Japonia a cerut oficial Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) sa trimita la Tokyo echipe de experti, dupa o serie de explozii produse la centrala nucleara Fukushima, a anuntat, luni, directorul general al agentiei, Yukiya Amano, citat de BBC.

"Guvernul japonez a cerut agentiei sa-i trimita misiuni de experti", a declarat oficialul international, in cadrul unei reuniuni de urgenta cu usile inchise organizate la Viena.

In fata tuturor dimensiunilor dezastrului si a dificultatilor imi exprim respectul fata de eforturile depuse de guvernul japonez si de experti pentru a stabiliza reactoarele", a declarat seful AIEA.

"Avem nevoie de sursa stabila de energie si trebuie sa atenuam efectele schimbarilor climatice. Trebuie sa invatam din acest incident", a continuat Yukiya Amano.

Directorul pentru de siguranta nucleara al AIEA, James Lyons, spune ca "in acest moment" nu exista nici un indiciu privind topirea combustibilului la centrala de la Fukushima.

Vineri, AIEA si-a oferit ajutorul Japoniei, dupa ce un cutremur devastator urmat de tsunami a afectat centrala nucleara de la Fukushima, situata la 250 de kilometri de Tokio, provocand temeri legate de eventuale scurgeri radioactive.

Japonia a cerut de asemenea luni ajutor SUA in problema racirii reactoarelor nucleare, relateaza AFP.