Circa o mie de soldati sauditi au intrat luni in Bahrain, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente din ultimele zile dintre fortele de securitate si majoritatea siita, a declarat o sursa oficiala de la Riad, citata de Reuters. Zeci de vehicule militare de transport, ambulante, masini de pompieri si jeepuri se indreptau spre Riffa, o zona sunita unde locuieste familia regala si unde se afla si un spital militar. Opozitia siita din Bahrian a afirmat ca trimiterea de trupe de catre state din zona Golfului Persic reprezinta o "declaratie de razboi".

Trupe saudite in BahrainFoto: Captura YouTube

"Aproximativ o mie de soldati sauditi au patruns in Bahrain la primele ore ale diminetii de luni. Ei sunt parte a fortei Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) care va proteja instalatiile guvernamentale", a afirmat sursa saudita.

Regimul sunnit de la Manama a solicitat statelor din GCC sa trimita soldati pentru a pune capat protestelor majoritatii siite, care au dus la confruntari violente cu trupele de securitate.

Nabeel al-Hamer, fost ministru al informatiei si consilier pentru Tribunalul regal, a declarat pe contul sau de Twitter ca fortele GCC sunt prezente deja in Bahrain, unul dintre cei mai importanti parteneri arabi ai SUA si locul unde se afla cartierul general al Flotei a cincea americana.

Oficialii sauditi au refuzat sa comenteze informatia.

Gruparile de opozitie din Bahrian, inclusiv cel mai mare partid siit (Wefaq), au declarat ca orice interventie a statelor din GCC este "o declaratie de razboi si o ocupatie". Opozitia a anuntat ca s-a intalnit cu conducatorul regatului pentru a discuta un mecanism de dialog national care sa puna capat protestelor.

Analistii si diplomatii afirma ca cel mai mare contingent al unei astfel de forte GCC ar proveni, cel mai probabil, din Arabia Saudita. Oficialii de la Riad se tem ca orice demonstratii ale siitilor din Bahrain ar putea incuraja proteste ale siitilor din provinciile sale estice, centrul industriei petroliere saudite.

Blocul regional GCC, o alianta politica, economica si militara, este format din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar, Oman si Bahrain.

Informatiile despre interventia trupelor GCC au venit la o zi dupa ce trupele de securitate din Bahrian s-au confruntat cu manifestanti siiti. Luna trecuta, cel putin sapte persoane au fost ucise in confruntarile dintre gruparile de opozitie si fortele de securitate la Manama.

Sambata, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat ca regimul din Bahrain trebuie sa faca rapid reforme importante, riscand in caz contrar sa asiste la o interventie a Iranului. Casa Alba a cerut duminica regimului de la Bahrain sa dea dovada de retinere si sa se angajeze in dialog.