii se afla la o distanta considerabila, sunt curios cum si-or fi dat seama...
tipic jurnalistic: cu cat mai multi morti, cu atat mai bine...
Ma tem de ce e mai rau de combustibilul uzat, care nu are "control rods" in bazin, si daca apa se evapora, pate intra in regim supercritical(adica explodeaza).
Cred ca solutia lor e sa ia barele de combustibil una cata una si sa le arunce in mare la o adancime cat mai mare.
Singurul risc acum e sa se produca o explozie termica, provocata de acumularea de caldura.
Intre timp uraniul sta bine-mersi, izolat in camera lui.
Odata scoasa, o bara de uraniu poate fi racita mai usor. Dace e problema cu depozitarea, o solutie "murdara" ar fi depozitarea lor pe fundul marii la adancime mare.
o explicatie f clara cu ce s-a intamplat acolo. se vede foarte clar ca nu a fost si nu o sa fie nici un pericol real. situatia e sub control.
in rest e doar media care agita populatia in cautare de senzational.
Este de subliniat ca pe scara internationala a incidentelor si accidentelor nucleare INES, nivelul 7 este de 10 ori mai grav decat 6; iar nivelul trebuie stabilit la fata locului si dupa ce s-au adunat toate datele, nu trebuie sa ne hazardam de la multe mii de kilometri in estimari, nici augmentative, nici care minimalizeaza.
De asemenea, domeniul radioprotectiei si unitatile sale de masura trebuie explicate de catre adevaratii specialisti, nu este chiar ca la kilogram si metru. Nu ne tot bombardati cu numere!
Si nu mai amestecati stirile despre nuclear cu cele despre cei ce au pierit in cutremur sau au fost luati de tsunami, ori sunt dati disparuti, nu mai amestecati valorile concrete, reale cu presupuneri sau estimari diverse; creati imagini disproportionate si false.
Un alt mare pericol este sa amestecam sursele oficiale sau neoficiale - dar credibile, cu cele in goana de senzational sau cu o anume tendinta.
Un popor extraordinar se lupta sa supravietuiasca in niste conditii teribile si noi, in loc sa ii ajutam cu tot ce putem ca pe niste semeni ai nostri , facem tot felul de afirmatii si speculatii de pe margine, ori dam declaratii de 'habarnisti".
Ne-ar trebui un pic de decenta. Un pic mai mult chiar.
"Toate unitatile centralelor Fukushima Daini, Onagawa si Tokai sunt intr-o stare "sigura si stabila""
Deci mai ramane Fukushima I ... speram ca si acolo situatia sa se rezolve.
Oricum mai e de munca: lipsa de energia a japonezilor si transportul fiind principalele probleme
Va multumesc.
Eu as zice ca pot incerca si Australia, e un efort imens dar ma gandesc ca merita.
Daca creste mai mult, vor trebui sa evacueze/abandoneze Tokio.
si problemele noastre vor lua sfarsit!!